Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

Rogers:10 yıl sonra aç kalacağız

20 Temmuz 2012 Cuma::

Ünlü emtia yatırımcısı Jim Rogers, ABD’de yaşanan kuraklıktan çok daha derin ve ciddi olduğunu kaydederek “Böyle giderse 10 yıl sonra aç kalacağız” açıklamasında bulundu.

Yazı Boyutu : A A A A

24 iş günü içinde Mısırda yüzde 57, buğdayda yüzde 52, soyada yüzde 34 artış yaşandı. Ünlü emtia yatırımcısı Jim Rogers, CNBC-e’ye artan gıda fiyatları hakkında değerlendirmelerde bulundu. Rogers, sorunun ABD’de yaşanan kuraklıktan çok daha derin ve ciddi olduğunu kaydederek “Böyle giderse 10 yıl sonra aç kalacağız” açıklamasında bulundu.

Jim Rogers, ”Bu on yıl içinde gıda fiyatları daha da artacak. Stoklar tarihin en düşük seviyesinde. Geçtiğimiz on yıllarda hep ürettiğimizden daha fazla tükettik, ancak sorunlarımız bundan daha büyük” diye konuştu. Rogers, yatırımcıların, New York borsasında işlem gören, Rogers Emtia Endeksi Borsa Yatırım Fonunu (RJA) satın alabileceklerini belirtti. ”Ülkeler tarımdaki istihdamı arttırmak için ne yapmalı? Ya da ne yapmaktan kaçınmalı?” sorusunu Rogers, ”Kapılarını tarımda çalışmak isteyen herkese açmalı” diye yanıtladı.

Artan gıda fiyatlarının gelişen ülke ekonomileri için olası tehlikelerini değerlendiren Rogers, ”Eğer fiyatlar daha yükselmezse hepimiz açlıktan öleceğiz. Tarımda istihdamı, sermayeyi ve yönetimi çekecek gelişmeler yaşanmalı. Eğer istihdam artmazsa gelişen ülkeler olsun gelişmiş ülkeler olsun hepimiz açlık yaşayacağız. Evet bazıları acı çekecek ama çiftçiler 30 yıldır açlar. Son 15-20 yılda onbinlerce Hintli çiftçi intihar etti, bunu önemsemiyor musunuz? İngiltere’de en yüksek intihar oranı çiftçiler arasında. Size bu çiftçilerin arkada bıraktıkları dullarla ve yetimlerle konuşmanızı tavsiye edebilir miyim? Yada günde 13 saat çalışıp, neredeyse hiçbir karşılık almadan diğer hepimiz için ekim yapmanızı… Hepimiz siz aç kalırken bize ucuz gıda sağladığınız için teşekkür edeceğiz. Ancak sizin gibi birçok kişiyi de tarlalarda çalışmaya ikna etmeniz gerekecek. ABD’de ortalama çiftçi yaşı 58, Japonya’da 66, Avustralya’da 58. Çiftçiler ölüyor. Daha yüksek gıda fiyatları olmalı aksi takdirde yemeğimiz kalmayacak. Tüm dünya hakkında endişelenmelisiniz sadece gelişen ekonomiler hakkında değil. Gelişmiş ülkelerdeki çiftçiler de çok kötü durumda. Umarım sizi tarlalarda görebilirim” dedi.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.