Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Yaşam
Print Al

Grip etkisini denetleyen gen bulundu

27 Mart 2012 Salı::

İngiliz ve Amerikalı bilim insanları, grip nedeniyle oluşan enfeksiyonun vücut üzerindeki etkisini denetleyen yeni bir gen buldu.

Yazı Boyutu : A A A A


Paul Kellam başkanlığındaki İngiltere'deki Sanger Enstitüsü'nden bir grup bilim insanının bulduğu ITFITM3 adlı gen, bazı insanlarda ciddi hastalıklara ve hatta ölümlere yol açan gribin niçin diğerleri üzerindeki etkisinin sadece hafif ağrılar, öksürük ve hapşırmayla sınırlı kaldığının anlaşılmasına yardımcı olacak.



Araştırmacılara göre yaptıkları genetik keşif, gribin ciddi olarak zarar vereceği hastaların belirlenebilmesine ve aşı veya diğer önleyici tedavilerde bu kişilere öncelik verilmesine imkân sağlayacak.



Ayrıca, kuş gribinin insanlarda ölümcül olan bir tipine yol açan H1N1 virüsü gibi daha tehlikeli tipteki virüslere yeni aşılar ve ilaçlar geliştirilmesi de bu buluş sayesinde mümkün hale gelecek.



ITFITM3 geninin insanda virüsle mücadelede oynadığı role ilişkin ilk bilimsel çalışmaları yapan ABD'deki ''Massachusetts General Hospital'' doktorlarından Abraham Brass, İngiliz Daily Mail gazetesine yaptığı açıklamada, ''Çabalarımız, daha az ITFITM3 aktivitesi görülen bireylerin ve hastaların ortaya çıkacak bir büyük çaplı salgında daha büyük bir tehlike altında olduğunu ve ITFITM3 geninin insanların kuş gribi gibi virüslere karşı korunmasında hayati önemi olabileceğini gösteriyor'' dedi.



Brass ve Kellam başkanlığında çalışan İngiliz ve Amerikalı araştırmacılar, fareler üzerinde yaptıkları deneylerde, ITFITM3 geni taşımayan farelerde bu geni taşıyan farelere oranla grip belirtilerinin çok daha ciddi şekilde seyrettiğini gözlemledi.



Araştırmacıların fareler üzerindeki deneyleri, farelerde bu genin bulunmamasının hafif bir grip halini öldürücü bir enfeksiyona çevirdiğini gösterdi. Daha sonra mevsimsel grip veya grip salgını nedeniyle hastaneye kaldırılmış 53 hasta üzerindeki çalışmalarını sürdüren bilim adamları, hastalardaki ITFITM3 geni dizilimlerini saptayarak genin değişik varyantlarını ortaya çıkardı.



Hastalar üzerindeki çalışmalarını yoğunlaştıran bilim adamları hastaların büyük bir bölümünde, ITFITM3 genin belirgin bir varyantının genel hasta popülâsyonlarında görülen genin diğer varyantlarına oranla daha fazla olduğunu saptadı.



GENİN BİR VARYANTI GRİBE KARŞI SAVUNMASIZ YAPIYOR

Araştırmacılar, buldukları ITFITM3 geni varyantının, geni oluşturan proteinin daha kısa bir biçimine yol açmasının veya bu genin hücrelerde daha az bulunmasının hastaları gribe karşı daha savunmasız hale getirdiğini belirledi.



Gazeteye konuşan Kellam, ''Araştırmamız, bağışıklık sisteminin bazı virüs enfeksiyonlarına karşı güçsüz düşürebileceğini öngördüğümüz ITFITM3 geninin bu belirgin varyantını taşıyan hastalar açısından önem taşıyor. Sonuçta virüs hassasiyetinin genetiği hakkında daha çok şey öğrendiğimizde, o zaman insanlar enfeksiyonu önlemek için aşı yaptırmak gibi bilinçli önlemler alabilecek'' diye konuştu.



ITFITM3 GENİNİN HÜCRELERDE AZ BULUNMASI DA TEHLİKELİ

Kellam, ITFITM3 geninin bu belirgin varyantının yanı sıra bu genin hücrelerde daha az miktarda bulunmasının da hastaları virüslere karşı daha dayanıksız hale getirdiğine dikkati çekti.



Bu genin hücrelerde büyük miktarlarda bulunmasının virüsün akciğerlere yayılmasını önlediğini anlatan Kellam, buna karşılık ITFITM3 geni seviyelerinin daha düşük olduğu hastalarda ise virüsün çoğalarak daha hızlı yayıldığını ve daha ciddi belirtilere yol açtığını belirtti.

 


Kaynak: ntvmsnbc , Link : #

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.