Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

Destek paketi 240 milyara ulaştı

14 Mayıs 2020 Perşembe::

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, koronavirüs salgını mücadelesinde devreye alınan Ekonomik İstikrar Kalkanı adımlarının 240 milyar TL’ye ulaştığını açıkladı. Albayrak, “Bu miktar, milli gelirin % 5’i civarındadır” dedi

Yazı Boyutu : A A A A

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, salgın mücadelesinde devreye alınan Ekonomik İstikrar Kalkanı adımlarının 240 milyar TL'ye ulaştığını açıkladı. Albayrak, "Bu miktar, milli gelirin yüzde 5'i civarındadır" dedi. Bazı ülkeler gibi ekonomik büyüklüğünü çarpan etkisiyle ifade ettiğinde rakamın 525 milyar TL'yi bulduğunu anlatan Albayrak, "Bu da milli gelirin yaklaşık yüzde 11'ine denk gelmektedir" mesajı verdi.

Son dakika: Bakan Albayrak: Destek 240 milyar TL'ye ulaştı! | Video


5 MİLYON AİLEYE NAKDİ YARDIM
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun (DEİK) video konferans ile düzenlediği DEİK Talks programında Başkan Nail Olpak'ın sorularını yanıtlayan Albayrak, ister maddi tutar, ister ekonomik büyüklük dikkate alınsın Türkiye'nin salgın kapsamında destek/ milli gelir oranında dünyadaki çok iyi konumda olan ülkelerden biri olduğuna işaret etti. Albayrak, "Mali önlemlerin milli gelire oranında Fransa yüzde 5, Almanya 4.9, Çekya 4.7, İtalya 1.4 seviyesinde kalmıştır. Her zaman bunun dinamik bir süreç olduğunu, gerekli tüm adımların ihtiyaç duyulan anda atılmaya devam edeceğini ifade ettik" dedi. Yaklaşık 5 milyon aileye nakdi yardım yaptıklarını, işini kaybedenleri de kapsama aldıklarını söyleyen Albayrak, şunları anlattı: "Kredi Garanti Fonu (KGF) paketli İş'e Devam paketi kapsamında 190 bin 453 firmamıza yaklaşık 137 milyar TL'nin üzerinde finansman sağlandı. Buradaki şirketlerin yüzde 97'sini KOBİ'ler oluşturdu. Aylık geliri 5 bin TL'den az vatandaşlarımız için sunulan destek kapsamında 5 milyon 582 bin vatandaşımıza 33 milyar TL'yi aşkın kaynak sunuldu. 1 milyon 16 bin 600 esnafa 23 milyar TL'nin üzerinde finansman desteği sağladık. Tüm başvurularda yüzde 85'in üzerinde, dünyada eşi benzeri olmayan bir geri dönüşle, finansman sağlama oranı yakaladık." Albayrak, eksiklerin olabileceği, ancak devamlı olarak sahadan talepleri toplamaya, gereken ilave tedbirleri almaya devam ettiklerini vurguladı.

POTANSİYELİ DEĞERLENDİRECEĞİZ
Salgın sonrasında da arzu edilen toparlanmayı sağlamak ve ortaya çıkan potansiyeli değerlendirmek için yine tüm imkânlarla vatandaşın, esnafın ve iş dünyasının yanında olmaya devam edeceklerini vurgulayan Albayrak, "Yüzde 24 olan politika faizlerinin yüzde 8.75'e düştüğü, yüzde 35-40'lara çıkmış piyasa faizlerinin yüzde 7-8'lere düştüğü, enflasyonda tek haneleri gördüğümüz ve o yönde yol aldığımız bir başarı dönemi yakaladık. Bugün de Kovid-19 salgınının ekonomimize etkilerini gidereceğimizden, ülkemiz için ortaya çıkan potansiyeli sonuna kadar değerlendireceğimizden hiç kimsenin şüphesi olmasın. Siyasi ve tabanı olmayan tartışmalarla oluyor. Şahsım özelinde konuşuyorum; hiçbir dönem bu enerji tüketen, ülkeye hiçbir faydası, katkısı olmayan dili ve içeriği muhatap almadan hedeflerimize odaklı şekilde emin adımlarla yürümeye devam ediyoruz" diye konuştu.

EN RAHAT BİZ ATLATIRIZ
"Türkiye sağlam bilançosu ile bu süreci en rahat atlatacak ülkelerden birisidir" diyen Albayrak, dünya ülkelerinin borçluluk/milli gelir dengesini hatırlattı. Türkiye'de bu oranın yüzde 32.5 olduğuna işaret eden Albayrak, bunun gelişmekte olan ülkelerin ve dünya ortalamasının oldukça altında olduğunu kaydetti. Albayrak, İtalya'da bu oranın yüzde 135, Portekiz'de yüzde 120, Belçika'da yüzde 99, Fransa'da yüzde 98, İspanya'da yüzde 96, Birleşik Krallık'ta yüzde 86, Euro Bölgesi'nde yüzde 84'lerde olduğuna dikkati çekerek, birçok açıdan bakıldığında Avrupa'da yüzde 60 denilen Maastricht Kriterleri'nin bile tutturulamadığının görüldüğünü, Türkiye'nin güçlü bilançosunun ortada olduğunu dile getirdi.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.