Bugün: 18 Nisan 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Bilgi Merkezi
Print Al

Ateşkese bomba

7 Aralık 2018 Cuma::

Dünya piyasaları dün büyük bir depremle güne uyandı. Çinli Huawei’nin CFO’sunun gözaltına alınması ve Çin-ABD ticaret savaşındaki ateşkesin biteceği endişesi sert düşüşlere neden oldu

Yazı Boyutu : A A A A

Dün iki gelişme piyasaları allak bullak etti. Çinli Huwae'nin patronunun kızı ve CFO'su Meng Wanzhou'nun İran yaptırımlarını delmek suçundan gözaltına alınması ve ABD-Çin arasında kısa süre önce sağlanan ticaret ateşkesinin yürümeyeceği haberleri, piyasalara olumsuz yansıdı. Asya borsaları güne sert kayıplarla başlarken, ABD piyasaları yüzde 2'ye yakın sert düşüş yaşanarak açıldı.

AVRUPA BORSALARI DA SALLANDI
Asya'da Japon Nikkei endeksinde yüzde 1.9, Çin teknoloji hisselerinde yüzde 2.1 ve Hong Kong Hang Seng endeksinde kayıp yüzde 2.5 olarak gerçekleşti. Çin'de teknoloji firmalarının 2018 kaybı da böylece yüzde 20'ye kadar çıkmış oldu. ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 1 baz puan düşerek yüzde 2.90 ile üç ayın en düşüğüne indi ve düşüşünü altıncı güne taşıdı.
Avrupa ve Türkiye borsaları da gelişmelerden nasibini aldı. Türkiye'de Borsa İstanbul yüzde 1.22 değere kaybederken 92 bin 827 puandan günü kapattı. Avrupa borsaları da yaşadıkları kayıpla iki yılın en düşük seviyesine geriledi. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1.8 ile sekiz haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirdi. İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 2.8 ile sekiz haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirdi. Almanya'da DAX Endeksi yüzde 2.9, MSCI Gelişen Piyasa Endeksi de yüzde 2.1 düşüş yaşadı.

HUAWEİ KASASINA İRAN GÖZALTISI
Çinli teknoloji devi Huawei'nin CFO'su Meng Wanzhou, ABD yönetiminin İran yaptırımlarını deldiği gerekçesiyle Kanada'da gözaltına alındı. Ticaret savaşındaki ateşkes ümitleri de suya düştü



Çin'in en büyük teknoloji şirketi olan Huawei'nin sahibinin kızı ve CFO'su Meng Wanzhou, ABD yönetiminin İran yaptırımlarını deldiği gerekçesiyle Kanada'da gözaltına alındı. Kanada Adalet Bakanlığı'ndan yapılan açıklama dün piyasalara bomba gibi düştü. Meng, 1 Aralık'ta Vancouver kentinde tutuklandı. Açıklamada, ABD yönetiminin talebi üzerine tutuklanan Meng'in bugün ilk duruşmasına çıkmasının planlandığı bildirildi. Huawei cephesinden yapılan açıklamada "Şirket CFO'muz Wanzhou Meng, Amerika adına hareket eden Kanadalı otoriteler tarafından tutuklandı. Şirketle suçlamalar konusunda çok az bilgi paylaşılmasının yanı sıra Meng'in görevi kötüye kullanmasına ilişkin herhangi bir bilgi de bulunmuyor" denildi.
Meng'in ABD'ye iade edilmesi durumunda ise New York eyaletinin Doğu Bölgesi Mahkemesi'nde yargılanacağı öğrenildi. ABD Adalet Bakanlığı, Huawei'ye, İran yaptırımlarını ihlal ettiği gerekçesiyle nisanda soruşturma açmıştı. Bu tutuklamanın ABD'nin Çin ile ticaret savaşları konusunda yaptığı pazarlıklara denk gelmesi de ilginç bir zamanlama olarak algılandı.

PETROLDE KARAR ÇIKTI
Petrolde ABD-Çin gerilimi haberi ve OPEC'in Viyana'da 1 milyon varillik üretim kısıntısı kararı üzerine petrol 60 doların altını gördü. 58 doları gören Brent petrolün varil fiyatı daha sonra 60 dolar seviyesine çıktı. Saxo Capital Markets stratejisti Eleanor Creagh, "Huawei CFO'suna yönelik bu hareket sorunlara bir yenisini ekledi. Hafta sonu alınan ateşkes kararının, daha da kötüleşmekte olan ABD-Çin ilişkilerini düzeltme konusunda fazla işe yaramayacağının bir göstergesiydi" dedi.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.