Bugün: 22 Ocak 2025 Çarşamba
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

Arap devi henüz test aşamasında!

7 Temmuz 2012 Cumartesi::

Türkiye bankacılık sektörünün en genç üyesi olan Odea'da kuruluş hazırlıkları sürüyor.

Yazı Boyutu : A A A A

Türkiye bankacılık sektörünün en genç üyesi olan Odea'da kuruluş hazırlıkları sürüyor. Türkiye'de bankacılık yapmak üzere 12 yıl sonra sıfırdan lisans alan ilk banka olan Lübnanlı Bank Audi'nin Türkiye'deki iştiraki olan Odea Bank Genel Müdürü Hüseyin Özkaya, lisans almak isteyen başka bankalar olduğuna dikkat çekti.



''Dolaylı olarak duyduğum, lisans almak isteyen başka bankalar da var" diye konuşan Özkaya, şöyle devam etti: "Benim kendi yorumum şöyle, 2001 yılı sonrasında lisansların verilmemesi çok haklı bir gerekçeye dayanıyordu. Şu anda hepimizin övünerek söylediği bankacılık sektörünün gücünün belki temel taşlarından biri oydu. Biz onun faydasını gördük. Bu yüzden bankaların genel sermaye yapısı, sermaye yeterlilik oranları, herkesin başarılı gördüğü bir sistem oluşturdu.'' Özkaya, Bank Audi yönetiminin Odea'nın sermayesini 300 milyon dolardan en az 600 milyon dolara çıkaracağını belirtti.



TEST AŞAMASINDA




Lübnanlı Bank Audi'nin, Türkiye'deki iştiraki Odea için finansman imkanlarını geniş bir biçimde kullanma taahhüdünde bulunduğunu ifade eden Özkaya, ''Çok ciddi bir test aşamasındayız. Her şeyi test ediyoruz. Yaptıklarımızı, sistemimizi, hazırlıklarımızı, bir kez daha test ediyoruz. Tüm süreçleri çok hızlı çalışan, teknolojiye ve insan kaynaklarına sahip, müşteriye çok eksiksiz ve rekabetçi fiyatlar ve mümkün olduğunca geniş ürün yelpazesi sunmayı hedefleyen bir vizyonumuz var'' diye konuştu.



MİLYAR DOLARIN ÜZERİNDE BİR YATIRIM



Bütün bunların yatırım gerektirdiğine işaret eden Özkaya, ''Yatırımın da sermayedar tarafından sürekli olacağını gösteren güzel şeyler var. Özellikle Grup CEO'muz Sayın Samir Hanna ile bütün çalışmalarımızı paylaştık. Sermayedarımızdan çok büyük bir taahhüt gördük, ne kadar sermaye istersek, ne kadar fon istersek sağlayabileceğini belirttiler. Şu andaki 300 milyon dolar sermayeyi en az ikiye katlayıp, bir kaç sene içerisinde bütün bunların en az iki üç katı kadar da direk fonlamayla etki yapacak bir rakamdan bahsediyoruz. Milyar doların üzerinde bir yatırımdan bahsediyoruz'' bilgisini verdi.



Odea'nın sermaye yapısının güçlü olmasını istediklerini vurgulayan Özkaya, ''Biz çok küçük sermaye ile çalışan bir banka olmak istemiyoruz. Gerekli rahatlığımız olsun istiyoruz ki, fırsatlar çıktığında bunlarda faydalanalım'' dedi. Özkaya, bankanın operasyona başlamasında son aşamaya gelindiğini belirterek, ''Çalışmalarımız hızla devam ediyor. Mayıs ayı içerisinde hazırlıklarımızın bir kısmını tamamladık. Şu anda biz ciddi anlamda hazırız'' diye konuştu.



BDDK SEÇİCİ DAVRANACAK



Türkiye'nin bankacılık sektörünü sağlam temeller üzerine oturtmayı başardığını belirten Özkaya, şunları kaydetti:



''Şu anda öyle bir noktadayız ki, yeni sermaye gelmesi için yeni banka lisansına ihtiyaç var. Artık oturmuş bir sistem var ve bu sistem içerisinde Türkiye'nin yabancı sermayeye ihtiyacı var. Bunu sağlamak için BDDK yine çok doğru bir kararla, yeni sermaye, yeni finansman işine bizimle başladı.



Fakat ben bunu BDDK'nın seçici bir şekilde yapacağını düşünüyorum, herkese bu lisansı vereceğini düşünmüyorum. Ancak Türkiye'de kalıcı olmak isteyen, reel sektöre, bankacılık sektörüne katkıda bulunmak isteyen, başarılı olabileceklerine inandıkları, sermayedarın gücüne inandıkları grupları istiyorlar.



Bank Audi bütün bunlara uyuyordu. Zaten Ortadoğu'nun ilk 10 bankası içerisinde, başarılı bir modeli var. Ama bu, bundan sonra duracak anlamına gelmiyor. Benim inancım, çok selektif bazda, sadece sermaye yeterliliğini yerine getirecek bir gruba lisans verileceğini düşünmüyorum. Ben şahsen, bizim (2001 sonrasında lisans alan) son banka olmadığımızı, başka bankaların da gelebileceğini görüyorum.''



AMAÇ KÖRFEZ SERMAYESİNİ GETİRMEK



Türkiye'nin Körfez sermayesini çekebilmesi için, Körfez ülkelerinin önde gelen şirketlerine danışmanlık hizmeti vereceklerini vurgulayan Özkaya, ''En büyük amaçlarımızdan birini, körfez sermayesini Türkiye'ye çekmek oluşturuyor. Bu sene, artık bir çok gelişmekte olan piyasada olduğu gibi bir duraksama var. Bu duraksamayı tetikleyecek olan, aslında halen büyük bir potansiyeli olduğuna inandığım yabancı sermaye var. Mutlaka yabancı sermayenin girişine ihtiyaç var'' dedi.



Sürdürülebilir ekonomik büyüme için sağlıklı finansmanın önemine işaret eden Özkaya, şunları söyledi:



''Borçla büyümenin belli bir sınırı vardır. Dolayısıyla Ortadoğu sermayesinin de petrol gelirleri ve başka gelirleriyle çok büyük artı bir fon olduğunu düşünürsek, Türkiye'nin mutlaka bundan pay alması gerekiyor. Bunu yapmak için, yatırımın doğru yönlendirilmesi ve doğru finansman gerekiyor.



Kimse 1 milyar dolarlık yatırımı varsa, 1 milyar dolarını sermaye ile finanse etmek istemez, bir kısmını da borçla finanse etmek ister. Dolayısıyla bizim tip bankaların, özellikle bu yatırımcılarla konuşurken, nerede potansiyel olduğunu söylemenin yanı sıra, doğru paketle finanse edilmesi gerekiyor.''



TÜRKİYE'DE NASIL BÜYÜYECEK?



Özkaya, Odea Bank'ın Türkiye'deki büyüme stratejilerini de şöyle anlattı:



''Bank Audi'nin yatırımı sermaye ve benzeri yatırımlardan oluşuyor. Bunun dışında çok daha farklı şeyler olacak. Mesela bizim gayrimenkul yatırım ortaklığı oluşturmamız, şubelerimizi belki de gayrimenkul yatırım ortaklığı ile finanse etmemiz gibi...



Yurtdışından başka sermayedarların da sadece bankacılık için değil, bizim uyarlayacağımız bir şekilde gayrimenkullere de yatırım yapmalarını sağlayabileceğimiz planlarımız var. Sadece buradan bile Türkiye'ye birkaç yüz milyon dolar gelebilir. Sermayedarımızın niyeti 'şubelerinizi kiralamayın, alın' şeklinde olursa, burada bile şu anda yaptığımızın dışında bir sermaye girişi olacaktır.''



KÂR DÜŞÜŞÜ GAYET NORMAL



Türkiye'de bankacılık sektörünün karlılığına da değinen Özkaya, ''Karlılık nominal olarak azalıyor ama herkesin karı azalıyor. Ama bunlar milyar liranın üzerinde kar yapan bankalar aslında... Böyle baktığınız zaman aslında sermaye getirileri düşmesine rağmen yüzde 15'lerin üzerinde olan, Avrupa'daki benzerlerine göre çok daha fazla olan bankalar. Talebin azaldığı bir dönemde mutlaka kar azalması olur'' şeklinde konuştu.



Özkaya, ilk etapta Türkiye'deki bankalar arasında ilk 20'de olmayı hedeflediklerini belirterek, ''Yeteri kadar karlı ve o karlılığı sürdürebilir bir banka olmayı tercih ediyoruz. Bunun için gereken asgari bir büyüklük var. En geç 3-5 yıl zarfında ilk 20 banka içerisinde olmamız gerekiyor. Bugünden hedeflediğimiz yatırım tutarı bizi oraya götürür'' ifadelerini kullandı.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.