Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Bilgi Merkezi
Print Al

Otomatik katılım ile 4,5 milyon kişi daha BES'li olacak!

29 Haziran 2018 Cuma::

Türkiye Sigorta Birliği (TSB), 1 Temmuz itibarıyla yeni katılımlarla büyüyecek Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) ilişkin açıklamada bulundu. Çalışan sayısı 10 ile 49 arasında olan işyerlerinin Bireysel Emeklilik Sisteminde Otomatik Katılım Uygulamasına dahil olacağının belirtildiği açıklamada işverenlerin yükümlülükleri ve sistemin avantajları vurgulandı.

Yazı Boyutu : A A A A

SON 1,5 YILDA OTOMATİK KATILIMCI SAYISI 11 MİLYONA ÇIKTI

Temmuz ayı itibarıyla çalışan sayısı 10 ile 49 arasında olan işyerleri de Otomatik Katılım ile Bireysel Emeklilik Sistemi'ne dahil olacak. Emeklilik Gözetim Merkezi' nin (EGM) 6 Haziran 2018 verilerine göre Otomatik Katılım, 231 bin işyerindeki yaklaşık 4,5 milyon çalışanı daha Otomatik olarak BES'li yapacak. 2003 - 2017 yılları arasında 7 milyon katılımcıya ulaşan BES, son 1,5 yılda uygulanan Otomatik Katılım sayesinde katılımcı sayısını 11 milyona çıkardı. Türkiye Sigorta Birliği, yaptığı açıklamada "Uygulamaya dahil olacak işyerleri belirlenirken, işyerindeki tüm çalışan sayısına bakılacak. Ancak sisteme sadece 45 yaşını doldurmamış çalışanlar dahil edilmeye devam edilecek" dedi.

Otomatik Katılım'a dahil olan çalışanlar, gelecekleri için 2,9 milyar TL fon biriktirerek tasarruf etti
EGM verilerine göre, başladığı 1 Ocak 2017 tarihinden bugüne kadar uygulamaya yaklaşık 75 bin işyeri katıldı. Sistemdeki 4 milyon çalışan toplamda 2,9 milyar TL'lik fon biriktirdi.

Türkiye Sigorta Birliği, Otomatik Katılım'ın toplam tasarruflara katkı sağlama açısından büyük önem taşıdığını vurgulayarak "Bugün üçüncü basamak ile birlikte sistemde toplam 11 milyon katılımcı bulunuyor. Temmuz'dan itibaren başlayacak yeni fazla birlikte 4,5 milyon çalışan daha bu uygulama sayesinde tasarruf etmeye başlayacak" dedi.

İŞYERLERİ/İŞVERENLER ÖNCELİKLE EMELİLİK ŞİRKETİNİ SEÇMELİ

Otomatik Katılım kapsamına giren işyerlerinin öncelikle emeklilik şirketleri ile görüşerek çalışanları adına emeklilik sözleşmesi yapması gerekiyor. Sisteme giriş esnasında fon seçimi çalışanların tercihleri doğrultusunda emeklilik şirketine bildirilebileceği gibi, tercihini belirtmeyen çalışan adına fon seçimi işveren tarafından belirlenecek. Katkı payının çalışanın ücretinden kesilip emeklilik şirketine aktarılması ise işverenin sorumluluğunda bulunuyor.

Türkiye Sigorta Birliği, açıklamasında otomatik katılım takvimine göre sisteme dahil olması gereken işyerlerinin kanuni yükümlülüklerini yerine getirmelerinin önemli olduğunu, aksi takdirde cezai müeyyideye maruz kalacaklarını hatırlattı. Sisteme dahil olması gereken tüm işyerleri ve işverenlerin bir emeklilik şirketi ile anlaşarak konuyla ilgili çalışanlarını bilgilendirmeleri gerektiğini ifade etti. Otomatik Katılım uygulamasında faizli fon tercihinin yanı sıra faizsiz fon seçimi imkanı da bulunuyor
Uygulamada faizli ve faizsiz fon seçimi aynı anda ve eşit şartlarda çalışanlara sunuluyor. Bugüne kadar, 4 milyon çalışanın toplam 2,9 milyar TL birikiminin yüzde 63'ü (1,8 milyar TL) faizsiz fon tercihi, kalan yüzde 37'si (1,1 milyar TL) ise faizli fon alternatifini seçen çalışanların birikimi ile oluştu.

OTOMATİK KATILIM İLE ÖDENEN KATI PAYININ YÜZDE 25İ'İ KADAR DEVLET KATKISI SAĞLANIYOR
Ödenen katkı payının yüzde 25'i kadar devlet katkısı sağlayan Otomatik Katılım, ilk iki ay sonunda sistemde kalan çalışana başlangıçta bir defaya mahsus 1.000 TL başlangıç devlet katkısı sunarak avantaj sağlıyor. Bunun yanı sıra, emekliliğe hak kazanan katılımcının birikimini emekli aylığı olarak almak istemesi halinde, en az 10 senelik yıllık gelir sigortası tercih eden çalışan için toplam birikiminin yüzde 5'i kadar ilave devlet katkısı ile sadık katılımcısını ödüllendiriyor.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.