ULUSAL Franchise Derneği (UFRAD) verilerine göre, halen Türkiye’de 1.876 zincir mağaza ve bunlara ait 50 bin civarında şube franchising sistemini kullanıyor. Franchise ya da bayilik veren marka sayısı bin 471. Bu marka ve temsilcilerinin oluşturduğu pazarın yıllık hacmi ise 35 milyar dolara ulaşmış durumda.
İşte franchising sisteminin bu muazzam gelişimi ve gelecek için içerdiği yüksek potansiyelden yola çıkarak, 2012’de büyüme potansiyeli yüksek ve girişimcilere cazip bir iş imkanı yaratacak alanları araştırdık...
BU SEKTÖRLER YATIRIMCI ÇEKİYOR
Franchising sisteminin lokomotifi olan fast food, her dönem cazibesini koruyor. Bu alandaki franchise sayısı 9 bine ulaşmış durumda. Yeni alışveriş merkezleri ise en çok hazır giyim markalarının yaygınlaşmasına katkı sağlıyor.
Özellikle markanın, tabelanın gücünü fark eden Anadolu’daki girişimciler, bayilik ya da franchise yoluyla bir marka şemsiyesi altında çalışmaktan oldukça memnun görünüyor.
Oyuncak pazarında dönem dönem ithalatla ilgili sorunlar yaşansa da büyüme trendi hızlanarak devam ediyor. Türkiye nüfusunun yüzde 29'unun 12 yaşın altında olması da bu pazardaki büyüme potansiyelinin ne denli yüksek olduğunu gösteriyor.
Gelir düzeyi yükseldikçe kişisel ve hediyelik ürünlere yönelik harcama eğilimi artıyor. Kişisel aksesuar, hediyelik eşya, tasarımlı dekoratif ürünler, duvar süsleri, bijuteri, yarı kıymetli taşlar, gümüş takılar, büyüklere oyuncaklar gibi ürün çeşitlerini bir arada sunan mağazalar ilgi çekiyor.
Alışveriş merkezlerinin eğlence-dinlence alanları yoğun ilgi görüyor. Bu ilgi de beraberinde birçok yatırım fırsatı getiriyor. Kafelerde hala iş var. Gençler, yaşlılar, çiftler, kadınlar, erkekler, arkadaş grupları, iş insanları... Artık herkes kafelerde buluşuyor. Marka olarak algılanmayı başaran mekanlar buluşma noktası oluyor.
Türkiye’nin genç nüfusunun potansiyel yarattığı bir diğer sektör de kuşkusuz eğitim. Üniversiteye hazırlık, dil eğitimi, özel ders, bilgisayar, meslek edinme, kişisel gelişim, yönetim, KPSS, TOEFL, yurtdışı eğitim, koçluk... Bu ve benzeri konularda eğitim veren çok sayıda markalaşmış şirket var.
Emlak aracılığı her zaman en kazançlı işlerden biri. Spor merkezlerinde ihtisas dönemi başladı. Kadınlara özel spor salonları, ofis çalışanlarına özel yoga programları, hamileler, osteoporoz hastaları, omurga problemi olanlara yönelik pilates merkezleri... Artık 7’den 70’e herkes için etkili, uygun spor ve sağlık merkezi bulmak mümkün.
İşte bu ve benzeri alanlarda faaliyet gösteren markaların yatırım şartları...
GIDA-RESTORAN-KAFE
LITTLE CAESARS
Franchise giriş bedelinde kampanya var
Pizzacı Little Caesars’ın halen İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa ve Kocaeli’nde toplam 83 şubesi bulunuyor. Bunların 12’si subfranchise şeklinde hizmet veriyor. Yani franchisee’ye (franchise alan) kendi bölgesinde franchise açma hakkı tanınmış. Little Caesars, 2012 yılı sonuna kadar 22 subfranchise şubesi açacak. Yeni açılacak şubeler için Kayseri, Konya, Eskişehir, Tekirdağ, Edirne, Bolu, Sakarya, Denizli, Manisa, İstanbul, İzmir, Ankara, Kocaeli ve Bursa’ya öncelik verilecek. Franchise giriş bedeli 40 bin dolar + KDV. Ancak 2012 yılına özel İstanbul, Ankara ve İzmir için 32 bin, diğer şehirler için 15 bin dolar + KDV şeklinde belirlenmiş. Franchise giriş bereli dahil bir restoranın anahtar teslimi toplam yatırım tutarı 205 ile 220 bin dolar arasında değişiyor. Ortama işletme sermayesi içinse 50 bin TL civarı bir rakam öneriliyor. Reklam katılım payı net ciro üzerinden yüzde 6, sürekli franchise ödemesi ise yüzde 6.
Little Caesars, franchise alanlara inşaat, dekorasyon, ekipman temini, eğitim, malzeme ve pazarlama konularında yardımcı oluyor. Little Caesars pizza restoranlarında kullanılan malzemeler Türkiye’nin önde gelen üreticileri tarafından Little Caesars’a özel reçetelerle üretiliyor.
Telefon: 0216 666 67 52
Web: littlecaesars.com.tr
KOMAGENE
130 şube daha açacak
Çiğ köfte, içli köfte, Erzurum kadayıf dolması, meze ve zeytinyağlı çeşitleri, sütlü tatlı çeşitleri, bardakta mısır, künefe, baklava, soğuk sandviç ve sıcak-soğuk içecekler... Ürün çeşitlerini artırdıktan sonra hızlı bir şekilde şube sayılarını artıran Komagene’nin faaliyet gösterdiği il 58’e, şube sayısı 288 ulaştı. Şirket, 2012’de franchising sistemiyle 130 şube daha açacak.
Komagene yurtdışındaki ilk şubesini ise Nisan 2012’de Almanya Hamburg’da açacak. Yıl sonuna kadar en az 2 ülkede 10 şube açılması hedefleniyor.
Komagene’nin franchise giriş bedeli 10 bin TL. Bir şubenin yatırım tutarı ise 15 bin ile 30 bin TL arasında değişiyor. Komagene, şubelerinden sürekli franchise ödemesi talep etmiyor. Personel ve bayi eğitimi de ücretsiz. Şubenin açılış aşamasında 300 kg çiğ köfte, 5 bin adet broşür ve bin adet magnet bedelsiz olarak veriliyor. Franchise alan kişide istenen özellikler şu şekilde sıralanıyor:
İşinin başında durması, kurallara uyması, ödemelerini aksatmaması ve sistemle rekabet etmemesi...
Telefon: 0541 357 30 04
KÖFTECİ RAMİZ
Sahil şeridinde büyüyecek
Köfteci Ramiz’in halen 23 ilde 106 restorana var. Bu restoranların büyük bir bölümü franchising sistemiyle açılmış. Köfteci Ramiz Franchising Direktörü Bülent Taşkınlar, “2012 ilk yarısında sözleşmeleri imzalanmış 16 yeni şube daha açacağız. Bunların bir kısmı alışveriş merkezleri, bir kısmı da cadde üstlerinde açılacak” diyor. Köfteci Ramiz, bu yıl ilk kez sahil şeridinde de restoranlar açacak. Bunun ilk örnekleri Çeşme Marina ve Kuşadası Setur Marina’da olacak. Ardından Marmaris ve Bodrum şubeleri açılacak. Karadeniz Bölgesi’nde Samsun, Ordu, Giresun ve Trabzon’da şubeler açılacak.
Köfteci Ramiz’in büyüme planları sadece yurtiçi ile sınırlı kalmayacak. 2012’de asıl hamleyi yurtdışında yapacaklarını vurgulayan Taşkınlar, “Almanya’nın birçok şehrinden franchise talepleri geliyor. İlk etapta Berlin’de iki şube açacağız. Almanya ile birlikte Fransa’nın Lyon kentiyle de başlayarak diğer Avrupa ülkelerine restoran açmayı hedefliyoruz” diyor.
Bir Köfteci Ramiz restoranı açmak için gerekli yatırım tutarı 280 ile 320 bin TL arasında değişiyor. Bu rakamlara yapılacak tüm masraflar dahil.
Telefon: 0236 414 33 33
Web: kofteciramiz.com
ÇITIR USTA
15 yeni şube açacak
Çıtır Usta, ilk restoranını 2003 yılında İstanbul’daki Galeria AVM’de açmıştı. İstikrarlı bir şekilde büyüyen şirket, ilk 4 yılında şube sayısını 10’a çıkardı. 2007’de franchising sistemiyle şubeler açmaya başlayan Çıtır Usta’nın bugün 35 restoranı var. Şirketin sağladığı istihdam sayısı ise bine yaklaştı.
Çıtır Usta Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Külekçioğlu, “Pide, kebap, döner ve lahmacunda kullandığımız tüm etler Bandırma ve Edirne’deki çiftliklerde bize özel hazırlanıyor. Et seçiminde çok titiz davranıyoruz. Markamızın ön plana çıkmasında bunun etkisi çok fazla oldu” diyor.
Çıtır Usta restoranlarında Gaziantep ve Kilis mutfağı ağırlı olmak üzere birçok farklı yöreden yemek seçenekleri bulunuyor. Külekçioğlu, genellikle AVM’lerde şube açtıkları için fast food restoranlarıyla karıştırıldıklarını söylüyor. Ardından da farklarını şöyle anlatıyor: “Şubelerimizin hizmet ve dekorasyon konumlandırması alakart sistemine yönelik. Başlangıçlar, salatalar, lahmacun, pide, kebap çeşitleri, beyaz et çeşitleri, dürüm, döner ve yan ürünler dahil olmak üzere müşterilerimize 60 çeşit lezzet sunuyoruz.”
Çıtır Usta, bu yıl şube sayısını 50’ye çıkarmayı hedefliyor. Bu şubelerin 45’i franchise şeklinde, 5’i şirkete ait olacak. Yeni açılacak şubeler için İstanbul (Anadolu Yakası) İzmir, Bursa, Diyarbakır, Samsun, Denizli, Kütahya, Mardin ve Diyarbakır’a öncelik verilecek. Şirket, yatırımcılara “paket servis”, “fast-food” ve “alakart” olmak üzere üç farklı franchise modeli sunuyor. Bu restoranlar girişimcilere anahtar teslimi devrediliyor. Franchise giriş bedeli 20 bin dolar.
Telefon: 0212 494 31 00
www.citirusta.com
HOTSTOP
Mobil kafe tuttu
Dev bir kupayı andıran özgün konseptiyle dikkat çeken Hotstop kafeleri, 12 ilde 30 şubeye ulaştı. Bu mobil kafeler, sahip olduğu teknoloji ve standart donanımlarıyla bilinen kiosk kategorisindeki mobil yapılardan biraz farklı. Örneğin, Hotstop’ların içinde uzaktan görüntüleme ve alarm sistemleri, tüm satış verilerinin ve stok durumlarının online izlenebildiği sipariş yönetim sistemleri var. Bir mobil kafenin tüm standart donanım ve ekipmanlar dahil toplam yatırım tutarı 35 bin euro.
Telefon: 0216 456 98 78
www.hotstop.com.tr
BIG CHEFS
Franchise bedeli 100 bin dolar
Big Chefs restoran zinciri 2007 yılında Ankara’da, Gamze Cizreli tarafından kuruldu. 2009’da YKM Yönetim Kurulu Üyesi Saruhan Tan'ın ortak olmasıyla birlikte hızlı bir büyüme sürecine girdi ve şube sayısını 12’e çıkardı. Bu şubelerin 6’sı franchise, 6’sı da şirket tarafından işletiliyor. Halen İstanbul’da 6, Ankara ve Mersin’de 3, Gaziantep ve Antalya’da da 1’er Big Chefs restoranı hizmet veriyor. İnşaatı devam eden Kemerburgaz Göktürk şubesi de 1-2 ay içinde açılacak. Bir Big Chefs restoranının kapısını müşteriye açacak şekilde hazır hale gelebilmesi için gereken yatırım tutarı metrekare başına bin 200 dolar olarak belirlenmiş. Franchise giriş bedeli ise 100 bin dolar. Restoran büyüklüğü 350 ile bin metrekare arasında değişiyor.
Telefon: 0212 352 75 47
Web: bigchefs.com.tr
THE HUNGER
Steak house’ın cazibesini kullanıyor
The Hunger, son dönemin yükselen trendi steak house’ların gözde mekanlarından biri. Mönüsünde et çeşitlerinin yanı sıra dünya ve Türk mutfaklarından farklı lezzetleri de bulunduruyor. The Hunger’ın ilk şubesi İstanbul Gayrettepe’de açılmıştı. Bunu kısa sürede Ataköy Galleria ve Atakent ArenaPark şubeleri izledi. Bu yıl üç restoran daha açılacak. Şirket, yatırımcılara mini, midi ve maksi olmak üzere üç farklı franchise seçeneği sunuyor.
Telefon: 0212 288 32 27
Web: thehunger.com.tr
MIDDLE KITCHEN
Mönüsünde 120 çeşit var
Dünya mutfakları konseptine sahip Middle Kitchen, ilk şubesini Eylül 2011’de İstanbul Yeşilköy Marina’da açtı. Mönüsünde pizza, makarna, hamburger, et ve balık çeşitleri bulunduran Middle Kitchen, bu yıl İstanbul’un merkezi lokasyonlarında şubeler açacak. İlk etapta açılacak şubeler şirket tarafından işletilecek. Daha sonra yurtdışında şubeler açılması hedefleniyor.
Telefon: 0212 663 44 60
Web: middlekitchen.com
HEN COOPS
20 şubeye ulaşacak
Tavuk restoranı Hen Coops, ilk şubesini geçen yıl İstanbul Ataşehir’de açtı. Bu yıl yeni şubeler açmayı planlayan şirket, franchise giriş bedelini 25 bin euro olarak belirlemiş. Ortalama işletme sermayesi 200 bin TL. Sürekli franchise ödemesi ise cironun yüzde 6’sı olarak belirlenmiş.
Telefon: 0216 688 44 48
Web: hencoops.com.tr
FORNETTI
45 şube açacak
Macaristan menşeli unlu mamuller üreticisi Fornetti, 2010 yılında Çam Gıda distribütörlüğünde Türkiye pazarına girmişti. Şirket, 2012’de 45 şube daha açmayı hedefliyor. Yeni açılacak şubeler için öncelik İstanbul, Bursa, İzmir, Ankara, Adana ve Eskişehir’e verilmiş. Franchise giriş bedeli 11 bin euro. Ortalama işletme sermayesi 30 bin ile 90 bin TL arasında değişiyor. Sürekli franchise ödemesi ise yüzde 2.5 olarak belirlenmiş.
Telefon: 0212 671 19 64
Web: fornetti.com.tr
FRATELLI LA BUFALA
El yapımı makarnalar
İtalya menşeli Fratelli La Bufala’da Napoli usulü el yapımı makarnalar, salata çeşitleri ve manda etinden hazırlanan ızgara çeşitleri bulunuyor. Halen biri franchise olmak üzere 2 şubesiyle hizmet veren restoran, bu yıl franchising sistemiyle şube sayısını artıracak. İlk etapta açılacak şubelerin İstanbul Anadolu Yakası’nda olması hedefleniyor. Daha sonra diğer semtlerde de şubeler açılacak. Franchise giriş bedeli ve diğer yatırım tutarları karşılıklı görüşmelerle belirleniyor.
Telefon: 0212 325 54 11
E-posta: info@fratellilaistanbul.com
Web: fratellilabufalaistanbul.com
PİDE DE SAMSUN
İstanbul’da şubeler açıyor
Şafak Gedikoğlu tarafından 2003 yılında İstanbul Acıbadem’de kurulan Pide de Samsun’un biri franchise olmak üzere 3 şubesi var. Pide de Samsun Koordinatörü Şafak Gedikoğlu, bu yıl franchising sistemiyle yeni şubeler açacaklarını söylüyor. İlk etapta İstanbul’da 15 şube açmayı hedefleyen şirket, daha sonra Anadolu’ya ağırlık verecek. Bir şubenin franchise giriş bedeli dahil toplam yatırım tutarı 150 bin TL.
Telefon: 0216 326 51 55
Web: pidedesamsun.com.tr
ARİFOĞLU
15 mağazası var
Aktar-baharatçı zinciri Arifoğlu; İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir, Antalya ve Kayseri’de 15 şubeye ulaşmış durumda. Arifoğlu Mağazalar Koordinatörü Ümit Kerpiçci, yıl sonuna kadar 10 yeni şube açacaklarını söylüyor. Yeni açılacak şubeler için öncelik İstanbul, İzmir, Ankara ve Antalya’ya veriliyor. Bir Arifoğlu dükkanı açmak için gerekli yatırım tutarı 180-200 bin TL arasında değişiyor. Kerpiçci, mekan büyüklüğününse 35-50 metrekare arasında değiştiğini söylüyor.
Telefon: 0212 676 75 75
Web: arifoglu.com
MERU DÖNER
Antalya’da steak house açacak
Meru Döner, 2007 yılında Ebru Dikbaş ve Mehmet Dikbaş tarafından Antalya’da kuruldu. İlk şubesini Laura Alışveriş Merkezi’nde açan şirket, kısa sürede hızlı büyüme ve markalaşmasıyla dikkat çekiyor. Meru Döner’in ürünleri Antalya Organize Sanayi Bölgesi’ndeki entegre tesislerde hazırlanıyor. Ardından da tüm şubelere sevk ediliyor. Mehmet Dikbaş, “Kaliteli ürünleri uygun fiyatla sunmayı prensip edindik. Bir yandan da fast food pazarındaki yenilikleri müşterilerimize yansıtıyoruz. Özellikle kalite ve hijyen konularına çok önem veriyoruz. Ürünlerimizde yüzde 100 dana eti kullanıyoruz” diyor.
Meru Döner’in franchise giriş bedelini 20 bin TL. Ortalama işletme sermayesi 90 bin TL. Franchising sistemiyle açılacak şubeler için öncelik İzmir, İstanbul ve Ankara’ya verilmiş. Daha sonra Ege Bölgesi’ndeki diğer illerde şubeler açılması planlanıyor. Bu arada şirket, önümüzdeki birkaç ay içinde Antalya’da
steak house açmaya hazırlanıyor.
Telefon: 0242 323 03 28
Web: merudoner.com
PAPA JOHN’S
Girişimciler için yeni bir fırsat
ABD’li Papa John’s Pizza’nın halen 32 ülkede 3 bin 800’ü aşkın restoranı bulunuyor. Papa John’s Pizza, Türkiye’ye pazarına 2008’de girmişti. Şirketin halen İstanbul’da 10 şubesi bulunuyor. Şube sayısını 2014’e kadar 50’ye çıkarmayı hedefliyor.
Papa John’s Pizza, franchise almak isteyenlere profesyonel danışmanlık hizmeti sunuyor. Franchise adaylarına anahtar teslim konsept, tek merkezden tedarik, eğitim, reklam ve tanıtım, işletme konusunda servis ve destek garantisi veriyor. Franchise giriş bedeli 40 bin dolar. Toplam yatırım bedeli ise 200 bin dolar.
Telefon: 0216 478 01 77
Web: papajohns.com.tr
KÖŞEBAŞI
Yeni şubeler açıyor
1995’te ilk şubesini İstanbul Levent’te açan Köşebaşı’nın şimdi 15’i yurtiçi, 7’si de yurtdışında (Atina, Amsterdam, Sao Paulo, Bahreyn, JBR Dubai, Mirdif Dubai ve Riyad) olmak üzere 22 şubesi bulunuyor. Bu şubelerin 10’u franchisee’lar tarafından işletiliyor. Franchising sistemiyle yeni şubeler açmaya devam eden Köşebaşı, artık önceliği yurtdışına veriyor. Bu doğrultuda Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde yeni şubeler açılacak. Ayrıca Hollanda'da ikinci, Almanya’da ise yeni bir şube daha açılacak.
Köşebaşı restoranı açmak için 300 metrekarelik bir alana ihtiyaç var. Mekanın park problemi olmayacak. İşyeri seçiminde giriş katlar tercih ediliyor. Yatırım tutarı ise metrekare başına bin euro civarında.
Telefon: 0212 268 05 28
Web: kosebasi.com.tr
DEĞİRMEN PASTANELERİ
Franchise giriş bedeli istemiyor
Franchise giriş bedeli istemeyen Değirmen Pastaneleri, ciro üzerinden herhangi bir katkı payı da almıyor. Ancak her şubeden ortak reklam, broşür, katalog ve diğer harcamalar için ayda 300 TL talep ediliyor. Ortalama 100 metrekarelik Değirmen şubesinin toplam yatırım tutarı 250 bin TL. Bu rakama mağaza dekorasyonu ve gerekli tüm ekipmanlar dahil.
Değirmen Pastaneleri’nin üretim tesisi İstanbul Altunizade’de bulunuyor. Yaklaşık 2 bin metrekarelik bir alana sahip olan bu tesiste pasta, tatlı ve tuzlu kurabiye, sütlü tatlı çeşitleri, kek, ekmek, baklava ve börek grupları altında 450 çeşit ürün üretiliyor.
Telefon: 0216 422 41 01
Web: degirmenpastaneleri.com
KAHVE DEPOSU
12 şube açacak
Kahve Deposu, Türkiye genelinden gelecek tüm franchise taleplerini değerlendiriyor. Şirket, 12 şube açacak. Bunların 10’u franchising sistemiyle açılacak. Kalanları ise şirket tarafından işletilecek. Bir Kahve Deposu şubesi açmak için 250-300 metrekarelik bir işyeri gerekiyor. Franchise giriş bedeli 7 bin dolar. Sürekli franchise ödemesi ise yüzde 2 olarak belirlenmiş.
Telefon: 0212 486 27 58
Web: kahvedeposu.com.tr
KAHVE DURAĞI
Franchise bedeli 25 bin dolar
Kahve Durağı, yeni açacağı şubeler için en az 80 metrekare kapalı, 25 metrekare de açık alana sahip mekanları tercih ediyor. Franchise giriş bedeli olarak 25 bin dolar talep ediliyor. Yatırım maliyeti ise işyeri büyüklüğüne göre değişiyor. Sokak kafeleri için yatırım tutarı metrekare başına bin 500 TL. Alışveriş merkezlerinde ise bu rakam 2 bin 500 ile 3 bin TL arasında değişiyor. Ortalama işletme sermayesi için 300 bin TL’ye ihtiyaç var. Sürekli franchise ödemesi ise yüzde 3 olarak belirlenmiş.
Telefon: 0232 464 04 96
Web: kahveduragi.com
NEŞVE ÇAY KAHVE EVİ
Tüm illerde şube açacak
Kayseri merkezli Neşve Çay-Kahve Evi’nin çay ve kahve menüsü hayli zengin.
Şirket, potansiyel gördüğü tüm illerde şubeler açacak. Neşve Çay-Kahve Evi açmak için 100-120 metrekarelik kapalı alan, 50-60 metrekarelik de bahçe ya da bir teras gerekiyor. Şimdilik franchise giriş bedeli talep edilmiyor.
Telefon: 0352 223 80 10
Web: nesve.com
KOCATEPE KAHVE EVİ
8 şubesi var
Ankara merkezli Kocatepe Kahve Evi, 2010’da Cenk Kaya tarafından devralındıktan sonra hızlı bir büyüme trendi yakalamış. Halen Ankara’da 3 bölgede hizmet veren şirket, son bir yılda Diyarbakır, Konya, Eskişehir ve İstanbul’dakilerle birlikte şube sayısını 8’e yükseltti. Yakında yine Ankara ve Konya’da yeni şubeler açılacak. Franchise giriş bedeli 25 bin dolar. Ortalama işletme sermayesi 50 bin ile 100 bin dolar arasında değişiyor. Reklam katılım payı yüzde 2, sürekli franchise ödemesi ise yüzde 5.
Telefon: 0312 815 22 87
Web: kariyerkahve.com
MCDONALD’S
İş ortakları arıyor
Türkiye’de Anadolu Grubu (Anadolu Endüstri Holding) çatısı altında faaliyet gösteren McDonald’s’ın restoran sayısı 177’ye, çalışan sayısı ise 4 bine ulaştı. McDonald’s Türkiye, bu yıl 30 yeni restoran açacak...
25 yıl önce Türkiye’deki ilk şubesini İstanbul Taksim’de açan McDonald’s, istikrarlı büyümesini sürdürüyor. McDonald’s, 2011’de 23 yeni restoran açtı.
Şirket, bu yıl 30 yeni şube daha açarak bin kişilik yeni istihdam yaratmayı planlıyor. Bu şubelerin 15’i franchising sistemiyle açılacak.
2011 CİROSU 365 MİLYON TL
McDonald’s Türkiye Gayrimenkul ve Franchising Direktörü Ayperi Sakızlı, “2011’de satışlarımızı yüzde 25 civarında artırdık. 2011 ciromuz yaklaşık 365 milyon TL. 2012’de yeni yatırımlarla ciromuzu artıracağız. Yüzde 25-30 büyüme hedefliyoruz” diyor.
McDonald’s yönetimi bu hedeflere ulaşmak için Türkiye’nin her bölgesini araştırıyor. Potansiyel gördüğü her il ve ilçelerde şubeler açacak. Franchise giriş bereli olarak 30 bin dolar talep ediliyor. Sakızlı, diğer yatırım şartlarının lokasyonun büyüklüğü, konumu ve özelliklerine göre değiştiğini belirtiyor. Türkiye’de daha fazla işletmeciyle büyümek istediklerinin altını çizen Sakızlı, bu büyümeyi her iki tarafın da kazanacağı bir iş ortaklığı modeliyle sağlayacaklarını vurguluyor.
TÜRK DAMAK TADINA ÖZEL
McDonald’s’tan franchise alanlar çok sıkı bir eğitimden geçiriliyor. Bu eğitim tam 6 ay sürüyor. Ancak bu eğitimi başarıyla tamamlayan girişimciler restoran açmaya hak kazanıyor.
McDonald’s’ta eğitim bitmek bilmeyen bir süreç aslında. Ekip üyesinden genel müdüre kadar herkes sürekli eğitime tabi tutuluyor. Bu süreçte, çalışanın bireysel ve profesyonel gelişimine önemli yatırımlar yapılıyor. Örnek vermek gerekirse, bir ekip üyesi restoran müdürü olana kadar toplam 300 saat eğitim alıyor. McDonald’s CEO’su Jim Skinner da dahil olmak üzere birçok yönetici, bölge ve ülke başkanı kariyerlerine McDonald’s’ta ekip üyesi olarak başlamış...
McDonald’s, ürünlerini müşterilerinin beklentilerini karşılayacak şekilde geliştiriyor. Örneğin menülere salata, ızgara tavuklu ürünler, meyve, süt, portakal suyu ve ayran gibi içecekler eklenmiş. Ayrıca, 2008’den bu yana restoranlarda kahvaltı servis ediliyor.
McDonald’s, 2011’in sonunda Türk damak zevkine uygun McBeefy’yi de mönüsüne ekledi. McBeefy susamlı ekmeğin arasında, tuz, karabiber, baharat ve soğan içeren yüzde 100 dana kıymasından hazırlanmış satır köfte, soğan, salata, domates, peynir ve turşudan oluşuyor.
Eti de sütü de yerli
McDonald’s, ülkemizde sunduğu ürün ve hizmetlerin tamamına yakınını Türkiye’de üretim yapan tedarikçilerden temin ediyor. Örneğin McDonald's restoranlarında tüketilen etlerin tamamı Pınar Et’ten, süt ürünleri Danone’dan sağlanıyor. Eti, sütü, peyniri, ekmeği, salatası, turşusu ve ambalajıyla toplam 450 kalem malzemenin yüzde 98’i yurtiçinde imal ediliyor. Bunların tamamı Türkiye'deki üreticilerden karşılanıyor. McDonald’s Türkiye’de sadece son 5 yılda 70 milyon doların üzerinde yatırım gerçekleştirdi.
SPOR SALONU
B-FIT
2012’de 149 şube açacak
Spor merkezi zinciri b-fit’in şube sayısı 201’e ulaştı. 2012’de bu sayının 350’ye çıkarılması hedefleniyor. Bu doğrultuda Afyon, Aksaray, Amasya, Ankara, Ardahan, Artvin, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Burdur, Çorum, Düzce, Edirne, Erzincan, Giresun, Gümüşhane, Iğdır, Kahramanmaraş, Kars, Kastamonu, Kilis, Sinop, Muş, Nevşehir, Niğde ve Ordu’da b-fit açılacak. Franchising sistemiyle açılacak şubelerin yatırım tutarı 35 bin ile 55 bin TL arasında değişiyor.
Telefon: 0216 700 22 17
Web: b-fit.com.tr
SHAPES
350 şube hedefliyor
Shapes For Women, 2007’de İzmir Bornova’da faaliyete başladı. Halen 20 ilde 50 şubesi bulunuyor. Bu şubelerin büyük bir bölümü franchising sistemiyle açılmış. Shapes For Women Genel Müdürü Gediz Ersin, “Franchising sistemiyle yeni şubeler açıyoruz. Önümüzdeki 5 yılda şube sayısını 350’ye çıkarmayı hedefliyoruz” diyor. Bir salonun yatırım tutarı 37 bin 500 TL. Salon büyüklüğü ise en az 120 metrekare olmalı.
Telefon: 0232 463 64 69
Web: shapesturkey.com
PORTAKAL SPOR
70 şube daha açacak
Portakal Spor ve Sağlık Hizmetleri, hidrolik spor ekipmanları üretiyor. Aynı zamanda kadınlara özel spor salonları kuruyor. 2008’de faaliyete başlayan şirketin halen 33 şubesi bulunuyor. Bu şubelerin tamamı franchising sistemiyle açılmış. Portakal Spor, franchising sistemiyle 70 şube daha açacak.
Portakal Spor’un franchise giriş bedeli 23 bin TL. Ortalama işletme sermayesi ise 10 bin ile 15 bin TL arasında değişiyor. Şimdilik reklam katkı payı alınmıyor. Portakal Spor salonu açmak için büyüklüğü 100 ile 120 metrekare arasında değişen bir işyeri gerekiyor.
Telefon: 0212 669 80 71
E-posta: info@portakalspor.com.tr
Web: portakalspor.com.tr
KUYUM-TAKI-AKSESUAR
ATASAY KUYUMCULUK
AVM ve caddelerde mağaza açacak
Atasay, girişimcilerle tüm konuları ayrıntılı olarak tanımladığı bir franchising sözleşmesi imzalayarak beklentilerinin karşılanmasını garanti altına alıyor. Bu sözleşmeler üçer yılda bir yenileniyor. Yeni açılacak mağazalar için AVM ya da trafiğe kapalı ana caddelere öncelik verilmiş. AVM mağazaları giriş katta olacak. Cadde mağazaları da giriş katta olacak ve mağazanın geniş bir cephesi olacak. Her iki konsept için de mağaza büyüklüğünün en az 50 metrekare olması gerekiyor. Atasay mağazalarının yatırım tutarı bölgenin satış potansiyeline göre değişiyor.
Telefon: 0212 652 33 66
Web: www.atasay.com.tr
ALTINBAŞ
100 mağaza açacak
Altınbaş, önümüzdeki 5 yıl içinde 100 mağaza daha açacak. Franchisee adayları belirlenirken bölgedeki sosyal statüsü, çevresi ve sosyal faaliyetleri, marka bilinci, yenilikçi olması ve değişime ayak uydurabilmesi gibi kriterlere dikkat ediliyor. Franchising sistemiyle açılacak Altınbaş mağazaların yatırım tutarı lokasyona göre değişiyor. Ancak başlangıç sermayesi 1-1.5 milyon TL arasında değişiyor. Altınbaş, reklam katkı payı almıyor. Sürekli franchise ödemesi de talep etmiyor. Altınbaş mağazalarında her tarza uygun koleksiyon bulmak mümkün.
Telefon: 0212 455 29 00
Web: altinbas.com
STORK’S
Kişiye özel tasarımlar hazırlıyor
Storks, kişiye özel tasarımlarıyla dikkat çekiyor. Şirketin İstanbul Çemberlitaş’taki merkezinde yakut, safir, zümrüt ve doğal taşlardan pırlantalı mücevherler üretiliyor. İlk mağazasını 1997’de Samsun’da açan Stork’s’un şu anda 20 ilde 28 şubesi bulunuyor. 10 mağaza daha açmayı planlayan Stork’s, franchise giriş bedeli talep etmiyor. Ayrıca sürekli franchise ödemesi de yok. Reklam katılım payı ise şubenin cirosuna göre belirleniyor. Bir Stork’s mağazasının yatırım tutarını metrekare başına bin 500 dolar.
Telefon: 0212 514 17 95
Web: storks@storks.com.tr
KOÇAK GOLD
Mağaza sayısını 100’e çıkaracak
Koçak Gold, önümüzdeki 5 yıllık dönemde 100 şubeye ulaşmayı hedefliyor. Franchising sistemiyle açılacak yeni Koçak Gold mağazaları için öncelik, müşteri potansiyeli olan AVM’lere veriliyor. AVM’ler dışında işlek caddelerde de mağazalar açılacak. Mağaza büyüklüğünün en az 50 metrekare olması gerekiyor. Mağazalar Koçak Gold konseptine uygun olarak dekore ediliyor.
Koçak Gold, reklam katkı payı ve sürekli franchise ödemesi talep etmiyor. Franchise adaylarının kuyumculukla ilgili tecrübe sahibi olması gerekiyor.
Telefon: 0212 514 81 11
Web: kocakgold.com
TAKIŞTIR BİJUTERİ
80 mağazası var
Takıştır Bijuteri, 2012’de Türkiye genelinde yeni şubeler açacak. Şirket, franchise giriş bedeli istemiyor. Ayrıca aylık kota sınırı da yok. Bayilerden, aldıkları ürün bedeli dışında herhangi bir ücret talep edilmiyor. 40 metrekarelik bir Takıştır Bijuteri mağazasının yatırım bedeli 40-50 bin TL arasında değişiyor.
Telefon: 0380 524 47 47
Web: takistir.com.tr
TAKICIM
Yatırım tutarı 20 bin TL
Takıcım Bijuteri, franchising sistemiyle şubeler açacak. Gerekli mağaza büyüklüğü 20-30 metrekare arasında değişiyor. 20 metrekarelik bir mağazanın toplam yatırım tutarı 20 bin TL. Şirket, şimdilik franchise giriş bedeli talep etmiyor.
Telefon: 0380 524 47 47
Web: takicim.com.tr
MAĞAZA-HİZMET
BİMEKS
İş ortağını koruyor
Teknoloji marketi Bimeks, 2014 yılı sonuna kadar 100 yeni mağaza açmayı hedefliyor. Şirketin halen 54 mağazası var. Bimeks, franchise giriş bedeli olarak 90 bin TL talep ediyor. Ortalama işletme sermayesi ise 300 bin TL. Bimeks, franchise sistemini benzerlerinden biraz farklı uyguluyor. Kendine özgü bu sistemin en önemli özelliği, franchisee’nin satın alma kotası olmaması. Zorunlu mal alımı gibi bir uygulama yok. Mağazada tutulan stok Bimeks’e ait oluyor. Bu durumda iş ortağının stoktan zarar etmesi gibi bir durum söz konusu olmuyor.
Telefon: 0216 542 62 62
Web: bimeks.com.tr
DiaSa
“Marka garantili güvenli iş sunuyoruz”
DiaSa’nın 39 şehirde 1000’in üzerinde mağazaya ulaştı. Bunların 405’i franchise. Bu yıl da franchising sistemiyle yeni şubeler açacaklarını belirten DiaSa İş Geliştirme Direktörü Cem Diler, “Franchising, yerel marketlerin gelişmesine katkı yapan önemli bir sistem. 1989’da başlayan franchising çalışmaları, kişilere kendi işini kurma olanağı yaratırken diğer yandan da finansal ve ticari risklerden uzak, karlı bir yatırım haline geldi. Türkiye’de kendi alanında franchising veren tek markayız” diyor.
Yeni açılacak mağazalar için öncelik verilecek iller şöyle sıralanıyor: Mersin, Tarsus, Osmaniye, Antakya, Niğde, Nevşehir, Aksaray, Çorum ve Şanlıurfa. DiaSa’nın franchise giriş bedeli 2 bin 500 euro. Ortalama işletme maliyeti 100-150 bin TL arasında değişiyor. Franchisee’den işletme kar payı ya da reklam ücreti alınmıyor.
Diler, DiaSa’nın franchising sisteminin girişimcilere düşük yatırım maliyetiyle kendi işinin sahibi olma fırsatı sunduğunu vurguluyor. DiaSa, franchise adaylarının talepleri doğrultusunda ideal mağaza yerlerinin değerlendirilmesi ve temin edilmesinde destek oluyor.
Telefon 0212 329 38 00
Web: diasa.com.tr
KİP
Yurtiçi ve yurtdışında mağazalar açacak
Kip ilk mağazasını, 1982 yılında İstanbul Beyoğlu’nda açmıştı. Şimdi corner ve mağazalarla birlikte 100 satış noktasına ulaşmış durumda. Yurtdışında ise Kazakistan'da 3, Azerbaycan, KKTC, Irak ve Ukrayna'da birer tane olmak üzere 7 mağazası satış noktası var. Kip Marka Direktörü Aydan Gür, “2012’de yeni mağazalar açmayı planlıyoruz. Yurtiçi için önceliği İstanbul, Ankara, Gaziantep, Diyarbakır ve İzmir’e vereceğiz. Yurtdışında ise Azerbaycan, Gürcistan, Romanya ve Libya'da mağaza açma planlarımız var. Bu mağazaların bazıları franchising sistemiyle açılacak” diyor.
Telefon: 0212 484 04 84
Web: kip.com.tr
MAVİ
Franchise giriş bedeli yok
Mavi, bu yıl 30 yeni mağaza açacak. Franchise giriş bedeli talep edilmiyor. Ancak alınacak ürün miktarına göre teminat istenebiliyor. Mağazanın bulunduğu bölgenin alışveriş merkezi veya ticari bir cadde üzerinde olması, kurumsal anlamda olumlu bir imajının olması ve metrekare yeterliliği gibi faktörler de göz önünde bulunduruluyor. Mavi’ye özgü standartları sağlayabilmek açısından mağazaların en az 400 metrekare olması gerekiyor. Mavi, yurtdışında en hızlı büyüyen markalarımızdan biri. Halen 50 ülkede 282 Mavi Shop ve 4 binin üzerinde Mavi satış noktası hizmet veriyor.
Telefon: 0212 371 20 00
Web: mavijeans.com.tr
BENETTON
Mağaza sayısı 104’e ulaştı
Benetton Group’un 120 ülkede, 6 bin mağazası var. Türkiye’deki mağaza sayısı ise 104’e ulaştı. Bu mağazaların 75’i franchise şeklinde faaliyet gösteriyor. Şirket, 2012’de 5’i franchise ve 3 şirket mağazası olmak üzere toplam 8 mağaza açacak. Benetton’un franchising sistemine göre, belirlenen yatırım bedeli ve ürün bedeli ödenmek şartıyla mağaza açılabiliyor. Mağazaların en az 183 metrekare net satış alanına sahip olması gerekiyor.
Telefon: 0212 365 13 65
Web: benetton.com.tr
JIMMY KEY
10 yeni mağaza açacak
Sun Tekstil bünyesinde faaliyet gösteren Jimmy Key’in ilk mağazası 2000’de açılmıştı. Jimmy Key’in şimdi 38 mağazası var. Bunların 26’sı franchise. Ayrıca 100’e yakın corner’ı var. Yurtdışında ise KKTC’de 4, Ukrayna’da 12 mağaza ve 18 satış noktası bulunuyor. Sun Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Ünlütürk, “2012’de öncelikle AVM’lerde ve Anadolu’da yaygınlaşmak hedefliyoruz. 10 civarında yeni mağaza açmayı planlıyoruz” diyor.
Bir mağazanın dekorasyon maliyeti metrekare başına 500 dolar. Mağazanın büyüklüğü bulunduğu lokasyon ve AVM’lere göre değişmekle beraber ortalama 120 metrekare. Jimmy Key mağazalarında 20-35 yaş arası kadın ve erkeklere yönelik hazır giyim ürünleri bulunuyor.
Telefon: 0232 850 60 00
Web: jimmykey.com
B&G STORE
Mağaza sayısını 100’e çıkaracak
0-14 yaş arası çocuk giyim ürünleri satan B&G Store, ilk mağazasını 2000’de İstanbul Akmerkez’de açmıştı. Şirketin İstanbul’daki mağaza sayısı 20’ye ulaştı. B&G Store’un Ankara’da 7, İzmir’de de 2 mağazası bulunuyor. 7 de outlet mağazası var. Önümüzdeki dönemde Anadolu’da büyümeye devam edeceklerini belirten BG Mağazacılık Yönetim Kurulu Başkanı Seyidullah Nebati, “Mart sonuna kadar 6 yeni mağaza açacağız. 2014’te mağaza sayımız 75-80’e kadar ulaşacak. 2015’e kadar her yıl ortalama 8-12 mağaza açarak 2015’te 100 mağazalı ve 100 milyon TL cirolu bir marka olma hedefindeyiz” diyor.
B&G Store’un franchise giriş bedeli 20 bin euro. Ayrıca 40 bin euro teminat mektubu talep ediliyor. İstenilen mağaza büyüklüğü ise 100-150 metrekare arasında değişiyor.
Telefon: 0212 567 90 73
Web: bgstore.com.tr
HOME STORE
Yurtdışında franchise veriyor
Kadın giyim markalarından Home Store, geçen hafta Kayseri Forum AVM ve Adana’da 2 mağaza birden açarak şube sayısını 16 yükseltti. Önceleri yurtdışından ithal ürünlerle tüketicilerle buluşan marka, 2011’de Emel Acar’ın başta olduğu tasarım grubuyla yerli bir koleksiyona imza attı. 2012’de en az 4 mağaza açacaklarını belirten Home Store CEO’su Devrim Acar, “2011 bizim için değişimin başladığı, yönetim olarak yeni kararların alındığı ve uygulandığı bir yıl oldu. Hedef kitlemizi A plus’tan B ve hatta C’ye de taşıyarak, Türkiye’nin her yerinde yaşayan kadınlara cazip fiyatlarla ulaşmaya çalıştık” diyor. Yurtiçinde açılacak tüm mağazalar şirket tarafından işletilecek. Yurtdışındaki mağazalarsa franchising sistemiyle açılacak.
Telefon: 0216 485 60 90
E-posta: info@homestore.com.tr
Web: homestore.com.tr
KİĞILI
250 mağazaya az kaldı
Kiğılı’nın halen 17’si yurtdışında olmak üzere 213 mağazası bulunuyor. Bunların 23’ü franchise. Kiğılı CEO’su Hilal Suerdem, “Yurtiçinde franchise şubemiz var. Ancak şirketimizin genel prensibi nedeniyle son yıllarda franchise verme kararını geri çektik. Mevcut olanlar korunacak. Önümüzdeki yıllarda da franchise şubemiz olmayacak” diyor. Kiğılı, 2012’nin ilk 6 ayında 10 AVM, 4 de cadde mağazası açmayı planlıyor.
Telefon: 0262 658 13 61
Web: kigili.com.tr
CABANİ AYAKKABI
Kosova’da mağaza açtı
Cabani’nin İran ve Kosova’da birer mağazası var. Kosova mağazası birkaç hafta önce açıldı. Yurtiçinde ise İstanbul’da 5 mağazası bulunuyor. Şirket, franchising sistemiyle yurtiçi ve yurtdışında yeni şubeler açacak. Yurtiçinde açılacak bir mağazanın yatırım tutarı 450 bin TL. Franchise giriş bedeli ise bin euro. Mağaza büyüklüğü en az 150 metrekare olacak.
Cabani Ayakkabı Yönetim Kurulu Üyesi Cem Kubilay Kaban “Özellikle yurtdışındaki iş ortaklarımızdan mağaza açmak için çok talep geliyor. Bu yıl öncelikle bu talepler doğrultusunda yurtdışındaki mağaza sayımızı artıracağız” diyor.
Telefon: 0212 549 29 09
Web: cabani.com.tr
SHAKESPEARE IN LOVE
Franchise giriş bedeli almıyor
Maremo Tekstil, “Shakespeare in Love” markasıyla 15-45 yaş arası kadınlara hitap eden mağazalar açıyor. Şirket, 2012’de 20 mağaza açmayı hedefliyor. Mağazalar plaj giysilerinden ev tekstiline, pijamadan mobilyaya kadar geniş bir ürün yelpazesine sahip. Franchise giriş bedeli yok. Yatırım tutarı 25 bin ile 45 bin TL arasında değişiyor. Mağaza konsepti, mal dizim ve yerleşimi merkez tarafından yapılıyor. Satılmayan tüm ürünler merkez firmaya ait. Yani franchisee herhangi bir risk taşımıyor. Yeni açılacak mağazalar için İstanbul ve Ankara’da gelecek taleplere öncelik verilecek. Ancak diğer tüm illerden gelecek talepler de değerlendiriliyor.
Web: shakespeareinlove.com.tr
HAFELE
33 mağaza açacak
Alman menşeli Hafele, merkez yönetimin 2004 yılında aldığı bir kararla Türkiye pazarında iddialı bir şekilde büyümeye başladı. Bu dönemde İstanbul Dudullu’da bir mağaza açıldı. Aynı zamanda stok bölümü içeren yeni binasına taşındı. Şirket, 2007’de franchise vermeye başladı. Halen 11 ilde 17 mağazası bulunan Hafele Türkiye, bu yıl sonuna kadar 50’ye ulaşmayı hedefliyor. Franchising sistemiyle açılacak mağazalar için halen Hafele mağazası bulunmayan illerden gelecek talepler değerlendirilecek.
Hafele’nin franchise bedeli 250 bin TL. Mağaza büyüklüğü ise 400-600 metrekare arasında değişiyor. Şirket, franchise sahibini iş ortağı olarak kabul ediliyor ve işi birlikte geliştiriyor. Örneğin, franchise verilen ilde ikinci, üçüncü mağaza açılacaksa ilk girişimci tarafından açılmasına öncelik veriliyor.
Hafele mağazalarında tüm mobilya aksesuarlarının yanı sıra çevre dostu çöp kutuları, armatür, köşe kiler sistemleri, fırın altı çekmece, yüksekliği ayarlanabilir masalar, fırın, davlumbaz, engellilere özel mutfak sistemleri, deterjanlık, çekmece içi düzeni sağlayan kaşıklık, şişelik, kravatlık, ayakkabılık, sabunluk, çamaşır sepeti, havluluk, tabaklık gibi binlerce ürün satışa sunuluyor.
Telefon: 0216 528 59 00
Web: hafele.com.tr
KAPBULA ORGANİK ŞEYLER
Bebek ve çocuklara özel mağaza
Bebek ve çocuklara yönelik sadece organik ve ekolojik ürünlerin satıldığı Kapbula Organik Şeyler, franchising sistemiyle yeni mağazalar açıyor. Kapbula Organik Şeyler’in sahibi Tuba Tuna Yalcuva, “Her yıl 3 yeni mağaza açmayı hedefliyoruz. Yeni mağazalar için öncelik İstanbul Anadolu Yakası, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa’da olacak” diyor.
Kapbula Organik Şeyler mağazasının en az 40 metrekare büyüklüğe sahip olması gerekiyor. Şirket, franchise giriş bedeli olarak 10 bin TL talep ediyor. Diğer yatırım şartları ise yüz yüze görüşmelerde belirleniyor.
Telefon: 0212 351 77 07
Web: kapbula.com.tr
IMAGINARIUM
Mağaza sayısını 30’a çıkarıyor
İspanyol oyuncak mağaza zinciri Imaginarium’un halen Türkiye’de 8 mağazası var. 2013 yılına kadar bu sayının 30’a çıkarılması hedefleniyor. Açılacak mağazaların 18’i franchise şube olacak. 120 metrekarelik bir Imaginarium mağazasının toplam yatırım bedeli 80 bin euro. Bu rakama franchise giriş bedeli, dekorasyon ve diğer masraflar dahil.
Telefon: 0216 680 04 75
Web: imaginarium.com.tr
COLDWELL BANKER
120 şube açacak
ABD menşeli Coldwell Banker’in Türkiye’de 26 ofisi var. Tüm ofisler franchising sistemiyle açılmış. Bu ofisler İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Zonguldak’ta bulunuyor. Şirket, bu yıl franchising sistemiyle yeni şubeler açacak. Coldwell Banker’in franchise kontratları beş yılda bir yenileniyor. Franchise giriş bedeli 15 bin dolar. Yeni açılacak şubeler için öncelik İstanbul, Ankara ve Antalya’da olacak. Aynı zamanda Bursa, Eskişehir, Adana, Konya, İzmit, Gaziantep, Kayseri, Samsun ve Edirne’de şubeler açılacak. Şirket, önümüzdeki 5 yılda 20 ilde 120 ofise ulaşmayı hedefliyor.
Telefon: 0216 411 80 30
Web: coldwellbanker.com.tr
CALLIGARIS
İtalyan mobilyacı 25 mağaza açacak
2011’de Xuma Design distribütörlüğünde Türkiye pazarına giren İtalyan mobilya markası Calligaris, şimdi Türkiye genelinde mağazalar açacak. Önümüzdeki 3 yılda bayilik sistemiyle 25 mağaza açılması planlanıyor. Şirketin halen İstanbul’da 3, Antalya’da 1 olmak üzere toplam 4 mağazası var.
Calligaris mağazasının tüm proje ve tasarımları İtalya’da hazırlanıyor. Birçok dekorasyon ünitesinin İtalya’dan getirtildiği mağazanın uygulaması distribütör kontrolünde işletmeci tarafından yapılıyor. Mağazaların yatırım tutarı 75 bin ile 150 bin euro arasında değişiyor.
Calligaris mağazalarında İtalyan tasarımcıların imzasını taşıyan çok çeşitli ürünler bulunuyor.
Telefon: 0212 287 13 93
Web: xumadesign.com
HEDİYEDENİZİ.COM
50 bin çeşit hediye
İnternet üzerinden hediyelik eşya satışı yapan HediyeDenizi.com’un ürün yelpazesinde 50 bine yakın çeşit bulunuyor. HediyeDenizi.com, kurulduğundan bu yana her yıl yüzde 50’nin üzerinde büyümüş. Yaratıcı, eğlenceli ürünleriyle dikkat çeken HediyeDenizi.com’da kişiye özel hediyeler üreten bir bölüm var.
HediyeDenizi.com’un kurucusu Fatih Akdamar, “Online bayilik sistemiyle şubeler açıyoruz. İnternetin de kendine göre gelişen klasik ticaretten farklı kuralları ve ihtiyaçları var. Biz tüm faaliyetlerimizi online ortamda yürüten bir firmayız. Dolayısıyla büyümemiz öncelikle bu platformda olacak. Online bir iş yapmaya insanların da ilgisi var. HediyeDenizi.com, aynı zamanda kendi markasıyla butik mağazalar açmayı hedefliyoruz” diyor.
Bu doğrultuda altyapı çalışmalarına başlanmış. Söz konusu mağazalar sadece kişiye özel hediyeler satan ve anında teslim eden bir konsepte sahip olacak.
HediyeDenizi.com’da satılan ürünlerin neredeyse yarısı şirket tarafından üretiliyor. Kalanları ise yerli ve yabancı 200 tedarikçiden temin ediliyor.
HediyeDenizi.com, özel günleri aklında tutamayanlar için bir de hatırlatma servisi kurmuş. Fatih Pakdamar, bu hizmetin ayrıntılarını şöyle anlatıyor:
“Hatırlatma servisimiz özel günlerin tarihlerini unutanların imdadına yetişiyor. Hatırlatma servisine girerek sizin için önemli olan özel günleri belirliyorsunuz. Geri sayan sistem sayesinde o özel gün geldiğinde ya da yaklaştığında size haber veriliyor. Sitemizde birbirinden ilginç hediye fikirlerini içeren bölümler de var.”
TURYAP
100 yeni ofis açacak
Turyap, gayrimenkul sektöründe birçok ilke imza bir firma. Örneğin, sektöründe Türkiye’nin franchising sistemine geçen ilk firması oldu. Yine ilk kez bir emlak bilgi bankası oluşturdu...
Turyap’ın faaliyet gösterdiği il sayısı 40’a, şube sayısı ise 400’e yaklaştı. Şirket, franchising sistemiyle 100 yeni şube açmayı hedefliyor. Franchise verilecek iller şu şekilde sıralanıyor: Kayseri, Edirne, Kırklareli, Sinop, Uşak, Trabzon, Giresun, Kastamonu, Afyon, Aksaray, Çorum, Niğde ve Erzurum. Yurtdışında ise KKTC, Yunanistan, Almanya, İngiltere, Arnavutluk ve Sırbistan’da ofis açılması hedefleniyor. Yurtiçinde açılacak şubeler için en az 40 metrekarelik bir ofis gerekiyor. Franchise giriş bedeli bölgeye göre değişiyor. Sürekli franchise ödemesi yok. Sadece hizmet bedeli olarak aylık 110 dolar talep ediliyor.
Telefon: 0212 373 13 00
Web: turyap.com.tr
BİMEKS
İş ortağını koruyor
Teknoloji marketi Bimeks, 2014 yılı sonuna kadar 100 yeni mağaza açmayı hedefliyor. Şirketin halen 36 ilde 56 mağazası var. Bunların 21’i franchising sistemiyle açılmış. Bu yıl 15 ilde 23 mağaza açılması planlanıyor. Bunların 19’u franchising sistemiyle açılacak. Öncelikle Sivas, Ordu, Afyon, Isparta, Tekirdağ, Edirne, Burdur, Çankırı, Giresun, Kars, Rize, Kırşehir, Mersin ve Mardin’de şubeler açılacak. Diğer illerden gelecek franchise talepleri de değerlendiriliyor.
Bimeks, franchise giriş bedeli olarak 90 bin TL talep ediyor. Bir mağazanın anahtar teslimi yatırım tutarı, şehre ve metrekare büyüklüğüne göre 300 bin ile 700 bin TL arasında değişiyor. Bimeks, 150 metrekareden 4 bin metrekareye varan farklı büyüklüklerde mağaza açıyor.
Bimeks, franchise sistemini benzerlerinden biraz farklı uyguluyor. Kendine özgü bu sistemin en önemli özelliği, franchisee’nin satın alma kotası olmaması. Zorunlu mal alımı gibi bir uygulama yok. Mağazada tutulan stok Bimeks’e ait oluyor. Bu durumda iş ortağının stoktan zarar etmesi gibi bir durum söz konusu olmuyor.
Bimeks mağazalarında teknoloji dendiğinde aklınıza gelebilecek her çeşit ürünü bulmanız mümkün. Bilgisayar, cep telefonu, televizyon, tablet, oyun konsolu, oyun, küçük ev aletleri, kişisel bakım ürünleri, fotoğraf makineleri, müzik çalarlar, bilgisayar parçaları, araç teknolojileri ve beyaz eşya bunlardan ilk akla gelenler...
Telefon: 0216 542 62 62
Web: bimeks.com.tr
EĞİTİM
MENAR MENTAL ARİTMETİK MERKEZİ
2 yılda 130 şubeye ulaştı
Emekli öğretim üyesi Halit Şen tarafından 2009 yılında kurulan Menar Mental Aritmetik Merkezi, kısa sürede 130 şubeye ulaştı. Merkezde, okul öncesi ve ilköğretim çağındaki çocukların öğrenme alışkanlıklarını geliştirmeye yönelik program uygulanıyor. Menar Mental Aritmetik Merkezi’nin sahibi Halit Şen, “Abüküse dayalı bir program uyguluyoruz. Çocukların zeka düzeyini artıran bu program Uzakdoğu menşeli. Biz bunu Türk öğrencilerine göre uyarladık. Program haftada 3 saat olmak üzere toplam 240 saat sürüyor” diyor.
Menar Mental Aritmetik Merkezi, bu yıl franchising sistemiyle şube sayısını 200’e çıkarmayı hedefliyor. Bir şubenin yatırım tutarı 35 bin ile 50 bin TL arasında değişiyor.
Telefon: 0324 327 91 91
E-posta: bilgi@menar.com.tr
Web: menar.com.tr
GYMBOREE
Oyun ve gelişim merkezi
ABD menşeli Gymboree Play Music, 0-5 yaş grubu çocuklara yönelik bir oyun ve gelişim merkezi. 30 ülkede 550 şubesi var. Gymboree, Türkiye’deki ilk şubesini 2006 yılında İstanbul Levent’te açtı. Şimdi 9 şubesi var. Bu şubelerin 8’i franchising sistemiyle açılmış. Bu yıl franchising sistemiyle yeni şubeler açacaklarını belirten Gymboree Play Music Türkiye temsilcisi Esra Taşar, “İstanbul, Adana, Ankara, İzmir, Bursa, Malatya, Denizli, Antalya ve Gaziantep’ten gelen taleplere öncelik vereceğiz” diyor.
Bir Gymboree Play Music şubesi açmak için 150 bin dolar gerekiyor. Gymboree şubelerinde, uzmanlar tarafından hazırlanmış programlar aracılığıyla çocukların yaşlarına uygun aktiviteler düzenleniyor. Böylece çocukların sosyal, bilimsel, fiziksel yeteneklerini oyun oynayarak geliştirmelerine yardımcı olunuyor.
Telefon: 0212 275 87 47
Web: gymboreeturkey.com
BİL DERSHANELERİ
110 şube açacak
YGS, LYS ve SBS’ye hazırlık, yabancı dil ve KPSS kursları veren Bil Dershaneleri, bu yıl franchising sistemiyle 110 şube açacak. Bil’in halen Türkiye genelinde 106 şubesi var. Bu şubelerin sadece biri şirket tarafından işletiliyor. Kalanların tamamı franchise. Franchise giriş bedeli 5 bin ile 20 bin euro arasında değişiyor. Ortalama işletme sermayesi için 80 bin euro gerekiyor. Reklam katılım payı ise ciro üzerinden yüzde 10 olarak belirlenmiş.
Telefon: 0212 690 26 54
Web: bildersaneleri.com
BİLİŞİM EĞİTİM MERKEZİ
Bilişim uzmanı yetiştiriyor
Microsoft sertifika eğitimleri, grafik ve web eğitimleri, mobil yazılım eğitimleri, internet reklamcılığı eğitimleri... Bu ve benzeri eğitim programları düzenleyen Bilişim Eğitim Merkezi, bu yıl şube sayısını artırma kararı aldı. Bu doğrultuda franchising sistemiyle 12 şube açılacak. Şirketin halen 8 şubesi var. Bilişim Eğitim Merkezi’nin franchise giriş bedeli 20 bin ile 50 bin euro arasında değişiyor. Ortalama işletme sermayesi ise 50 bin ile 100 bin euro arasında.
Telefon: 0216 550 99 50
Web: bilisimegitim.com
INFOLANG DİL OKULLARI
Franchise bedeli 20 bin euro
Yabancı dil eğitim merkezi Infolang Dil Okulları, halen İstanbul (Bakırköy, Kadıköy ve Beşiktaş) ile Ankara’daki şubelerinde hizmet veriyor. Infolang Dil Okulları Pazarlama Müdürü Işıl Kılıç, Türkiye genelinden gelecek franchise taleplerini değerlendireceklerini söylüyor. Infolang Dil Okulları’nın franchise giriş bedeli 20-40 bin euro arasında değişiyor.
Telefon: 0216 550 99 50
Web: infolang.com
KÜLTÜR DERSHANELERİ
Türkiye genelinde şubeler açacak
1979 yılında İstanbul Beyazıt’ta hizmete başlayan Kültür Dershaneleri’nin şimdi 92 şubesi var. Kültür Dershaneleri, franchising sistemiyle Türkiye genelinde yeni şubeler açacak. Franchise yatırım şartları girişimcilerle yapılacak görüşmelerde belirleniyor. Kültür Dershaneleri, yatırımcılara önemli destekler sunuyor. Örneğin öğrenciler dershaneden aldığı tüm hizmetleri kendisine özel internet sayfasından takip edebiliyor. Bu sayede veliler çocuklarının tüm gelişimini internetten izleyebiliyor.
Telefon: 0212 572 17 17
Web: kulturdersanesi.com
Mustafa AYDIN / UFRAD Başkanı
“Eğitim gıdayı zorlamaya başladı”
Gıda, tekstil, eğitim ve sağlık her zaman büyümesini sürdürecek. Bu sektörlerde franchising her zaman ön planda olacak. Eğitim danışmanlığı veren şirketler, yabancı dil ve bilgisayar eğitimi verilen kurumlar, özel okul ve dershaneler, yayıncılık gibi eğitimin her kolunda franchising ilerliyor. Franchising pazarında eğitim gıdayı zorlamaya başladı. Bu alanda franchise alanların sayısı 7 bine ulaştı. Gıdada ise bu sayı 9 bin.
Franchising’de inovasyon da giderek önem kazanmaya başladı. Yeni oyuncular mevcut sektörlere yeni bir anlayış getirerek potansiyeli o yöne kaydırmaya çalışabilirler. Biz yatırımcıları hedef kitlesinin beklenti ve düşüncelerini, imkan ve kabiliyetlerini hesaba katmalarını öneriyoruz. Girişimciler kendi sektörlerindeki çeşitliği hayata geçirmeli. Ürettikleri ya da üretecekleri ürünün hedef kitleyle ne kadar örtüşüp örtüşmediğini iyi takip etmeliler.
Osman BİLGE / Franchise & More Danışmanlık Kurucusu
“Franchise bedelleri düşüyor”
Hazır giyim, hediyelik, turizm-eğlence, fast food, kafe ve eğitim yine cazip olacak. Franchising girdiği her sektörü değiştiriyor. Sisteme müthiş bir talep var. Bu talebi karşılamak için yeni markalar piyasaya girmeye ve franchise vermeye başladı. Yeniler franchise giriş bedellerini düşük tutuyor. Markalaşmış zincirlerse bu konuda pek taviz vermiyor. Zaten franchising de başta giriş bedeli düşük tutulan, marka ve girişimcinin başarısıyla birlikte belli bir fiyat seviyesine gelen bir sistem. Türkiye’de de bu yıldan itibaren giriş bedelleri daha makul seviyelere gelecek.
Aycan HELVACIOĞLU / MedyaFors Fuarcılık Genel Müdürü
“Anadolu markaları atağa hazırlanıyor”
Çok değil birkaç yıl öncesine kadar yerel markaların hedefleri sadece bulundukları şehirlerle sınırlıydı. Şimdi ise artık büyük şehirlerde hatta yurtdışında franchising sistemiyle büyümeyi planlayan markalara sıkça rastlıyoruz. Örneğin 2011’de Gaziantep, Şanlıurfa, Bursa, Ankara, İzmir, Karabük (Safranbolu), Denizli, Mardin, Isparta, Antalya gibi birçok ilin markaları, kendine has ürünlerinin satış noktalarını artırmak için “Bayim Olur musun” fuarına katıldı. Bu yıl da birçok Anadolu markası fuarda yer alacak.
Biz de bu potansiyelin daha fazla açığa çıkmasına katkı sağlıyoruz. Bunun için Anadolu’da tanıtım çalışmaları yapıyoruz. Ticaret ve sanayi odalarıyla gerçekleştirdiğimiz işbirlikleriyle daha fazla Anadolu markasını yöresel ürünleriyle fuarımıza taşıyarak, onları bayilik ve franchise verme konusunda teşvik ediyoruz
Bu fuarı ajandanıza kaydedin
Gıda, emlak, takı-aksesuar, kafe, restoran, kozmetik, kuru temizleme, araç temizlik, teknoloji marketler, bebek ürünleri, hizmet... Bu ve benzeri sektörlerde faaliyet gösteren, bayilik ya da franchise veren markaların yer alacağı “Bayim Olur musun Franchising ve Markalı Bayilik Fuarı” 13-16 Eylül 2012 tarihinde düzenlenecek.
Medyafors Fuarcılık ve UFRAD organizasyonuyla düzenlenen fuarla eş zamanlı olarak 36. WFC Dünya Franchise Konseyi Toplantısı da yapılacak. Bu önemli etkinlik için 45 ülkenin franchise derneği başkanları, dernek üyelerinin markaları ve yüzlerce uluslararası yatırımcı İstanbul’a gelecek.
Geçen yılki Bayim Olur musun Franchising ve Markalı Bayilik Fuarı’na Türkiye’nin dört bir yanından bayilik ve franchise almak isteyen girişimciler katılmıştı. 4 gün süren fuarı 19 bin 453 kişinin ziyaret etmişti.
Telefon: 0212 346 26 26
Web: bayimolurmusun.com