Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

Çağlayan: Merkez Bankası faiz düşürmeli

22 Temmuz 2012 Pazar::

Ekonomi Bakanı Çağlayan, ''Merkez Bankası'nın artık faiz oranlarının düşürülmesi yönündeki eylemini net bir şekilde ortaya koyması lazım''' dedi

Yazı Boyutu : A A A A

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun önceki gün aldığı faiz kararını değerlendirirken, ''Merkez Bankası'nın artık faiz oranlarının düşürülmesi yönündeki eylemini net bir şekilde ortaya koyması lazım'' dedi.

Çağlayan, Japonya'daki resmi temaslarının son gününde Türkiye'nin Tokyo Büyükelçiliği Rezidansı'nda gazetecilerle bir araya geldi.

Bir gazetecinin kendisinin Merkez Bankası'nın faiz indirimine gideceğini umduğuna ilişkin sözlerini hatırlatarak, buna karşın Merkez Bankası'nın faiz indirimine gitmediğini belirtmesi üzerine ''faiz indirimi konusunda herhangi bir sipariş vermedim'' esprisi yaptı.

Reel ekonomi ile ilgili her türlü konunun sorumluluk alanına girdiğini kaydeden Çağlayan, reel ekonominin içinden gelen biri olarak düşüncelerinin Ankara Sanayi Odası başkanıyken ki düşünceleriyle aynı olduğunu dile getirdi.

Türkiye ekonomisinin yumuşak inişten kararlı ve istikrarlı bir çıkışa geçmek durumunda olduğunu ifade eden Çağlayan, Türkiye'nin 2023 hedeflerini mutlaka gerçekleştireceğini kaydetti.

Söz konusu hedeflerin ekonomideki sürekli inişlerle başarılamayacağını belirten Çağlayan, ''Bundan sonra Türkiye çok daha başarılı ve koymuş olduğu hedefleri çok daha rahat yakalayabilecek bir yapıya dönüşecek. Bunun için ben birtakım şeyler söylüyorum ve söylemeye devam edeceğim'' diye konuştu.

Dış ekonomilerde beklenen toparlanmanın daha geç olacağını öngördüklerini ifade eden Çağlayan, Türkiye'nin dış gelişmelere sırtını dönme lüksü olmadığını kaydetti.

-''Beklentiler iyi yönetilmeli''-

Faizin yatırım ve tüketim olmak üzere iki konuyu etkilediğini dile getiren Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''İş alemi, faiz mi yatırım mı? Bir taraftan bunun tercihini yapacak, bir taraftan da faizlerin yüksek olması durumunda yatırımlarını erteleyecek veya askıya alacak ya da vazgeçecek.

Faizlerin tüketim anlamında da alternatif değeri var. Vatandaş burada hangi noktaya gelecek? Ekonomi beklenti yönetimidir. Beklentileri ne kadar iyi yönetirseniz, gelecekle ilgili ne kadar doğru ve isabetli kararlar verirseniz insanlar bunu satın alarak yatırımlarını yapar veya yapmazlar. Bunları en doğru yapacak yerlerin başında Merkez Bankası geliyor.''

-''Merkez Bankası tahminlerini iyi yapmalı''-

Merkez Bankası'nın bazı politikalarını benimsediğini, Banka'nın eskisi kadar ürkek olmadığını belirten Çağlayan, ''Ama Merkez Bankası şu anda çok aşırı bir ihtiyat içinde. Merkez Bankası'nın göstereceği tavır ve davranışlar, gelecekle ilgili beklentilerin yönetilmesi açısından son derece önemli. Merkez Bankası'nın süreci çok daha iyi idare etmesi ve beklentiler konusunda kamuoyuna önemli mesajlar vermesi gerekiyor. Bundan sonra Merkez Bankası'nın yapmış olduğu çalışmalarda öngörülerini ve tahminlerini iyi yapması lazım. Merkez Bankası artık faiz oranlarının düşürülmesi yönündeki eylemini net bir şekilde ortaya koyması lazım'' değerlendirmesinde bulundu.

Cari açığın, Orta Vadeli Program hedeflerinin altında olduğunu, ihracatında bu yıl sonu itibarıyla 150 milyar dolara ulaşacağını kaydeden Çağlayan, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun bu gelişmeleri çok net bir şekilde görmesi gerektiğini söyledi.

-''Enflasyondan dolayı ihtiyatlılar''

Üçüncü çeyrekte baz etkisi ve mevsimsel etkilerden dolayı enflasyonda yeniden bir yükselme beklenebileceğini dile getiren Çağlayan, Merkez Bankası'nın biraz da bunu öngörerek ihtiyatlı davrandığını düşündüklerini belirtti.

Çağlayan, ''4. çeyrekte daha olumlu gelişmeler sağlanacak ve enflasyon 3. çeyrekteki beklentilerin de altına düşecektir. Bundan dolayı Merkez Bankası'nın bu kadar ihtiyatlı davranmasına gerek yok'' diye konuştu.

Yeni teşvik sisteminde Cumhuriyet tarihinde verilmemiş desteklerin sağlandığını ifade eden Çağlayan, işletmeleri yatırım yapmaya teşvik etmenin yolunun faizlerin indirilmesinden geçtiğini kaydetti.

Merkez Bankası'nın çok hatalı bir davranış içinde olmayacağını ümit ettiğini belirten Çağlayan, ''Merkez Bankası'na söyleyeceğim tek şey timing'dir (zamanlama). Yani eldeki kuş, daldaki kuş misali. Bunun zamanlamasını en iyi yapacak olan Merkez Bankası'dır. Merkez Bankası öyle bir zamanda bu kararı alacak, öyle bir zamanda bu kararlığını gösterecek ki teşvik sisteminin getirdiği avantajlı durumu sanayici görecek'' ifadesini kullandı.

Ekonomi Bakanı olarak Merkez Bankası ile bilek güreşine girmeyeceğini dile getiren Çağlayan, faiz konusunda ihtiyatlı davranmaya gerek olmadığını sözlerine ekledi.
Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.