Bugün: 23 Kasım 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

İtiraz ediyorum, kart aidatı ödemiyorum

19 Temmuz 2012 Perşembe::

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mukim Öztekin, sözleşmede belirtildiği sürece bankaların kredi kartı aidatı alabileceğini, ancak buna bir standart getireceklerini söyledi.

Yazı Boyutu : A A A A

Öztekin, "Ben kredi kartı alıyorum, yüksek aidatlıysa almıyorum. Ya da 'sende bak mevduatım var' diye itirazımı yapıyorum, ödemiyorum ben." dedi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanlığı'na bir ay önce atanan Mukim Öztekin, ekonomi gazetecileriyle dün Ankara'da bir araya geldi. Kuruma ulaşan en önemli şikâyetlerden birinin kredili mevduat hesabı ve kredi kartı aidatları olduğunu belirten Öztekin, bu konuyu bir standarda kavuşturacaklarını söyledi. Kredi kartı aidatının Türkiye'nin yıllardır çözemediği bir konu olduğunu vurgulayan Öztekin, bankaların verdiği hizmetin bir bedelinin mutlaka olması gerektiğini, ancak herkesin ne ödeyeceğini bilmesinin şart olduğunu kaydetti. Öztekin, "Yani ben ödeyeceğim bedeli biliyorsam buna itiraz etmemeliyim elbette. Bunlar fahiş de olmamalı, tüketiciyi mağdur edecek noktada olmamalı." dedi.

Sözleşmede yazıldığı sürece bankaların kart bedeli alabileceğini vurgulayan Öztekin, bir gazetecinin "Bankaların sözleşmeleri mi yoksa mahkemelerin kararları mı daha bağlayıcı?" şeklindeki sorusu üzerine şunları söyledi: "Ben bir tartışmaya girmek istemiyorum. Sonuçta bir bedel. Bankacıların lehine konuştuğumu da zannetmeyin. Ama bu işin bir bedeli var. Müşterilerine biliyorsunuz sıfır faizle kredi kullandıran bankalar var. Müşterisinin mevduat ve genel verimine bakarak bu yaklaşım içerisinde oluyor. Kredi kartı konusunda da şöyle düşünüyorum. Elbette kredi kartı konusunda bizim harcama kültürümüzde bir eksiklik var. Tüketicimizin de o noktada bilinçlendirilmesi gerekiyor. Ben kredi kartı alıyorum, yüksek aidatlıysa almıyorum. Ya da 'sende bak mevduatım var' diye itirazımı yapıyorum, ödemiyorum ben."

Tüketicilerin mahkemelere giderek kredi kartı aidatlarını geri alabildiklerini hatırlatan Öztekin, bu konuda BDDK, Merkez Bankası, SPK'nın çalıştığını, hem sektör hem de tüketiciler için en doğru yolun bulunacağını ifade etti. Öztekin, "Sorun standardın olmayışı, biri 10 lira alıyor biri 100 lira alıyor. Buna bir standart getirilecek." açıklaması yaptı. Kredi kartı çıkarılması için yazılı başvuru şartı getireceklerini kaydeden Öztekin, BDDK olarak tüketici dairesi kuracaklarını da kaydetti.

BDDK olarak diğer kurumlarla senkronize politika üretme peşinde olacaklarını belirten Öztekin, "Önümüzdeki süreçte hem sektördeki oyuncular hem de bizim için şeffaflık ve risk odaklı olmanın, büyük önemi haiz olduğunu belirtmek isterim. Risk odaklı daha proaktif denetim hedefliyoruz." dedi.

Öztekin'e göre ABD ve İspanya gibi ülkelerde şu anda en önemli sıkıntı türev ürünler. Türkiye'de ise bankacılık sektöründe türev ürünler yer almadığı için sıkıntı yaşanmadı. Sektöre giriş için 300 milyon dolarlık sermaye şartında düşüş olmayacağını belirten Öztekin, "Bankacılığı ben parası olanın yapacağı iş olarak düşünüyorum." dedi. Öztekin, bankacılık sektörünün son 10 yılda yüzde 10,5 reel büyüme gösterdiğini, önümüzdeki 10 yılda da böyle bir büyüme trendi izlemesinin kuvvetle muhtemel olduğunu ifade etti.

Öztekin'in açıklamasına göre bankacılık sektöründe 29 Haziran itibarıyla takibe düşen kredi oranı yüzde 2,7. Tüketici kredileri içinde en düşük takibe düşüş binde 8 ile konut kredileri. Mayıs 2011-Mayıs 2012 döneminde bankaların kârı yüzde 14,1 arttı. 2011 yılı sonunda 19 milyar lira olan bankacılık sektörünün kârının 2012 yılı sonunda 23 milyar lira olması bekleniyor. Mayıs 2012 itibarıyla yabancıların bankacılık sektörü aktif büyüklüğünden aldığı pay yüzde 41.

Kredi kartı ve kredili hesaba yazılı talep şartı

BDDK Başkanı Mukim Öztekin, kredi kartı aidatından daha önemli konunun kredili mevduat hesabı olduğunu ve kendisinin de bu uygulamanın mağdurlarından biri olduğunu anlattı. Müşteriden habersiz yeni kredi kartı çıkarılması ve kredili mevduat hesabı açılmasının olmaması gerektiğine dikkat çeken Öztekin, "Kredi kartı talebi ve limit artırımı yazılı talimata bağlanmalı. Ben bunu arzu ediyorum. Bu konularda en kısa zamanda düzenlemeleri yapacağız." dedi. İlk olarak tüketiciden yazılı talimat alınmadan bireysel hizmet sözleşmesine dayanak mevduat hesabı, özellikle kredili mevduat hesabı açılmasını önleyeceklerini belirten Öztekin, bu konunun kredi kartı aidatından daha önemli olduğunu ifade etti. BDDK Başkanı, "Vatandaşın belki de en büyük sıkıntısı burada. Kendim bile yaşadım, yüzde 5,75 faiz ödedim. Haberim yok kredi mevduat hesabı açmışlar. Bir bayramın yarım tatiline rastlamış, orada kredi kartıma tam ödeme talimatı vermişim, ödemeyi de unutmuşum. Bir baktım 5,75 faiz." dedi. "Faizi ödediniz mi?" sorusu üzerine Öztekin, "Küçük bir rakam olduğu için ödedim, 3 kuruş, 5 kuruş hesabı yapmadım." cevabını verdi. Türk Ticaret Kanunu'na göre tacirler arasında faizin serbest olduğunu, liberal ekonomilerde müdahalelerin çok doğru karşılanmadığını kaydeden Öztekin, liberal piyasa ile oynamadan bir standart getirileceğini ve herkesin kafasına göre komisyon alamayacağını söyledi. Bankacılığın maliyetli bir iş olduğunu belirten Öztekin, "Bir standart oluşturup siz faize 10 diyebilir misiniz? Herkes hangi bankadan hangi hizmeti ne kadara alacağını bilmeli. Bu konuda tüketicinin bilincini artırmalıyız." diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.