Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | İş Yönetimi
Print Al

Teknolojide millileşen rekabette öne geçer

25 Ekim 2018 Perşembe::

Yakın geleceğe teknoloji savaşlarının ve korumacı politikaların damga vuracağını söyleyen MAİB Başkanı Karavelioğlu, “Teknolojide millileşme makineden geçiyor” dedi

Yazı Boyutu : A A A A

Türkiye'nin kritik sektörlerinden makine imalatında yerlilik oranı artıyor. Yurtiçinde katma değerli üretimin desteklenmesi ve ithalata bağımlılığın azaltılması gerektiğine vurgu yapan Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu şunları söyledi: "Günlük yaşamda ihtiyaç duyduğumuz bütün teknolojilerin geliştirildiği alan olan makine imalat sektöründe üretim ve hizmetlerde kullanılan makinelerin, yatırımcı ve makine imalatçısı ile birlikte geliştirilmesinin, teknolojinin yerlileşmesi ve millileşmesi için tek yol olduğunu düşünüyoruz. Devletin büyük işletmelerle KOBİ'ler arasındaki teknoloji odaklı işbirliği projelerini desteklemesinin gerekçesi, sanayimizin yabancı teknolojiye bağımlılığını azaltmaktır."

KORUMACI EKONOMİLER
Karavelioğlu sözlerine şöylde devam etti: "Bizim yıllardır söylediğimizi şimdi ABD'de söylüyorlar. 'Amerika'da üretilmiş makina al. Amerikan işçisinin ürettiği makinayı kullan' diyor kampanyalar. Teknoloji geliştirmenin beka sorunu olduğunu nihayet anlıyor halklar. Teşebbüs hürriyeti içinde elbette istediğin yatırımı yapmak, istediğin malı almak vardır. Ama kamu kaynağı kullanacak isen, öz kaynakları ile yatırım yapanlar kadar serbest olman da bir eşitsizliktir. Devletin yapacağı önemli hizmetlerden biri, teşvik mekanizmasını yerli teknolojiye destek olacak yatırımlar için kullanmaktır. Bunu biran evvel hayata geçirmek gerekir. Korumacı politikaların 15-20 yıl dünyaya egemen olacağı konuşuluyor." Yılın üçüncü çeyreği sonu itibarıyla toplam makine ihracatı 12.4 milyara yükseldi, en büyük üç pazar Almanya, ABD ve İngiltere. Almanya'nın Türkiye'den ithal ettiği makinelerin değeri 1.8 milyar doları aştı.

İHRACAT HER YIL ARTIYOR
ABD ve İngiltere'ye yapılan ihracatın yüzde 22'nin üzerinde büyüdüğü bu dönemde en fazla artış yaşanan ülkelerden biri Rusya oldu. Yılın ilk 9 ayında Rusya'ya gerçekleşen makine ihracatı yüzde 43 artarak 300 milyon doları aştı.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.