Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Bitince 200 bin kişiye iş imkanı doğacak

13 Temmuz 2012 Cuma::

İstanbul’a yapılacak üçüncü havalimanının ihalesinin ekim ayında yapılması planlanıyor.

Yazı Boyutu : A A A A

Projesi hazırlanan ve yaklaşık 5 milyar dolara mal olacak havalimanı, 3 yıl içinde bitirilecek.

Dünyanın hiçbir ülkesinde eşi benzeri görülmemiş şekilde şehir tarafından adeta boğulan ve turizm sezonlarında kilitlenen Atatürk Havalimanı’nın imdadına üçüncü havalimanı yetişecek. Hükümetin Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve Hazine ile yaptığı çalışmaların proje aşaması tamamlandı. Projenin bütün detayları kağıt üzerinde şekillendirildi ve sıra ilk kazmayı vurmaya geldi. Hükümetin Ekim ayı başında ihaleye çıkılacak ve aynı ayın sonunda temeli atılacak üçüncü havalimanının 3 yılda bitirilmesi planlanıyor. Yaklaşık 5 milyar dolara mal edilecek olan havalimanı, en geç 2015 yılı sonunda tamamlanacak.

Acil eylem planına geçildi

Hükümetin 32 milyar dolarlık 7 dev proje arasında öncelikli sırada yer alan havalimanının yapımı için ilgili tüm birimler acil eylem planına geçti. Acil eylem planını uygulamak için Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın koordinasyonunda 100 kişilik uzman kadrodan oluşan alt konsorsiyum kuruldu. Alt konsorsiyum projeye son şeklini vererek bakanlığa gönderdi. Bakanlığın uhdesindeki Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) de bütün planlarını öncelikle üçüncü havalimanını inşa edecek tarzda güncelledi. DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, koordinasyonu daha etkin şekilde sağlamak ve üçüncü havalimanın yapılacağı arazi üzerindeki hazırlıkları yürütmek için Ankara’daki ofisini İstanbul Atatürk Havalimanı’na taşıdı. Birdal, DHMİ İstanbul Başmüdürlüğü’nün uzman ve tecrübeli kadrosuyla çalışmaları tam gaz yürütüyor.
Bu arada üçüncü havalimanı ihalesine teklif vermek için bekleyen başta TAV ve LİMAK olmak üzere çok sayıda yerli ve yabancı havalimanı inşaat firması çalışmalarına hummalı şekilde devam ediyor.

Yılda 150 milyon yolcu

Projenin son şekline göre üçüncü havalimanının yıllık yolcu kapasitesi 120 milyondan 150 milyona çıkarıldı. Arnavutköy-Göktürk-Çatalca yollarının birleştiği kavşaktaki 3 bin 500 hektarlık bölgeye yapılacak havalimanı için 100 yıllık büyüme planı hazırlandı. Buna göre, ilk etapta Terminal 1 (T1) olarak kurulacak havalimanına zamanla doğacak ihtiyaca göre yeni terminaller (T2, T3, T4) inşa edilecek. Havalimanına dördü aynı paralelde, ikisi farklı yönde toplam 6 pist yapılacak. Pistlerin paraleline inşa edilecek taksi yolları da, trafiğin çok yoğun olduğu dönemlerde tıpkı pistler gibi uçakların inip kalkabileceği özellikte olacak. Örneğin yoğunluğun arttığı yaz sezonlarında pist sayısı otomatikman 6′dan 12′ye çıkacak. Dış dokusu Edirne’deki Selimiye Camii’nin İslam-Osmanlı motifinden esinlenerek yapılacak havalimanının 3. köprü ile aynı sürede bitirilmesi hedefleniyor.

En ince ayrıntılar bile düşünüldü

Üçüncü havalimanı inşa edilirken, Atatürk Havalimanı’nda kuruluşundan bugüne yaşanan sıkıntıların tekrarlanmaması için mevcut yöneticilerin tecrübelerinden istifa edilecek. Yeni havalimanı; terminal binası, pistler, aktarma istasyonu, tamir tesisleri ve hangarlar ile hava taşımacılık tesislerinin bulunduğu 5 önemli tesisten oluşacak. 150 milyon yolcuya hizmet verecek Terminal 1,350 metrex1500 metrelik asmakatı da olan 6 katlı binadan oluşacak. Havalimanı, 3. köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu ile entegre olacak. Yap-işlet-devret modeli ile yapımı planlanan havalimanı ihalesine en geç Ekim ayında çıkılacak. İhale sonuçlanır sonuçlanmaz da temele ilk kazma vurulacak. Havalimanının süratle bitirilmesi için pist, terminal binası, aktarma istasyonu hangarlar ve diğer birimler farklı firmalara yaptırılacak.

200 Bin kişiye ekmek kapısı

Sadece yapım aşamasında 100 bin kişilik istihdam sağlayacak olan havalimanı, tamamlandığında 200 bin kişiye yeni bir ekmek kapısı açılmış olacak. Havalimanı çok rahat ayırt edilir şekliyle uzaydan görülebilecek. Yeni havalimanı alt-üst yapı, ulaşımı, yolcu ve yük kapasitesi ile birlikte dünyadaki en modern ve büyük havaalanlarından biri olacak. Böyle büyük bir havaalanı kurmanın arkasında yatan en önemli hedefse, İstanbul’u uluslararası havacılık piyasasındaki rolünü ileriye taşımak; Ortadoğu, Avrupa ve Kuzey Afrika’dan yapılan tüm uçuşların bölgesel merkez haline getirmek.

Üçüncü havalimanında neler olacak

5 kilometrex7 kilometre boyutunda toplam 3 bin 500 hektarlık alanda kurulacak olan havalimanıyla bağlantılı bin 100 hektarlık ileri teknoloji endüstri ve ticaret alanı bulunacak. Uçuş yolları sesi en aza indirgeyecek şekilde konumlanacak. Terminal binası yeşil bina olarak inşa edilecek. Cam zarf kullanımıyla, terminal binasının ortasında maksimum gün ışığı girişi sağlayarak yapay aydınlatma ihtiyacını azaltacak. Terminal binası elektrik kullanımını en aza indirgemek üzere maksimum derecede kullanan ‘akıllı bina’ olacak. Elektrik ve ısıtma ihtiyaçları, havalimanının ürettiği çöplerin çoğu kullanılarak merkezi ısıtma ve güç üretim birimiyle karşılanacak. Havalimanının 5 önemli tesisi bulunacak ve bunlar terminal binası, pistler, aktarma istasyonu, tamir tesisleri ve hangarlar ile hava taşımacılık tesislerinden oluşacak.

350 metrex1.500 metrelik bir kullanım alanıyla asmakatı da olan 6 katlı bir bina, düşük seviyede varış ve ikinci bir seviyede havalanma seviyesi olmak üzere toplam 4 terminal, yetkililer ve yönetimin kullanımı için asmakat bulunacak. Büyük bir alışveriş tesisi, üst 3 katta 5 yıldızlı oteller, ticari ofis binaları, ticari fuar alanı bulunacak. Uluslararası finans ve ticari işlemler için ‘özel ekonomik bölge’ kurulacak. Rüzgarın hızını asgariye indirecek bir aerodinamik şekilde tasarlanacak. Dış dokunun tamamı elektrik kullanımının karşılanacağı, güneş kolektörü görevi yapacağı galvanik dokuyla kaplanacak.

Havalimanına ait jumbo-jetlerin iniş ve kalkışlarına uygun 3,5-4 km uzunluğunda Karadeniz’e paralel olan 4 pist ve Karadeniz’e dik uzanan 2 pist olmak üzere toplam 6 pist bulunacak. Uçuş yolları direkt olarak önerilen kentin üzerinden uçmayı önleyecek şekilde konumlandırılacak.
Terminal, raylı sistem aracılığı ile Taksim’e bağlanacak. Bu raylı sistem, eski demir yolu hattının güzergahından geçirilecek. Toplu taşıma aracılığıyla İstanbul’un tüm bölgelerinden ulaşım sağlanacak. Taksim’den havalimanına 15 dakikada ulaşılacak.

Yüksek hızlı tren, havalimanındaki aktarma istasyonunda sonlanacak. Buna ilaveten, aktarma istasyonunda Havaalanı Metrosu, Boğaz’dan üçüncü geçişi sağlayan raylı sistem, havaray, kent merkeziyle bağlantıyı sağlayan otobüs hatları ve otopark bulunacak.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.