Bugün: 22 Ocak 2025 Çarşamba
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Akıllı binada top 10

18 Temmuz 2012 Çarşamba::

1990’larda özellikle ‘Büyükdere Caddesi’ üzerinde hızla gelişmeye başlayan gökdelenler Türk şirketlerinin tüm birimlerini tek binada toplamaya başladı. ‘Plaza ve gökdelen’ tarzı ülkemize akıllı bina kavramını da getirdi.

Yazı Boyutu : A A A A

TÜRKİYE’de gökdelen kavramı 1990’larda özellikle ‘Büyükdere Caddesi’ üzerinde hızla gelişmeye başladı. Türk şirketlerinin hızla büyümesi ve tüm birimlerini tek binada toplamaya başlamasıyla öne çıkan ‘plaza ve gökdelen’ tarzı ülkemize akıllı bina kavramını da getirdi. Hürriyet'in haberine göre halen büyük bölümü yine ‘Büyükdere Maslak’ ekseninde bulunan akıllı binalar arasında akla gelen ilk 10 isim şöyle: Tekfen Tower, İş Kuleler, Polat Tower, Sabancı Center, Astoria, Sapphire, Kanyon, Metrocity Millenium, Trump Towers, Garanti, Yapı Kredi ve diğer bankaların binaları. Bu binaların en önemli özellikleri “akıllı” teknoloji ve sistemlerle donatılmış olması.



SAYILARI HIZLA ARTIYOR



Önceleri parmakla gösterilecek kadar az olan bu binaların sayısı son yıllarda İstanbul genelinde, Ankara, İzmir, Bursa, Adana ve diğer illerde de hızla artmaya başladı. Çok sayıda ilde benzeri binalar yükselmeye başladı. Bu nedenle de Türkiye’de akıllı bina sayısı hızla artıyor. Yeni büyük konut projelerinde de akıllı sistemler büyük ölçüde kullanılıyor. Binayı akıllı yapan temel özellikler; güvenlik, iklimlendirme, yangın algılama, alarm, aydınlatma ve asansörlerinin akıllı ve entegre oluşuyla ilgili. Bu sistemler tek merkezden kontrol ediliebiliyor ve bir tehlike anında kademeli olarak diğer sistemler harekete geçiyor.



Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, akıllı binalarda ‘A sınıfı’ malzeme kullanılmasının önemli olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Olası bir yangın ya da depremde; gaz kaçağı, elektrik kontağı olduğunda akıllı sistem diğer bölümlere sirayeti önler. Denizaltılardaki su alan yerin kapısının kapanması gibi. En önemlisi yanmaz malzemelerin kullanılmasıdır. Bu malzemelere ‘A sınıfı’ diyoruz. Hem içerdeki hem dışardaki izolasyon da önemlidir. Mesela bazı izolasyon malzemeleri yanmaz ama gaz çıkarır ki bu da tehlikelidir. Bir de ‘yangın asansörü’ yanlış anlaşılıyor. Hatta çöp asansörü deniliyor. Yangın asansörü asla tahliye için kullanılmaz. Sadece itfaiyecinin mamzemesiyle en üst kada ulaşması için kullanılır. Akılıl binalarda da tahliye yine merdivenlerden yapılır. Merdivenlere basınç uyulanır ve alevlerin oraya etkisi önlenir. Ne yazık ki bizde yüksek bina denince akla sadece deprem geliyor ama doğalgazın kesilmesi, tesisat içinde kalan gazın miktarı bile çok kritik bir konudur.”



240 DAKİKA YANMAYAN KAPI



Bugüne kadar, yurt içinde ve yurt dışında çok sayıda havalimanı, finans merkezi, hastane ve rezidans inşa eden YDA İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aslan, akıllı binaların yurt dışıda Smart Building olarak anıldığını belirterek, “Bu binalarda tam otomasyon uygulanır. Tüm elektronik ve mekanik sistemler entegre çalışır. Bütün tesisatlar (elektrik, ısıtma soğutma, doğalgaz v.s.) yangın sistemiyle entegredir. Yangına karşı dayanıklı malzeme kullanılması ve alarm sistemi en kritik konular. Bir kapı vardır yangına 120 dakika dayanır, bir başka kapı 240 dakika dayanır. Uçak hangarındaki bir kapı milyon dolarlık olabilir” dedi.



MALİYETİ YÜZDE 20 ARTIYOR



Türkiye’deki mevcut konutların yüzde 2’sinde akıllı ev sistemi bulunuyor.

Akıllı sistemler projenin maliyetini yüzde 20 artırıyor. Rezidans

kavramıyla konutlarda hızla yaygınlaşıyor.

Akıllı bina sistemlerinin fiyatları istenilen özelliğe göre değişiyor.

Yüksek binaların tamamında özellikle yangın ve deprem riskine karşı ‘akıllı sistemlerin’ uygulanması gerekiyor.



BİNA 'AKILLI OLMASAYDI' SONUÇLARI VAHİM OLURDU



MASLAK’ta Spine Tower’ı inşa eden Soma İnşaat’ın CEO’su Mehmet Özdemir, “Bu talihsiz olay bir kez daha göstermiştir ki özellikle yüksek yapılarda yangın algılama ve alarm, elektrik tesisatı, acil durum aydınlatma ve yönlendirme sistemlerinin full otomasyonu büyük önem arz ediyor. Şayet akıllı yapı olarak adlandırdığımız bu otomasyona sahip bir bina olmasaydı sonuçları vahim olabilirdi” dedi. Özdemir yüksek yapılarla ilgili olarak şunları söyledi: “Yüksek yapılara ait yangın algılama sistemi enteraktif adreslenmeli, binanın uygun bölümlerine optik duman, sabit sıcaklık ve sıcaklık artış hızı detektörleri yerleştirilerek yangın algılama ve uyarı sistemi NFPA 72, EN 54-14 uluslararası standartlar ve ’Binanın yangından korunması hakkında yönetmelik’ kriterlerinde dizayn edilmelidir. Binanın her bir kati mimari olarak incelenerek kaçış yolları, kaçış merdivenleri ve yangın alanları oluşturulmalıdır. Trafolar ve jeneratör mahalleri, ana elektrik odaları ayrı yangın zonu olarak tasarlanmalı ve binanın diğer bölümlerinden yangına dayanıklı yapı elemanları ile ayrılmalıdır.”



Polat Tower Residence alev alev



İstanbul Mecidiyeköy'de bulunan Polat Towers Residence binasında yangın çıktı.

 

42 katlı Polat Tower Residence'da henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. Dikilitaş Hakkı Yeten Caddesi'nde bulunan Polat Tower Residence'nin giriş katında çıkan yangın, kısa sürede rüzgarın da etkisiyle büyüyerek, dış cepheyi sardı. Bina, yapılan anonslarla tahliye edilirken, olay yerine çok sayıda itfaiye, sağlık ve emniyet ekipleri sevk edildi.



Dış cepheyi saran yangın nedeniyle rezidansın izolasyon malzemeleri ve camları kırılarak yere düştü. Yangın, itfaiye ekiplerinin yoğun çabasıyla yaklaşık 30 dakikada kontrol altına alınırken, soğutma çalışmaları sürüyor. Bu arada, olay yerine yangın söndürme helikopterleri de sevk edildi.



Polat Tower'ın yakınında özel bir hastane ve iki benzin istasyonu bulunuyor.  Benzin istasyonları önlem olarak boşaltıldı. Çevredeki binalara önlem olarak su sıkılıyor. Bina yakınında bulunan hastanede yetkililer hasta ve çalışanların dışarı çıkmasına izin vermiyor. Bina çevresindeki bütün yollar da trafiğe kapandı.



VALİ: YANGIN KLİMADAN



İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, yangının klimaların olduğu bölgede teknik bir arıza sonucu çıktığını açıkladı.



İKİ İTFAİYECİ YARALANDI



Yaralı itfaiyeciler, ambulansla Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesine getirildi. Bir itfaiye erini dumandan etkilendiği, diğer itfaiye erinin ise düşerek yaralandığı öğrenildi. Acil servise alınan itfaiyecilerin durumunun iye olduğu öğrenildi.



'AKILLI BİNA' CAN KAYBINI ÖNLEDİ



2002 yılında hizmete giren Polat Tower akıllı bina olarak tasarlandı. Büyük yapılarda insanların daha çok dumandan zarar gördüklerinden Polat Tower, dünyada çok az binada bulunan özel 2 yangın merdivenine ve bir asansöre sahip. Basınçlı temiz hava verilerek dışardaki dumanın içeriye girmesi önleniyor. Binanın 1600 KWA’lık 2 adet kendi trafosu bulunuyor. Yüksek gerilim iletiminde busbar türü modüler kablolar kullanılıyor. Elektriği klasik kablo bağlantıları yerine busbar sistemi ile iletmenin binaya sağladığı önemli avantajlar bulunuyor. Birbirine geçmeli küçük modüllerden oluşan bu sistem sayesinde herhangi bir problem anında modül kopuyor ve elektrik kesiliyor.



'BANKADA PATLAMA OLDU'



Öte yandan bazı görgü tanıkları yangının Polat Tower Residance'ın giriş katında bulunan banka şubesinde meydana gelen bir patlamanın ardından meydana geldiğini söyledi.



Doğan Kahraman (Polat Çarşı’da çalışan işçi) : Akbank’ın karşısında küçük bir patlama oldu. 5-6 sn içinde her yeri duman kapladı. Uyarılar yapıldı ve 3 dakika içinde binayı terk ettik. Fakat Akbank’ta mahsur kalanlar oldu.



Ömer İpek (İşçi): Bizim dükkanımız Akbank’ın yanında. Alevler geldi. Güvenlikçiler söndürmeye çalıştı. “Bulunduğunuz yerde yangın başladı. Lütfen panik yapmadan binayı boşaltın” diye otomatik uyarı yapıldı. İlk beş dakika içerdeydim. Her tarafı duman kaplamıştı.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.