İNOVASYONU “BİBARDAK MEVYE”YE SIKIŞTIRDI
Ofis çalışanlarının ara öğün açlığını meyvelerle bastıran bibardakmeyve.com, hem yeni bir iş fikri olması hem de sağlıklı atıştırmalık ihtiyacını tam anlamıyla karşılaması açısından gelecek vaat ediyor. Şimdilerde büyümeye hazırlanan şirket hakkında daha fazla bilgi almak için bibardakmeyve.com’un Kurucusu Süleyman Ereke’yle bir araya geldik.
E-ticaret sitelerinin alıp yürüdüğü şu günlerde internetteki yenilikçi iş fikirleri büyük heyecan yaratıyor. İnovatif iş modeliyle ofis çalışanlarının önemli bir ihtiyacını gideren bibardakmeyve.com da bu anlamda umut vaat eden bir e-ticaret şirketi.
Bildiğiniz gibi yeni trend “sağlıklı beslenme ”. Gündelik sohbetlerin de konusunu oluşturan “sağlıklı yaşamla gelen fit görünme arzusu” genç girişimci Süleyman Ereke’yi hareke geçiriyor ve Ereke, ofis çalışanlarının ara öğünlerini meyvelerle dolduran bardakta meyve konseptini şekillendiriyor.
Ara öğünlerde çoğunlukla abur cubura dadanan ofis çalışanlarını hedefleyerek işe koyulan Ereke, bu atıştırmalıkların “sağlıklı” olması gerektiğine karar veriyor ve bibardakmeyve.com projesini hemen hayata geçiriyor. Öğle yemeği dışında ofis dışına çıkamayan çalışanların ara öğünler için meyve bulamamaktan yakındıklarını fark eden Ereke, “Fikrin aklıma gelmesinden iki buçuk ay sonra hayata geçirdim, fikir yeni olduğu için babam da destek verdi ve işe 50 bin TL ile başladık.” diyor.
Geleceğin fast food’u bardakta meyve
2010 yılında faaliyete başlayan bibardakmeyve.com, Maslak bölgesindeki iş yerlerine kahvaltılık ve atıştırmalık meyve karışımları sunuyor. 11 çeşit meyve kokteylini internet ve telefon üzerinden sipariş alan bibardakmeyve.com, paket servis modeliyle ilerleyen bir sistem üzerine kurulu.
“Bardakta meyve” konseptini geleceğin fast food’u olarak tanımlayan kurucu Süleyman Ereke işe başlarken yaşadığı en büyük zorluğun tanıtım kısmı olduğunu söylüyor: “Biz paket servisle iş yapıyoruz, bu anlamda farklı bir iş modeline sahibiz, cadde üzerinde bir dükkanımız yok, durum böyle olunca sizin tüketiciye kendinizi çok iyi anlatmanız gerekiyor. Sitede ya da broşürde gördüğünüz ürünleri sipariş edebilirsiniz ama bu ürünlerin nerede üretildiğini bilmiyorsunuz, bu büyük bir handikap. İşin fiziksel bir durumu olmadığı için sizin ekstra bir şeyler yapmanız gerekiyor, bunun için de paraya ihtiyacınız oluyor. İşin tanıtım kısmı başlarda beni zorladı diyebilirim.”
Kaliteli tasarım insanlara güven verdi
Bibardakmeyve.com’un internette başlamasıyla başlarda yaşadığı tanıtım sıkıntısını aştığını söyleyen Ereke, “Karşılaştığım bu handikapı iyi bir tasarımla aşmaya çalıştım. Hem kötü tasarım hem de imalathaneden gelen bir ürün olsaydım insanlar buna güvenmezdi. Ancak siteyi açtıklarında kaliteli fotoğraflar ve iyi bir tasarımla karşılaşınca durum farklı oldu ve insanların güveni kazanıldı” diyor.
Bibardakmeyve.com’un tanıtımına broşür dağıtarak başladıklarını söyleyen Ereke şöyle devam ediyor: “Fikrin ihtiyacı tam olarak karşılaması nedeniyle dağıttığımız broşürler insanlar tarafından kaldırıp atılmıyor, inceleniyor. Ayrıca tanıtım çalışmalarımız Twitter ve Facebook’ta aktif olarak devam ediyor. Sosyal ağlardaki üyelerimizle iletişim halindeyiz. Öte yandan broşür dağıtma işleri devam ediyor. Maslak bölgesinde afişlerimiz var. Özellikle Maslak’ta iyi tanınıyoruz. Ancak bunlar dışında henüz büyük bir reklam kampanyası yapmadık.” diyor.
Fikri mağazada şekillendirme ihtimalini de göz önüne alan Ereke, “İnternette değilde bir dükkan açarak işe başlasaydım, maliyet olarak bunun altından kalkmam pek mümkün değildi. Dükkan açmayı düşündüm ama ürünüm garip bir ürün, sadece ofis çalışanlarının ara öğününü hedefliyor. Durum böyle olunca insanların ofisinden çıkıp, mağazaya gelip meyve alması zordu. Ayrıca dükkan da olsa bir yerde yine paket servis olarak çalışmamız gerekiyordu. İnternetin maliyeti azaltması bakımından daha avantajlı olacağını düşündüm.”
“İnternette algılara oynuyorsunuz”
İnternette iş yapmanın hem zor hem de kolay olduğunu söyleyen Ereke şunları söylüyor: “Dışarıda görünür bir dükkanın size reklam getirisi çok daha fazla. Görünür bir yerde olmazsanız broşür gibi araçlarla sürekli kendinizi hatırlatmanız gerekiyor, bu işin zor tarafı. Ancak internetten iş yapmak bir o kadar da kolay; çünkü algılara oynuyorsunuz, biz ilk kurulduğumuzda iyi bir tasarıma sahip bir web sitesi ortaya çıkardık, insanlar gerçekten çok büyük bir firma olarak gördüler bizi ve hemen güvendiler. Görünür bir yerde dükkanımız olsaydı “ne kadar iyi olduğumuz” mesajını tüketiciye göndermek için çok daha fazla para harcamamız gerekirdi, farklı dekorasyonel malzemelerden tutun da oradaki çalışanların duruşuna kadar her şeyi düşünmek gerekirdi. Ama internette böyle bir durum yok!”
“Eğer kaliteli duran bir web siteniz varsa, o kaliteli tasarımla insanlara farklı bir fikirle seslendiğiniz zaman orada iyi bir iş çıkarırsınız. İnternetten iş yaptığınızda küçük büyük durumu yok, gerçekten profesyonel bir firma gibi duruyorsunuz ve çizdiğiniz imaj doğrultusunda o kalitede hizmet vermeniz gerekiyor.”
Geleceğe yönelik hedeflerinden de bahseden Ereke, Eylül ayında bibardakmeyve.com’un Levent şubesinin açılacağını bunun da büyümeyi getireceğini belirtiyor ve ekliyor: “Bu işte bir kere kaptığımız müşteri sürekli müşterimiz oluyor, bu anlamda önümüzdeki yıl için işlerin katlanarak artacağına ve iki kat büyüyeceğimize inanıyorum.”
Bu noktada son zamanlarda internette tutan iş modellerinin büyük paralara satın alındıklarını hatırlattığımız Ereke satın alınma fikrine de göz kırpıyor: “Bizim bir imalathanemiz var, 50 metre kare alanda bu işi yapıyoruz sonuçta. Bu markanın İstanbul’da her yerde ve hatta Türkiye çapında olmasını isterim. Bunu yapacak bir ortak beni satın alırsa, markanın büyümesi için neden olmasın ki?”
Geleceğin trendi: müzik eşliğinde meyve yemek
Söz ortaklıktan açılmışken katıldığı Dragon’s Den yarışmasında BigChefs restoranlarının sahibi Gamze Cizreli’nin ortaklığını alan Ereke artık Cizreli’yle ortak olmadıkları bilgisini veriyor: “Gamze Hanım’la yaklaşık 5 ay süren bir ortaklığımız oldu, ondan sonra beklentilerimiz farklılaştı, ben agresif büyüme taraftarıydım, karşı taraf ise daha temkinliydi, yani beklentiler farklılaşınca ayrılık kararı aldık. ”
Bibardakmeyve.com’un iş merkezlerinin olduğu tüm alanlarda var olmasını hedefleyen Ereke, bir sonraki amacının insanların meyve yiyerek sosyalleştiği ortamlar yani fiziksel mağaza konseptini hayata geçirmek olduğunu söylüyor.
Ereke fiziksel mağaza fikrine de sıcak bakıyor: “Yıllarca meyve bize çok renkli ve çocuksu pazarlandı, dans eden çilekler muzlar… Ama bu zamana kadar Starbucks’larda olduğu gibi müzik eşliğinde bir meyve dükkanı açmayı kimse denemedi, ileride açacağımız dükkan olur mu bilemiyorum, ama sağlıklı atıştırma trendine uyum sağlamaya devam edeceğiz”
Yazan : Ezgi Güler
|