Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Bilgi Merkezi
Print Al

Ekonomik savaşa karşı atak

14 Ağustos 2018 Salı::

Kur saldırısına karşı ekonomik birimler harekete geçti. BDDK’nın swap işlemlerine limit getirmesinin ardından, Merkez Bankası likidite yönetiminde önemli kararlara imza attı. SPK manipülasyona savaş açarken, Borsa açığa satışa sınır getirdi. Hazine 3 aylık ihale açtı

Yazı Boyutu : A A A A

Türkiye'yi diz çöktürme operasyonu çerçevesinde devam eden dolar merkezli kuşatma saldırısına karşı, ekonomik birimler harekete geçti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, ABD'nin yaptırımlarına karşı "Ekonomik savaşı kaybetmeyeceğiz", Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın, "Kurumlarımız aksiyon planı yaparak uygulamaya geçti" sözleri üzerine Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) ardından Merkez Bankası (MB), Hazine Müsteşarlığı, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Borsa İstanbul (BIST) da bir dizi tedbiri hayata geçirdi.

MERKEZ'DEN ÇİFTE HAMLE
BDDK'nın önceki gece swap işlemlerine sınır getirmesinin ardından dün ilk önce Merkez Bankası harekete geçti. Banka, finansal istikrarın desteklenmesi ve piyasaların etkin işleyişinin sürdürülmesi amacıyla Türk Lirası ve döviz likidite yönetimi alanlarında önemli kararlara imza attı. Merkez Bankası'ndan dün önemli iki açıklama geldi. MB ilk olarak döviz piyasalarındaki oynaklık ve TL'deki değer kayıplarının önüne geçmek için kapsamlı bir önlem paketi açıkladı. Daha sonra TL zorunlu karşılıkları tüm vadelerde 250 baz puan indirdi ve piyasaya likidite sağladı.

BANKALARA ESNEKLİK
Merkez Bankası'ndan yapılan yazılı ilk açıklamada, gün içi ve gecelik vadedeki hazır imkânlar çerçevesinde bankalara ihtiyaç duydukları tüm likiditenin sağlanacağı belirtilerek, Türk Lirası işlemler karşılığında alınan teminatların iskonto oranlarının tür ve vadelerine göre güncellenerek bankalara teminat yönetiminde esneklik tanınacağı belirtildi. Söz konusu düzenleme ile bankaların mevcut serbest teminatlarının iskonto edilmiş değerinde yaklaşık 3.8 milyar TL tutarında artış olması öngörülüyor.

Başkan Erdoğan çağrıyı yaptı! Vatandaş döviz bürolarına akın etti...
20 MİLYAR EURO TEMİNAT
Bankaların Türk Lirası işlemleri için kullanabilecekleri teminat döviz depo limitleri 7.2 milyar euro seviyesinden 20 milyar euroya çıkarıldı. Temel fonlama aracı olan 1 hafta vadeli repo ihalelerine ilave olarak ihtiyaç duyulan günlerde geleneksel yöntemle 91 güne kadar vadeli repo veya depo satım ihalesi açılabilecek.

FONLAMA YÖNTEMİ DEĞİŞTİ
Öte yandan Merkez Bankası dün miktar yöntemiyle repo ihalesi açmayarak piyasayı likidite ihtiyaçları için faiz koridorunun üst bandına yüzde 19.25'e yönlendirdi. Bankacılar önümüzdeki günlerde benzer fonlama prensibinin devam etmesi halinde bankanın geçmişte de benzerleri görüldüğü üzere Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına gitmeden faiz artışına gitmiş olabileceğini belirttiler. Merkez Bankası politika faizinden fonlama yapmayarak ortalama fonlama maliyetinin yüzde 17.75 seviyesindeki politika faizinden 150 baz puan üzerinde yüzde 19.25 seviyesinde oluşturabilir. Banka politika faizinin 300 baz puan üzerinde yüzde 20.75'te oluşturulabilecek bir para politikası bileşimine de sahip bulunuyor.

HAZİNE'DEN EK BONO İHALESİ
Hazine, dün tahvil ihalesine ek olarak, senetlerin çeşitlendirilmesi ve piyasaların desteklenmesi amacıyla Hazine bonosu ihalesi yapma kararı aldı. 2 yıl vadeli sabit kuponlu devlet tahvili ihalesiyle birlikte 91 gün vadeli kuponsuz Hazine bonosu ihalesi yapıldı. Ayrıca bugünkü 10 yıl vadeli sabit kuponlu tahvilin yerine 7 yıl vadeli değişken faizli tahvil ihracına karar verildi.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.