Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

Swap silahı gitti algı başladı

11 Mayıs 2019 Cumartesi::

23 Haziran öncesinde yeniden sahneye çıkan küresel bankalar, swap hamleleriyle açıkta kaldı. Yabancı medya ‘önlemler işe yaramadı’ algısı yaptı ama kur 6’nın altını gördü

Yazı Boyutu : A A A A

10 Ağustos'ta başlattıkları kur saldırısıyla doları 7.20'ye çıkaran, Merkez Bankası ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun swap hamleleriyle köşeye sıkışan küresel bankalar, 23 Haziran öncesinde yeniden sahneye çıktı. Pazartesi akşamı Yüksek Seçim Kurulu'nun İstanbul seçimlerinin tekrarlanmasına ilişkin kararını açıklamasının ardından yeni bir operasyon için düğmeye basıldı. Mart ayının son haftasında seçimleri kur üzerinden etkilemek için harekete geçen JP Morgan ve Citibank'ın başını çektiği bir grup banka, 23 Haziran kararından sonra yeniden Türk Lirası'na operasyon çekmek istedi. Ancak Merkez Bankası'nın önceki gün 1 hafta vadeli repo ihalelerine bir süreliğine ara vermesi ve zorunlu karşılık adımlarıyla açık pozisyonda kaldılar.

TL EN ÇOK DEĞER KAZANAN OLDU
Kamu bankalarının da döviz piyasasına satış yönlü müdahaleleri sonrasında dolar kuru 6.25 TL'den 5.98'e indi. Euro 7.0030'dan 6.83 TL'ye düştü. 2 yıllık tahvil faizi de yüzde 26'dan yüzde 24.26'ya geriledi. TL, dün dolar karşısında en fazla değer kazanan para birimi oldu.
Dolar, euro ve faiz geri çekilmeye başlayınca Bloomberg, Reuters ve Financial Times piyasaya çıkarak, Merkez Bankası ve kamu bankalarının attığı adımların başarısız olacağına dair haberler yayınladı. Medya üzerinden Merkez'in etkisinin olmayacağı, seçim tekrarının ekonomiyi bozduğu ve TL'deki değer kaybının kalıcı olacağı algısı üretilmeye çalışıldı.

NE ADIM ATILDI?
1- Merkez Bankası, 9 Mayıs'ta 1 hafta vadeli repo ihalelerine bir süreliğine ara verdi. Merkez Bankası'nın repo ihalelerine ara verme kararının ardından ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin kademeli olarak yüzde 25.5'e çıkması bekleniyor.
2- Türk Lirası zorunlu karşılıkların döviz cinsinden tesis edilebilmesi imkânı azami oranının yüzde 40'tan 30'a indirilmesine, yabancı para zorunlu karşılık oranlarının tüm vade dilimlerinde 100 baz puan artırılmasına karar verdi.
3- Bu hamlelerle Türk Lirası zorunlu karşılıkların döviz cinsinden tesis edilebilmesi imkânına ilişkin yapılan değişiklikle piyasaya 2.8 milyar dolar likidite verilmesi ve piyasadan 7.2 milyar TL çekilmesi amaçlandı. Yabancı para zorunlu karşılık oranlarındaki değişiklikle de piyasadan 3 milyar dolar çekilecek.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.