Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

Piyasalar Trump bombasıyla sarsıldı

7 Mayıs 2019 Salı::

Trump, yine yapacağını yaptı. Ticaret savaşlarını bitirmesi umut edilen görüşmelerin tam ortasındayken, Çin’i yeni tarifelerle tehdit etti. Piyasalarda bomba etkisi oluşturan haber,% 5’leri aşan düşüş getirdi

Yazı Boyutu : A A A A

Çin ile görüşmelerin hız kazandığı ve ticaret savaşlarının biteceği beklentisi tam oluşmuşken, ABD Başkanı Donald Trump öyle bir hamle yaptı ki... 200 milyar dolar değerindeki Çin ürünün vergilerini bu hafta artıracağını açıkladı. Ayrıca, halihazırda kapsama alınmamış 325 milyar dolarlık ürünün ithalatına da yüzde 25 ek tarife uygulanabileceği olasılığını ortaya attı. Bu tweet'ler savaşın yeniden alev alacağını gösteriyor. Uluslararası yatırım bankası Goldman Sachs, dün bu gelişme üzerine hazırladığı bilgi notunda işlerin 'çıkmaza' girdiğini vurguladı. Goldman Sachs ayrıca bu gelişmelerin ardından kısa vadede bir anlaşma olasılığının da ortadan kalktığı yorumunu yaptı.



ÇİN GÖRÜŞMELERE DEVAM EDECEK
Trump buna gerekçe olarak Amerika'yla Çin arasında devam eden ticaret görüşmelerinin çok yavaş ilerlemesini gösterdi. Bu açıklamalar üzerine Çin de harekete geçti. Çin, Başbakan Yardımcısı Liu He'nin bu hafta Washington'a yapacağı ziyareti ertelemeyi değerlendirdiği haberleri geldi. Hatta Çin, ayrıca ABD ile ticaret müzakerelerinden çekilmeyi de değerlendirmeye aldı. Ancak dün gün içinde Çin Dışişleri Bakanlığı, Çin heyetinin ticaret müzakereleri için Washington'a gitmeye hazırlandığını açıkladı. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang, basın toplantısında, ABD'nin birçok kez benzer girişimlerde bulunduğunu, Çin'in bu konudaki tutumunun değişmediğini kaydetti. İki ülke arasında ticari anlaşmazlıkların giderilmesi için şu ana dek gerçekleşen müzakerelerde önemli ilerlemeler kaydedildiğini hatırlatan sözcü, karşılıklı saygı temelinde bir anlaşmaya varılması için ortak çaba gösterilmesini istediklerini ifade etti. Çinli heyet içerisinde Liu He'nin olmayacağı belirtiliyor.

İKİ KEZ ERTELENDİ
Trump geçmişte 200 milyar dolarlık Çin ürününe uygulanacak gümrük tarifesini yüzde 10'dan yüzde 25'e yükseltme kararını, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile 1 Aralık'ta yaptığı toplantı sonrası, müzakerecilere anlaşmaya varmak için zaman tanımak amacıyla iki kez ertelemişti.

ASYA BORSALARI ÇAKILDI
Ticaret savaşlarının yeniden canlanacağı beklentisi piyasalarda da bomba etkisi oluştudu. Çin borsası yüzde 5'ten fazla değer kaybetti. Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 5.58, Şenzen CSI 300 Endeksi yüzde 5.62 düştü. Filipinler, Singapur ve Hong Kong gibi borsalarda düşüş oranları yüzde 3'ü geçti. Avrupa'da ise yüzde 1-2 aralığında düşüşler yaşandı. Türkiye'de de BIST 100 Endeksi yüzde 1.03 gerileyerek 92 bin 982 puandan günü kapattı. Dolar, 6 TL'yi gördü. Petrol ve altında da dün gün içinde ciddi değişimler yaşandı. Brent petrolün varil fiyatı sabah saatlerinde 70 doların altını gördü. Altının onsu da bin 285 dolar seviyelerine kadar çıktı.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.