Bugün: 19 Mart 2024 Salı
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | Yazarlar
Print Al
Reklam Yaparken Hep Yeni, Hep Taze ama Hep Aynı Ol



Bilimsel pazarlamanın en önemli bulgularından biri her markanın kullanıcı tabanının seyrek kullanıcılardan oluştuğudur. Maalesef hayatını pazarlama ile ilgili işler yaparak kazananların çoğunluğu dahil pek çok insan bu bilgiye yabancıdır. Marka sahipleri ve pazarlama yöneticileri genellikle kendi markalarının kullanıcı tabanının seyrek kullanıcılardan oluştuğu bilgisine sahip değildir. Onlar bu bilgiden yoksun oldukları için, ortalamalarla düşünür ortalamalarla karar alırlar ama ortalamalar çok tehlikelidir.

Bir markanın kullanıcılarının markayı bir yılda ortalama 10 kere satın alması, aslında kullanıcı tabanında ezici bir çoğunluğun markayı 2 kere, küçük bir azınlığın da markayı 40 kere satın alması sonucunda ortaya çıkabilir. Örnek hayali ama gerçekçidir; bütün markaların kullanıcı tabanı buna benzer özellikler sergiler.

Hayatını markanın içinde yaşayarak geçiren pazarlamacıyla yılda 2 kere markayı satın alan tipik bir kullanıcı farklı dünyaların insanlarıdır. Pazarlamacı her gün markayla iç içe olduğu için markanın ambalajının eskidiğini, ürünlerde değişiklik yapmak gerektiğini, önceki yıl çektikleri ve o zamandan beri belirli aralıklarla gösterdikleri reklamı artık herkesin görmekten bıktığını düşünür. Ama kullanıcı tabanında çoğunlukta olan seyrek kullanıcılar hiç de böyle düşünmezler, onların hayatlarında reklamın eskimesi bir yana, marka henüz hafızalarında doğru dürüst yer bile etmemiştir.

Markayı seyrek satın alanların yanı sıra her markanın en büyük potansiyeli markayı henüz hiç satın almamış olanlardır. Çoğu marka yöneticisi mevcut müşterilere daha çok önem verdiği için yeni müşterilerinin potansiyelini göz ardı eder. Oysa yeni müşteri her marka için hayati derecede önemlidir. Her markanın başarısı, yeni kullanıcı edinmesine bağlıdır. Yoğun kullanıcılar, cazip gibi görünseler de aslında markaları büyüten, seyrek satın alma yapan kullanıcılarla yeni kullanıcılarıdır.

Markalar elbette yenilik yapmak; yeni ambalaj, yeni reklam, yeni görseller kullanmak zorundadır. Ama kullanıcı tabanının seyrek kullanıcılardan oluşması nedeniyle markanın ambalajları da görselleri de reklamları da pazarlamacıların zannettiklerinden çok daha yavaş eskir. Bu nedenle pazarlamacıların,

Yenilik yapmaları ama hep aynı anlayışı aynı söylemi aynı görsel unsurları korumaları,
Aynı söylemi farklı biçimde söylemeleri ve bunu uzun yıllar tekrar etmeleri,
Bunu yapabilmek büyük bir yaratıcılık istediği için, bütçelerinin elverdiği ölçüde en yetenekli reklamcılarla çalışmaları gerekir.


Temel Aksoy ile iletişim kurmak için e-mail adresi: temelaksoy@temelaksoy.com
Yazarın Diğer Yazıları
Pazarlama Kanunları
Sadakat Programları Markalara Fayda Sağlar mı
Pazarlamaya Övgü
Fiyat İndirimi Yapmayan Markalar Başarılı Olur mu?
Marka Değeri Hesap Edilebilir mi?
Marka Hedef Kitlesi Nasıl Belirlenir?
Oy Vermek Bir Kimlik Meselesidir
Akıllı Kalabalık
Reklam, Hedef Kitlenin Zihninde “Kısa Yol” Oluştur
Alışverişçinin Anatomisi
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.