Bugün: 16 Nisan 2024 Salı
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | Yazarlar
Print Al
En İyi Teknoloji, Görünmez Olandır



1989 yılında hayatımıza giren İnternet ve hemen ardından yaygınlaşan akıllı telefonlar dünyayı değiştirdi. Artık bambaşka bir dünyada yaşıyoruz.

Bu yeni dünyanın merkezindeki insan yeni düzene çok çabuk uyum sağladı. Üstelik talepleri de her geçen gün artıyor. Sürekli bağlantı içinde olmak, bütün işlemlerini akıllı telefonundan gerçek zamanlı yapmak istiyor.


Artık akşam evde izlemeye başladığımız bir diziye ertesi gün bir cafe’de cep telefonundan devam etmek mümkün. İş yerinde başladığımız bir işi eve gidip akşam yemeğinden sonra tamamlamak sıradan bir alışkanlık.

Değişimin süratlendiği dönemlerde ürünler, uygulamalar, sistemler teknolojik olarak çok hızlı eskiyor. Teknolojinin tüketici beklentilerini ve memnuniyetini belirlediği sektörlerde güncel olmak ve güncel kalmak hayati bir öneme sahip.

Yeni bir teknolojiyi ilk kullanan kesimler ayrıcalık sahibi olurlar ama teknoloji uzun dönemde geniş kitlelerin yeni ürün ve hizmetlere kavuşmasını sağlar, onların refahını yükseltir.

Ben, teknolojinin bu “demokratik” işlevini çok değerli buluyorum. Bence kitlesel marka yönetmenin özü de burada yatıyor. Teknoloji sayesinde daha fazla insanın hayatına olumlu katkı yapmayı başaran şirketler rakiplerine kıyasla daha hızlı büyür ve karlılıklarını artırırlar.

Bunun aksine, sahip olduğu teknolojiye güvenerek fiyatlarını artıran şirketler bu konumlarını uzun süre koruyamıyorlar. Rakipler kısa zamanda bu tür şirketlerin ayrıcalıklarını ortadan kaldırıyor.

Bu nedenle şirketlerin sahip oldukları teknolojiyi daha çok insanın hayatını kolaylaştırmak lehine kullanmaları daha doğrusudur.


Teknolojinin çok değerli ve önemli olduğu aşikar. Ama her ne olursa olsun tüketiciler teknolojiye değil teknolojinin kendilerine sağladığı faydaya bakarlar. Asıl olan teknolojin insana sağladığı faydadır.

Bazı şirketler sahip oldukları teknolojiye adeta aşık olup bu teknolojiyi yüceltme yanlışına kapılıyorlar. Oysa doğrusu, şirketlerin kullandıkları teknolojiyi yüceltmek yerine insana sağladığı faydalara odaklanmalarıdır.

Bu anlayışın en güzel örneklerden biri Google’dır. Kullanıcılar Google’a girdiğinde beyaz bir sayfada dar-uzun bir dikdörtgenden başka bir şey görmezler. Oysa Google’ın arkasındaki teknoloji, bugün dünyanın kullandığı en ileri teknolojidir. Böyle olmasına rağmen Google sanki hiç teknoloji kullanmıyormuş kadar yalın ve kullanıcı dostu bir uygulamadır.

Bu anlayışın teknoloji kullanan bütün şirketlere örnek olması gerekir. Ama maalesef çoğu şirket bunun tam tersini yapmayı tercih ediyor.

Teknolojinin amacı insana hizmettir. Teknolojiler dünyayı daha yaşanılır bir yer yapmak için vardır. Teknolojiler, işlev, ekonomi, fayda, hız, kolaylık, konfor, estetik… sağladıkları için değerlidirler.

Bana göre en iyi teknoloji, “görünmez” olandır.


Temel Aksoy ile iletişim kurmak için e-mail adresi: temelaksoy@temelaksoy.com
Yazarın Diğer Yazıları
Pazarlama Kanunları
Sadakat Programları Markalara Fayda Sağlar mı
Pazarlamaya Övgü
Fiyat İndirimi Yapmayan Markalar Başarılı Olur mu?
Marka Değeri Hesap Edilebilir mi?
Marka Hedef Kitlesi Nasıl Belirlenir?
Oy Vermek Bir Kimlik Meselesidir
Akıllı Kalabalık
Reklam, Hedef Kitlenin Zihninde “Kısa Yol” Oluştur
Alışverişçinin Anatomisi
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.