Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Yaşam
Print Al

Türk Kahvesi koruma altına alınıyor

29 Mart 2012 Perşembe::

Türk Patent Enstitüsü (TPE) Başkanlığı, Türk Kahvesi'nin coğrafi işaret alması amacıyla geçen yıl yapılan ve bugünkü Resmi Gazete'de ilana çıkarılan başvuruya 6 ay içinde itiraz gelmezse Türk Kahvesi tescillenecek.

Yazı Boyutu : A A A A


TPE'nin coğrafi işaretlerin korunmasına ilişkin tescil talep ilanı, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.



Buna göre, Kurukahveci Mehmet Efendi Mahdumları Ahmet Efendi Kurukahveci ve Ortakları Komandit Şirketi, ''Türk Kahvesi''ne coğrafi işaret verilmesi için 4 Mart 2011 tarihinde TPE Başkanlığına başvurdu.



Yapılan başvuruda, Türk Kahvesi'nin üretimiyle ilgili şunlar kaydedildi:



''Türk kahvesi için çiğ kahve kullanılmalıdır. Kullanılacak çiğ kahvenin özellikleri, kahve Coffea Arabica Lyn türü olmalıdır. Coffea Arabica, daha çok yüksekliği 800-2000 metre arasında yüksekliğe sahip dağlık platolarda ve volkanik yamaçlarda yetişir. Her yağmurlu dönemin ardından çiçek açar ve meyvelerin olgunlaşması için yaklaşık 9 ay gerekir. Yeşilimsi sarı renkteki oval Arabica çekirdeklerinden üretilen kahve, Robusta;ya göre daha az kafein içerir. Ayrıca daha lezzetli ve tatlı bir aromaya sahiptir. Olgunlaşmış çiğ kahvenin toplanması, fermantasyon süresi ve depolama koşulları önemlidir.''



Kullanılacak kahvenin kimyasal ve fiziksel özelliklerinin de belirtildiği ilanda, Türk kahvesinde katkı maddesinin ve aroma maddelerinin kullanılamayacağı ifade edildi.



Kavurma, öğütme, paketleme, üretim ve pişirme metoduyla ilgili bilgilerin de yer aldığı ilanda, Türk Kahvesinin, köpük, kahve ve telveden oluştuğu, kendine özgü kokusu ve köpüğüyle diğer kahvelerden ayırt edilen kaynatılarak içilen kahve olduğu bildirildi.



Türk kahvesinin denetimi ise Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından belirlenecek ilgili kamu kurumları tarafından yapılacak.



Resmi Gazete'de yayımlanan ilana, 6 ay içinde itiraz edilmezse Türk Kahvesi coğrafi işaret alacak.



-Coğrafi işaret-



Coğrafi işaret korumasının, yani tescilin temel amacı belirli bir coğrafyadan kaynaklanarak belirgin nitelikleriyle ün kazanmış ürünlerin ''gerçek üreticileri'' adına kayıt altına alınmasıdır. Böylelikle bölgesel ya da ulusal kalkınmanın desteklenmesini sağlar. Ayrıca ürünlerin niteliklerini kaybetmeden sürdürülebilirliğinin sağlanması, ürünlerin tanıtımının yapılması, ürünün beraberinde getirdiği ünden üreticilerinin ekonomik anlamda faydalanması, tüketici bazında beklenen ve istenen kalitenin garanti edilmesi de tescil sisteminin amaçları arasında bulunuyor.


Kaynak: ihlassondakika , Link : #

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.