Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

Merkez koridoru değiştirmedi

19 Temmuz 2012 Perşembe::

Merkez Bankası Para Politikası kurulu kritik faiz kararında koridorda değişiklik yapmazken zorunlu karşılıkların döviz olarak tutulabilecek kısmına ilişkin üst sınırı yüzde 55’e yükseltti.

Yazı Boyutu : A A A A

Dünya üzerindeki diğer merkez banklarında arka arkaya kararlar gelirken içerde TCMB'nın fazi koridorunun üst bandı ile oynaması bekleniyordu. PPK toplantısı sonrasında yapılan açıklamalarda Merkez'in koridoru sabit tuttuğu gözlendi.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, bugün gerçekleştirdiği toplantısında politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 5.75'te, gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 5'te sabit tuttu.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı başkanlığında yapılan Para Politikası Kurulu kararları ile ilgili açıklama yapıldı.

Açıklamada, kurulun politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı ile Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo-Ters Repo Pazarı'nda uygulanmakta olan faiz oranlarının sabit tutulmasına karar verdiği bildirildi.

Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 5,75 olarak sabit tutulduğu vurgulanan açıklamada, "Gecelik faiz oranları: Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 5, borç verme faiz oranı yüzde 11,5, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 11 Geç Likidite Penceresi Faiz Oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00-17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0, borç verme faiz oranı yüzde 14,5." denildi.

Son dönemde açıklanan verilerin, iç ve dış talep arasındaki dengelenmenin öngörüldüğü şekilde sürdüğünü teyid ettğini ifade eden Kurul açıklamasında şunları söyledi:

"Yurt içi nihai talep beklenen doğrultuda ılımlı bir toparlanma eğilimi sergilemekte, ihracat ise küresel büyüme görünümündeki zayıflamaya rağmen artış eğilimini korumaktadır. Bu doğrultuda, toplam talep koşulları enflasyondaki düşüşü desteklerken cari işlemler açığı kademeli olarak azalmaya devam etmektedir.

Kurul, enflasyonu etkileyen unsurlardaki olumlu gelişmelere bağlı olarak yılsonu enflasyon tahmininin sınırlı oranda aşağı çekilebileceğini ifade etmiştir. Bununla birlikte, enflasyonun bir süre daha hedefin üzerinde seyredecek olması fiyatlama davranışlarına dair temkinli bir duruş gerektirmektedir. Bu çerçevede Kurul, küresel ekonomiye dair belirsizlikleri de göz önüne alarak, para politikasında esnekliğin korunmasının uygun olacağını belirtmiştir. Alınan tedbirlerin krediler, yurt içi talep ve enflasyon beklentileri üzerindeki etkileri dikkatle takip edilecek, Türk lirası fonlama miktarı gerekli görüldüğünde aşağı veya yukarı yönlü ayarlanacaktır.

Ayrıca Kurul, finansal istikrarı desteklemek amacıyla, Türk lirası yükümlülükler için tutulması gereken zorunlu karşılıkların döviz cinsinden tesis imkânına dair getirilen esnekliğin bir miktar daha artırılmasını uygun bulmuştur.

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin, Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır."

ZORUNLU KARŞILIKLARIN DÖVİZ OLARAK TUTULABİLECEK KISMINA İLİŞKİN ÜST SINIR YÜZDE 55’E YÜKSELTTİ

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, zorunlu karşılıkların döviz olarak tutulabilecek kısmına ilişkin üst sınır 29 Mayıs 2012 ve 21 Haziran 2012 tarihlerinde yapılan değişikliklerle kademeli olarak ve farklı katsayılar dikkate alınarak yüzde 50’den yüzde 55'e yükseltti.

Açıklamada şu bilgilere yer verildi:
"Türk lirası zorunlu karşılıkların Türk lirası veya döviz cinsinden tesis edilmesindeki maliyet farkının azaltılması ve bankaların yeni imkânı likidite gereksinimleri doğrultusunda serbestçe kullanabilmeleri amacıyla, Türk lirası yükümlülükler için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların döviz olarak tutulabilecek kısmına ilişkin üst sınır 29 Mayıs 2012 ve 21 Haziran 2012 tarihlerinde yapılan değişikliklerle kademeli olarak ve farklı katsayılar dikkate alınarak yüzde 50’ye yükseltilmişti.

Bu defa, aynı amaçlar doğrultusunda, Türk lirası zorunlu karşılıkların döviz olarak tesis edilmesine ilişkin üst sınır yüzde 55’e yükseltilmiş ve ilave yüzde 5’lik dilim için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılığın 1,9 katsayısıyla çarpımına karşılık gelen tutarda döviz tesis edilmesi imkânı sağlanmıştır.

Bankalar bu imkândan büyük ölçüde ve istikrarlı olarak yararlanmakta olup, kullanım oranı 6 Temmuz 2012 itibarıyla sektör genelinde yüzde 98,6 olarak gerçekleşmiştir. Sağlanan ek imkânın aynı oranda kullanılması halinde, Bankamız rezervlerinde yaklaşık 2,9 milyar ABD doları artış olacak, piyasaya ise yaklaşık 2,8 milyar TL likidite sağlanacaktır. Bu uygulama, 20 Temmuz 2012 tarihli yükümlülük cetvelinden itibaren geçerli olacak ve tesis dönemi 3 Ağustos 2012 tarihinde başlayacaktır."

AĞUSTOS TARİHİNE KADAR MİKTAR İHALESİ AÇILACAK GÜNLERDE BİR HAFTA VADELİ FONLAMA TUTARININ 0,5 MİLYAR TL İLE 6,5 MİLYAR TL ARASINDA OLACAK

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, 16 Ağustos 2012 tarihine kadar miktar ihalesi açılacak günlerde bir hafta vadeli fonlama tutarının 0,5 milyar TL ile 6,5 milyar TL arasında olmasını kararlaştırdı.

TCMB'den yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi:
"Yapılan TL likidite öngörüleri çerçevesinde, Para Politikası Kurulu’nun 19 Temmuz 2012 tarihli toplantısında alınan karar uyarınca bir sonraki Kurul toplantısının yapılacağı 16 Ağustos 2012 tarihine kadar miktar ihalesi açılacak günlerde bir hafta vadeli fonlama tutarının 0,5 milyar TL ile 6,5 milyar TL arasında olması kararlaştırılmıştır.

Ayrıca, 20 Temmuz – 16 Ağustos 2012 döneminde açılacak bir ay vadeli repo ihale miktarına ilişkin üst sınır her bir ihale için 5 milyar TL olarak belirlenmiştir.

Likidite koşullarında öngörüler dışında önemli bir değişiklik gözlendiği durumlarda planlanan limitlerin dışında fonlama yapılabilmektedir."

EKONOMİ BAKANI DARALMA BEKLİYORDU

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Merkez Bankası'nın bugünkü yapacağı Para Politikası Kurulu toplantısında faiz bandında daralma kararının alınmasını umduğunu söyledi.

Türkiye'nin fiyat istikrarının kendine ilke edinmiş bir hükümet ile yönetildiğini dile getiren Çağlayan, Merkez Bankası'nın mevcut yönetimi ile kendi söylemlerinin aynı olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin dış ticaret açığı, cari açık, ihracatla büyüme potansiyeli gibi önemli konulara sahip olduğunu anlatan Çağlayan, Türkiye'nin dış taleple büyüyen bir ülke olduğunu ifade etti.

Çağlayan, ''Ümit ediyorum ki Merkez Bankası'nın bugünkü yapacağı toplantıda en önemli kararlardan bir tanesi faiz bandında biraz daralma yapmasıdır'' dedi.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.