Bugün: 23 Kasım 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

Kiracı ev sahibi anlaşmazlıklarında arabuluculuk

7 Eylül 2023 Perşembe::

Kiracı ev sahibi anlaşmazlıklarında zorunlu arabuluculuk işe yarar mı? Kiracı ve ev sahibi arasında kira ilişkisinden kaynaklanan anlaşmazlıklarda mahkemeden önce arabuluculuğa gitme zorunluluğu 1 Eylül’de başladı. Konuyla ilgili konuşan Prof. Dr. Ahmet Erol, “Kiracı zorunlu ara buluculuk toplantısına katılmazsa anlaşmazlık devam eder. Kiracıyı zorunlu arabuluculuk toplantısına katılmaya zorlayacak ek yaptırım içeren düzenlemelere ihtiyaç var” diye konuştu.

Yazı Boyutu : A A A A

Kira anlaşmazlıklarında mahkemeden önce arabuluculuk zorunluluğu başladı. Ara buluculuk zorunluluğu uygulamasında eksikler olduğunu belirten Beykent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Ahmet Erol, “Kiracı zorunlu arabuluculuk toplantısına katılmazsa anlaşmazlık devam eder” dedi. Kiracıyı zorunlu ara buluculuk toplantısına katılmaya zorlayacak ek yaptırım içeren düzenlemelere ihtiyaç olduğuna vurgu yapan Prof. Erol, “Kiracı, ev sahibi ile anlaşabiliyor olsa bu kadar dava açılmazdı. Kiracılar, dava süreçlerinin uzamasından memnun ve bu maalesef kullanılıyor” dedi.

Kiracı ev sahibi anlaşmazlıklarında zorunlu arabuluculuk işe yarar mı?

“Zorunlu ara buluculuğun çalışması zor”

Prof. Erol konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Evinizi satmak istiyorsunuz. Kiracı, evi alıcı adaylarına göstermiyor ve mahkeme kararı istiyor. Bunun için dava açıyorsunuz 8-12 ay sonrasına duruşma günü veriliyor. İlk duruşmada asla gerektirmediği halde bilirkişi tayinine karar veriliyor. 10 bin TL bilirkişi ve keşif ücreti belirleniyor. Duruşma günü de 8 ay sonraya atılıyor. Eviniz var satamıyorsunuz. Eviniz var alıcı adayına gezdiremiyorsunuz. Evinizden kiracıyı çıkaramıyorsunuz. Eviniz var rayiçlere uygun kira alamıyorsunuz. Zorunlu arabuluculuğun bu sistemde çalışması zor.”

www.iha.com.tr/istanbul-haberleri/kiraci-ev-sahibi-anlasmazliklarinda-zorunlu-arabuluculuk-ise-yarar-mi-32161922

Kira uyuşmazlıklarında arabuluculuk zorunluluğu resmen başladı

Kira anlaşmazlıklarında mahkemeden önde arabuluculuk zorunluluğu bugün itibariyle resmen başladı. Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki uyuşmazlıklarda mahkeme yerine ilk olarak bir arabulucuya başvurma mecburiyeti getirildi. Arabuluculara 3 yöntemle başvurulacak. Başvuru ücretsiz olurken anlaşma sağlandığı takdirde bir ödeme ortaya çıkıyor. İstenildiğinde taraflardan biri tüm ödemeyi karşılayabiliyor.

Kira uyuşmazlıklarında yeni döneme geçildi. 1 Eylül itibariyle ev sahibi-kiracı uyuşmazlıkları mahkemeden önce arabuluculuk faaliyetiyle giderilecek. Bugünden sonra artık davaya gitmeden önce kira, komşuluk ve kat mülkiyeti sorunlarının tamamında artık arabulucuya gidilecek. Arabuluculuk başvurularında hiçbir ücret talep edilmiyor ancak el sıkışma sağlandığı takdirde anlaşılan tutara göre belli oranda bir ödeme çıkacak. taraflardan biri ya da ortaklaşa bu ödemeyi yapabilecek. Tarafların kabulüyle arabulucu kişi, anlaşmazlıkta hakim gibi karar verecek ve bu karar hukuki olarak kabul görecek.

"Arabulucuya gidilmeden dava açılamayacak"

Konuyla ilgili bilgi veren Avukat Arabulucu Umut Metin "Bugünden itibaren kira sorunlarında davadan önce mutlaka arabulucuya başvurulması gerekecek. Eğer arabulucuya başvurmadan gidilen dava olursa o dava reddedilecektir. Bu yüzden arabulucuya öncelikle gidilmesi gerekiyor. Arabulucuyla anlaşma sağlanma aşaması en fazla 4 haftadır. Bu süre içerisinde anlaşmakta mümkün olduğu için bu 4 haftalık süreçten daha kısa bir sürede de anlaşılabilir. Artık davaya gitmeden önce kira, komşuluk ve kat mülkiyeti sorunlarının tamamında artık arabulucuya gidilecek" dedi.

Arabulucuya nasıl başvurulacak ?

Arabuluculuğa başvurmanın birkaç yöntemi olduğunu anlatan Umut Metin, şunları söyledi: "İlki arabulucuya başvuracak taraflardan biri tanıdığı bir arabulucuya başvurabilir. İkinci olarak ise arabuluculuk merkezleridir. Bu kurumlara başvuru yapıp duruma en uygun arabulucu atanır kabul edilirse görüşmeler başlar. Üçüncü ve son olarak ise bunların hiç biri bilinmiyorsa veya bulunamadıysa adliyelerde bulunan arabuluculuk bürolarına başvuru yaparak Adalet Bakanlığı listesinde kayıtlı olan arabuluculardan bir tanesi atanabilir."

Arabulucu karar verebilecek

"Arabuluculuk hakkaniyet içerisinde ilerleyen bir sistemdir" diyen Metin, "Her iki tarafında eşit şartlarda söz hakkı aldığı ve aynı fiziki ortamlarda olduğu bir yerdir. Taraflar eşit davranılmadığını hissettiği zaman görüşmeyi sonlandırmak isteyebilir. Arabulucunun buradaki görevlerinden bir tanesi tarafların birbirine baskıcı bir tavır takınması engelleyip en orta yolu bulmasını sağlamak. Taraflar isterlerse görüşmeye avukatları ile katılabilir veya görüşme talep edebilirler ve toplantıyı erteleyebilirler. İki tarafta arabuluculuk toplantısında verimli bir aşamaya gelindiyse arabulucunun karar vermesini isteyebilirler. Bu noktada da tarafların kabulüyle beraber arabulucular karar verici konumuna gelir" şeklinde konuştu.

Arabuluculukta yüzde 50 başarı sağlanıyor

Türkiye’de yargılama süresinin 3 ila 5 yıl arasında değiştiğinin altını çizen Metin, "Halbuki arabuluculuktaki anlaşma süresi en fazla 4 haftadır. Bu ikisi arasında kıyaslanamayacak derecede bir zaman farkı vardır fakat sonuçta ikisinde de eşit dereceye sahip belgeler alınır. Arabuluculuğa başvurulan sorunların en az yarısında sonuca varılıyor. Kira sorunlarında da bu oranın yüzde 60’lara varan bir sonuç vereceğini düşünüyorum. İnsanlar arabuluculara başvurmaktan çekinmesin" diye ekledi.

Ali Canberk Özbuğutu - Furkan Serttaş

www.iha.com.tr/istanbul-haberleri/kira-uyusmazliklarinda-arabuluculuk-zorunlulugu-resmen-basladi-31201283

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.