Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

Enflasyonda keskin düşüşler göreceğiz

13 Mayıs 2019 Pazartesi::

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Türkiye, 2019’un sonuna kadar çok daha dengeli ve iyi bir noktaya ulaşmış olacak. Enflasyonda keskin düşüşler göreceğiz” dedi

Yazı Boyutu : A A A A

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ekonomideki son gelişmeleri dün katıldığı bir TV programında değerlendirdi. Cari açığın geçen yıl neredeyse 60 milyara dayandığını, bu ay sonu itibarıyla cari dengede sıfıra doğru gidildiğini belirten Albayrak, "İhracatın kademeli artmaya devam edip, ithalatta köpüğün gittiğini görüyoruz. İhracatın ithalat karşılama oranı yüzde 60'dan yüzde 86'lara çıktı. Ekonomi istihdamı noktasında şubat ayında adımlar atıldı. Enflasyonda keskin düşüşler göreceğiz" diye konuştu. Türkiye'nin çok tarihi bir dönemden geçtiğini vurgulayan Albayrak, "2013'ten itibaren baktığımızda Türkiye müthiş bir meydan okuma ile karşı karşıya. 12 bin dolar kişi başı geliri aştığı mayıs ayını takip eden süreçte enteresan bir döneme girdik" dedi.



İSTİHDAM ARTIŞI 520 BİNİ GEÇTİ
Ocak ve şubattaki dönemin geride bırakılıp istihdamın daha da artacağı yeni bir döneme girildiğini dile getiren Albayrak, "Sadece mart ve nisanda istihdam artışı 520 bini geçmiş durumda" dedi. Albayrak şöyle devam etti: "Bir ülke ekonomisine yönelik kötü niyetli çalışmalar yaparsınız, ekonomisi etkilenir ama biz son 8 ayda çok önemli adımlar attık, atmaya devam ediyoruz. Türkiye çok daha kırılganlıklarını azaltmış bir şekilde devam ediyor. Önümüzdeki dönem turizmde, tarımda, cari açık değil cari fazla noktasına gittiğimiz çok daha pozitif sürece giriyoruz. Türkiye birçok anlamda sınandı. Biz her sınanmadan çok daha iyi bir şekilde çıkıyoruz."

TÜNELİN SONUNDAKİ IŞIK BÜYÜMEYE BAŞLADI
Türkiye ve kurumlarının her şeyin farkında olduğunu, geçtiğimiz 6 yıl yaşanan hiçbir şeyin dış kaynaklardan ayrı düşünülemeyeceğini ifade ecden Albayrak, "15 Temmuz'da yaşadık, Gezi'de yaşadık. Her anlamda Türkiye zorlu bir dönemden geçti. Adım adım sona doğru yaklaşıyoruz. Tünelin sonundaki ışık büyümeye başladı. Türkiye ekonomik olarak güçlü refleksler vermeye başladı. Seçime bir hafta kala ilginç bir süreç yaşadık" diye konuştu.



2020-2021 DAHA İYİ OLACAK
Türkiye ekonomisinin emin adımlarla ilerlediğinin altını çizen Albayrak, "Son 8-10 ayda çok önemli altyapı düzenlemeleri adımları attık. Dış faktörlerin ekonomiye etkisini minimize edecek adımlar attık" dedi. Dünyayı ilgilendiren travmatik bir şey yaşanmadığı süreçte Türkiye'nin daha etkili, dengeli bir dönem yaşayacağını belirten Albayrak, 2020-2021'in daha iyi olacağını, 2018'in etkilerinin silineceğini kaydetti.



TRUMP İLE ÇOK POZİTİF BİR GÖRÜŞME OLDU
IMF, G20, Amerika görüşmelerinin yoğun bir takvim içinde geçtiğini belirten Albayrak, "Karşılıklı menfaatler içinde kazan kazan ilişkisini nasıl yapabiliriz diye bakıyoruz. Amerika'da Trump görüşmesi, Sayın Trump'ın hem ülkemize hem de Cumhurbaşkanımıza duyduğu sıcak duygular noktasında bize yönelik bir yaklaşımdı. Hem ülkemiz hem de Cumhurbaşkanımız açısından çok pozitif bir görüşme oldu. Birçok konunun farkında olduğuna vakıf olduk. Bir önceki başkanla büyüyen sıkıntılardan mustarip olduğunu duyduk. İyi niyetli bir yaklaşımdı. Sorunlar yumağı var ama pozitif adımlar atmaya yönelik bir irade var. Çok önemli müzakereler ortaya koyduk. Görüşmelerimiz devam ediyor. Amerika'nın da cari sorunları var, Türkiye'nin de. İki taraf da pozitif adımlar sergiledi. Resme genel baktığımızda ülkemize ve Cumhurbaşkanımıza karşı derin sevgi ve muhabbet sergilendiği için memnun oldum. Bu görüşme umutlu, yapıcı, olumlu bir görüşme oldu" şeklinde konuştu.



'AKDENİZ KiMSENİN GÖLÜ DEĞİL
Bakan Albayrak, Doğu Akdeniz'de yaşanan sondaj gerilimini "Doğu Akdeniz Türkiye için çok önemli. Akdeniz kimsenin babasının gölü değil. Enerji ve savunma planımıza kimse karışamaz. Türkiye 2020'li yıllarda doğalgaz ve petrolde çok güzel haberler duyacak" sözleriyle değerlendirdi. Albayrak şöyle devam etti: "Fatih gemimiz devreye girdi, şimdi Yavuz da girecek. 2020'lerin Türkiye'sinde enerji aramacılığında, petrol ve gaz noktasında sevinçli haberler duyacağız. Türkiye çok doğru adımlar attı, neden rahatsız oluyorsunuz. Terörle mücadele etmeyelim, aramayalım, kusura bakmayın. Türk toplumumun yaşadığı tecrübeler farkındalık düzeyini çok daha iyi noktalara taşıdı. Türkiye'nin dostluğunu kazanmak çok önemli."

SAVUNMA PLANIMIZA KİMSE KARIŞAMAZ
"2008-2009 küresel finansal kriz Türkiye'yi teğet geçecek dedik, nitekim öyle oldu. Türkiye 4 çeyrek küçüldü. Yüzde 15 küçüldü. Türkiye bu süreci minimum etkileriyle 2 çeyrekte atlatıyor olacak. Toparlanma sürecine girecek inşallah" diyen Albayrak, Doğu Akdeniz'deki gelişmelerle ilgili de şunları söyledi: "Enerji ve savunma planımıza kimse karışamaz. Doğu Akdeniz çok önemli, herkes girecek, sen dur... Füzeler yağıyor, bize ne deniyorsa bunu kabul edelim diyemeyiz. Çok farklı ülkeler çok farklı sınamalardan geçiyor. Toplumlar birlik ve beraberlik içinde çıkıyor bu süreçlerden. Ben gurur duyuyorum Türkiye ile. Bu süreci çok güçlü bertaraf etti."

HIZLI ADIMLAR ATILACAK DÖNEME GİRIYORUZ
Türkiye'nin 4 yıldan fazla seçimsiz bir döneme girdiğinin altını çizen Albayrak, "Hızlı adımlar atacağımız bir dönem olacak" dedi. Albayrak, "Kişi başına gelir 12 binden, 9-10 bine düşüyor, terör saldırıları, 15 Temmuz... Bunun iç yönetimsel kaynaklı değil, dış kaynaklı olduğunu toplumumuz görmüyor mu? Biz dik durmaya devam ettikçe güçlü çıkacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın" şeklinde konuştu.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.