Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Mekan
Print Al

Belediyeden tepki çeken hareket mezar ve türbe yıktı

14 Nisan 2023 Cuma::

Edirne Belediyesi, Ramazan'da Fatih Sultan Mehmed Han'ın hocası ile hocasının eşine ait mezar ve türbeyi yıktı. Edirne Belediyesi, Fatih Sultan Mehmet’in hocalığını da yapan Mızraklı İlmihal’in müellifi Muhammed bin Kutbüddîn-i İznikî hazretlerinin türbesini ikinci defa yıktı.

Yazı Boyutu : A A A A

Daha önce CHP'li Edirne Belediyesi tarafından nikah salonuna çevrildiği bahanesiyle yerle bir edilen Tatarhaniler Mezarlığındaki tarihi kabirler arasında bulunan Mızraklı İlmihal'in müellifi Muhammed bin Kutbüddîn-i İznikî hazretlerinin aslına uygun yeniden yapılan türbesi, belediye tarafından bir kez daha yıkıldı. Vatandaşlar, belediyenin Ramazan ayında, aslına uygun yeniden inşa edilen türbe ve mezarları yıkmasına tepki gösterdi.



“Hem topluma hem de dine saygısızlık”

Duruma tepki gösteren Edirneli Hasan Künteci, “Buranın Muhammed bin Kutbüddîn-i İznikî Hazretlerinin mezarı olduğunu biliyorum. İkinci ziyaretimde mezar yıkılmış, kaybolmuş. Yaptığım araştırmalara göre mezarın belediye ekipleri tarafından yıkıldığını öğrendik. Bu çok çirkin bir tavır, hem topluma saygısızlık, hem dine saygısızlık, hem de insanların geçmişine, değerlerine saygısızlığı ortaya koyuyor. Utanç verici bir manzara. Yazık, yazıklar olsun. Ben hiç tasvip etmiyorum, böyle şeyleri gördükçe üzülüyorum. Bu vatanın bir evladı olarak utanıyorum. Yazıklar olsun. Üstelik de böyle Ramazan ayında böyle bir yıkımın yapılması çok çirkin bir olay, yadırgıyorum" dedi.



"Aynısının yapılmasını istiyoruz"

Vatandaşlardan Mustafa Ertaş ise “Bütün Müslümanların Ramazan'ı mübarek olsun. Bu mübarek günde çok üzüldüm. Bu türbenin kaldırılmasına çok üzüldüm. Kaldırmaması lazımdı. Yani kaldırılmış, kamyona konulup, götürülmüş. Çok üzgünüz yani bu tür şeylerin olmaması lazım. Hani onların niyeti nedir ki yıkıyorlar. Tekrardan yapılmasını istiyoruz. Bu Ramazan-ı şerifte bunun yapılmaması lazım. Tabii bir Müslüman olarak üzüldüm. Dünyada görülmüş böyle bir şey yok, yetkililere sesleniyoruz; bunun tekrar düzeltilmesi lazım" ifadelerini kullandı.



Vatandaşlar ziyaret ediyordu

Edirne'de geçtiğimiz yıl aslına uygun bir şekilde inşa edilen Osmanlı İmparatoru Fatih Sultan Mehmed Han'ın hocası olan İslam alimi Muhammed bin Kutbüddîn İznîkî Hazretlerinin ve eşinin mezar hazireleri ile türbe binlerce vatandaş tarafından ziyaret ediliyordu. Tunca Nehri'nin hemen yanında bulunan mezar hazireleri ile türbe belediye ekipleri tarafından yıkıldı. Bölgedeki Balaban Paşa Mescidi ise inşa edildiği noktada yerini koruyor. Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık da daha önce alanda yapılan çalışmaları incelemişti.



Öte yandan, Edirne Belediyesi tarafından bu konuyla ilgili şu ana kadar herhangi bir açıklama yapılmadı.

Mehmet Basmacı

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.