Bugün: 23 Kasım 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Yayın
Print Al

Bu yollardan geçmek cesaret ister

22 Ağustos 2018 Çarşamba::

Karayolu ile seyahat en güvenli seçeneklerden biri olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz, Türkiye’de öyle yollar var ki sandığımızdan daha tehlikeli olabiliyor.

Yazı Boyutu : A A A A

Aybüke SENGİR / aybuke.sengir@ensonhaber.com

Maceraperest biriyseniz, bilinen bütün ehliyetlere sahip de olsanız, bu yollardan geçmenizi kesinlikle tavsiye etmiyoruz. İki ili birbirine bağlayan mı dersiniz, bariyersiz ve virajlı yollar mı dersiniz, ne kadar ürkütücü olabilirse o kadar ürkütücü. Yeni yerler keşfetmenin heyecanına kapılmadan önce geçilecek yolların güvenliliğini yine de bir kontrol etmekte fayda var. İşte Türkiye’nin geçmeye cesaret isteyen en tehlikeli yolları..

BAYBURT – OF YOLU
Listenin en başında dünyanın en zorlu yolları arasında gösterilen Bayburt-Trabzon arasında bulunan o müthiş virajlı yol var. Burada dağ eteklerindeki yüzlerce kilometre yol bariyersiz.

Bu yollardan geçmek cesaret ister

ÖLÜM YOLU
Trabzon'un Çaykara ilçesindeki Derebaşı Virajları, Trabzon ile Bayburt'u, en kısa mesafe olan 3 bin 500 metre yükseklikteki Soğanlı Dağı üzerinden birbirine bağlıyor. Rus askerleri tarafından 1916 yılında yapıldığı ve o dönem 'ölüm yolu' olarak adlandırıldığı bilinen güzergahta virajlar, tek seferde dönülemiyor. 'Derebaşı virajları' diye bilinen yol, Trabzon ile Bayburt'u, en yakın yer olan 3 bin metre yükseklikteki Soğanlı Dağı üzerinden birbirine bağlıyor. Bu yolu tarif etmeye kelimeler yetmez gerçekten, fotoğraf ne kadar acımasız olduğunu gösteriyor. Dünyanın en tehlikeli yollarını araştıran 'www.dangerousroads.org' sitesi sayesinde çok konuşulmaya başlanan yol, doğa tutkunları için turizme kazandırılması hedefleniyor.

Bu yollardan geçmek cesaret ister

KEMALİYE TAŞ YOLU - ERZİNCAN
Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan, Kemaliye Taş yolu dünyanın en keskin yollarından biri olma özelliği taşıyor. El yapımı olan 8 kilometrelik bu yol, kayalar kırılarak tam 132 senede yapıldı.

Bu yollardan geçmek cesaret ister

KORKU TÜNELİ GİBİ...
Önceleri sadece insan genişliğinde olan bu yol zamanla araç geçişi için genişletilmeye çalışıldı, son durumu ise bu şekilde... Taş yol, yıllar sonra Kemaliye’yi Erzincan-Sivas karayoluna bağlıyor. Artık ulaşımdan ziyade turizm amaçlı kullanılan bu yol, içinde irili ufaklı birçok tüneli de barındırıyor. Dünyaca ünlü Guoliang Tüneli’nden bile daha korkutucu bir taş yol olduğu kesin.

Bu yollardan geçmek cesaret ister

ZİGANA GEÇİDİ – GÜMÜŞHANE

Zigana geçidi, yılın beş ayı karla kaplı olan 2032 m yüksekliğinde bir yer. Rakım olarak öyle yüksekteki burası, tünele vardığınızda ağaçların yerini bozkırların aldığını görüyorsunuz zaten. Zigana Geçidi, Kuzey Anadolu Dağları'nda, Gümüşhane ili sınırları içerisindeki bir geçit. Rakımı tam 2032 metre, araba çıkarken zorlanıyor haliyle. Yer yer daralan ve keskin virajları bulunan yol, özellikle kış aylarında çok tehlikeli bir hal alıyor.

Bu yollardan geçmek cesaret ister

TÜRKİYE'NİN EN UZUN TÜNELİ OLACAK
Şu anda bölgede büyük bir çalışma var. Özellikle kış aylarında yağışın ve karın yoğun olduğu geçitte keskin virajlar ve rampalar da bu projeyle ortadan kalkmış olacak. 29 Ekim 2019 tarihinde hizmete girmesi hedefleniyor. Proje bittiğinde, Doğu Karadeniz ve Kafkasları, Ortadoğu ve İran’a bağlayan Trabzon-Gümüşhane karayolu üzerinde bulunan Tarihi İpek Yolu güzergahındaki Yeni Zigana Tüneli bittiğinde Ovit Tüneli’ni de geçerek Türkiye’nin en uzun karayolu tüneli olacak.

Bu yollardan geçmek cesaret ister

YAĞDONDURAN GEÇİDİ - SİVAS
Sivas ilini Malatya'ya bağlayan karayolunda bulunan geçit, kış aylarında sürekli kapanıyor. 1750 metre rakımlı, ilginç isimli yol geçidi gerçekten. Mayıs ayında bile kapalı olabiliyor. Rivayet odur ki yağlı bir et yiyen adamın biri yağdonduran geçidinin zirvesindeki çeşmeden su içiyor. Su o kadar soğuk ki yağ adamın karnında donuyor ve adam orada ölüyor, geçidin ismi de buradan geliyor anlayacağınız.

Bu yollardan geçmek cesaret ister

KUŞ YUVASI GEÇİDİ

Karapınar - Gümüşkavak Yolu üzerindeki Kuş Yuvası Geçidi, yokuş yukarı, keskin zikzaklarla dolu ve dar bir geçit. 1401 metre yükseklikte bir noktada yer alıyor. Bu yoldan geçmeden önce de 2-3 kez düşünmeniz gerekecek.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.