Bugün: 18 Nisan 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

İşten çıkarmaya 3 ay yasak

9 Nisan 2020 Perşembe::

Corona virüsle mücadele kapsamında işten çıkarma üç ay süreyle yasaklanıyor. Fesih yasağı olan işveren işçileri ücretsiz izne çıkartabilecek. Cumhurbaşkanı fesih yasağını 6 aya kadar uzatabilecek

Yazı Boyutu : A A A A

Hükümet istihdam kaybının önüne geçmek için yeni bir yasa taslağı hazırlıyor. Buna göre, işten çıkarma üç ay süreyle yasaklanıyor. Fesih yasağı olan işveren işçileri ücretsiz izne çıkartabilecek. Cumhurbaşkanı fesih yasağını 6 aya kadar uzatabilecek. Paket kısa süre içinde Meclis'e sunulacak. Ayrıca 15 Mart'tan sonra işten çıkartılan ve işsizlik maaşı alamayan işçilere de aynı miktar ödenecek. Bu düzenlemeleri içeren yasa teklifi taslağı, görüş almak üzere iş dünyası örgütlerine sunuldu.

MAAŞ DESTEĞİ İŞKUR'DAN
Ücretsiz izne çıkarılan vatandaşlara maaş desteği Türkiye İş Kurumu aracılığıyla yapılacak. Maaş tespitinde SGK bildirimleri dikkate alınacak, kısa çalışma ödeneğinde olduğu gibi asgari ücret üzerinden limit belirlenecek. Mevzuatlarda yer almayan bu program için yasal düzenleme yapılacak. Başvuruyu işveren yapacak, ödemeler İşsizlik Fonu'ndan karşılanacak. İşte ücretsiz izne çıkarılanlara ödenecek maaşta şartların neler olacağı, kimlerin başvuracağı, ne kadar ödeme yapılacağına ilişkin merak edilenler…

YASAL DÜZENLEME YAPILACAK:
Pasif istihdam programları kapsamında "işsizlik sigortası, kısa çalışma ödeneği, iş kaybı tazminatı, ücret garanti fonu" ödemeleri yapılıyor. Mevcut mevzuatta ücretsiz izne çıkarılanlara ödeme konusunda bir düzenleme bulunmuyor. Bu programlarda yer almayan yeni bir uygulama başlatılacak. Bunun yasal altyapısı oluşturularak hızlı bir şekilde yaşama geçirilecek.

DÜNYA EKONOMİSİ ALARM VERİYOR! EKONOMİST DR. RAHMİ İNCEKARA'DAN DİKKAT ÇEKİCİ AÇIKLAMALAR

SOSYAL YARDIMLARDAN BAĞIMSIZ OLACAK:
Program 1 Nisan'da başlatılan 2 milyon 111 bin haneye ulaştırılan, ikinci etapta da 2 milyon 300 bin haneye verilecek biner liralık sosyal yardım programından bağımsız olacak. Bu yardımın alınmış olması ücretsiz izin sürecinde maaş alınmasına engel olmayacak.

İŞSİZLİK FONU'NDAN KARŞILANACAK:
Salgınla mücadele sürecinde dükkanını kapatan, işyerini yavaşlatan esnaf için kısa çalışma ödeneği sağlandı. Kısa çalışma ödeneğine binlerce işletme bir milyonun üzerinde çalışanı için başvurdu. Kısa çalışma ödeneğinde olduğu gibi ücretsiz izinde maaş ödemesi de İşsizlik Fonu'ndan karşılanacak.

KISA ÇALIŞMAYA BAŞVURAMAYANLAR YARARLANACAK:
Kısa çalışma ödeneğinden 120 gün hizmet akdine tabi olanlardan son üç yıl içinde en az 600 gün süreyle işsizlik sigortası primi ödemiş olanlar yararlanabiliyordu. Salgınla mücadele döneminde yapılan düzenlemeyle "sürekli" çalışma koşulu esnetildi. Salgına yönelik karantina döneminde, askıda da olsa 60 gün (hizmet akdi) iş sözleşmesinin bulunması yeterli kabul ediliyor. Ancak ücretsiz izne çıkarılanlar arasında bu koşula uymayanlar da bulunabiliyor. Bu nedenle ücretsiz izne maaş kısa çalışmaya başvurmayanlar için destek modeli olacak.

SON DAKİKA: KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ ÖDEMELERİ BAŞLADI! KİM NE KADAR PARA ALACAK?
MAAŞ TUTARI VE SÜRESİ:
Kısa çalışma ödeneği azami süresi 3 ay olup şartları sağlayan işçiler için ödeme yapılıyor. Yararlanmak için çalışan sayısı aranmıyor. Faaliyeti durduran, azaltan işyerlerinin uygunluk tespitinde "işletme ruhsatı", "yönetim kararı" gibi belgeler yeterli oluyor.

SGK BİLDİRİMLERİ DİKKATE ALINACAK:
Talepler işverenlerin SGK'ya yaptığı bildirimlerde ücretsiz fiili hizmet gün sayılarına bakılarak değerlendirilecek. İşveren mart için çalışan bildirimlerini 23 Nisan'a kadar yapabiliyor. Çalışanların prim gün sayısı, ücretsiz izne ayrılıp ayrılmadığı görülebiliyor.

İŞKUR ÜZERİNDEN BAŞVURULACAK:
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın maaş ödemesi çalışmasını hafta sonu tamamlanması bekleniyor. Ücretsiz izne çıkarılanlar için başvurular ve ödemeler Türkiye İş Kurumu üzerinden yapılacak.

EMEKLİDEN SAĞLIK PERSONELİNE, REEL SEKTÖRDEN KREDİLERE KADAR... İŞTE KORONAVİRÜS SONRASI YAPILAN TÜM DESTEKLER
UYGUNLUK TESPİTİ:
Belgelerin İŞKUR'a teslim edilmesinin ardından teftiş grup başkanlıkları inceleme yapacak. Salgından etkilenenlere ilişkin tespitinin ardından ödemeler yapılacak.

ÖDENECEK MAAŞ MİKTARI:
Kısa çalışma ödeneği sigortalının son 12 aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde 60'ı kadar yatırılıyor. Ödenek miktarı aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 150'sini geçmiyor. Bu kapsamda bin 752 lira ile 4 bin 380 lira aralığında ödeme yapılıyor.

ÜCRETİ ÇALIŞAN ALACAK:
Talebin olumlu karşılanması durumunda çalışılmayan süreler için işçinin kendisine ve aylık olarak ödeme yapılması öngörülüyor. İş Kanunu'na göre, ücretsiz izin işçinin rızası ile gerçekleşebiliyor. Bu sürede iş sözleşmesi askıya alınıyor.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.