Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | İş Yönetimi
Print Al

Mega endüstri bölgelerinden 100 bin kişiye iş çıkacak

20 Haziran 2018 Çarşamba::

Türkiye’de 5 noktada kurulacak ve sanayiye sınıf atlatacak mega endüstri bölgelerinin yol haritası hazır. Toplam 140 milyar liralık yatırım yapılacak bölgelerde 100 bin kişiye iş imkânı sağlanacak. Ekonomi bu bölgelerle sıçrama yapacak

Yazı Boyutu : A A A A

Türkiye 2023 hedeflerine ilerlerken ülkeye sanayide sıçrama yaptıracak mega endüstri bölgelerinin yol haritası netleşti. Denize entegre olarak kurulacak mega endüstri bölgeleri için çalışmalara hız verildi. Sanayiye derinlik kazandıracak bu dev yatırımlar Doğu Karadeniz, Batı Karadeniz, Kuzey Ege ve Güney Marmara olmak üzere 5 bölgede olacak. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, söz konusu bölgelerin büyük ölçekli ekonomiye geçişte önemli bir anahtar olduğuna işaret etti. Bakan Özlü, şöyle devam etti: "Ekonomi asıl sıçramayı bu bölgeler sayesinde yapacak. Buralarda büyük ölçekli yerli ve yabancı yatırımlar yer alacak."



VAKİT ÜRETİM VAKTİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da önceki gün Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Ülkemizin 5 bölgesinde mega endüstri bölgeleri kuruyoruz. Buralarda 100 bin kişiye istihdam sağlayarak Türkiye'ye sanayi ve teknolojide sınıf atlatacağız. Vakit üretim vakti. Vakit Türkiye vakti" paylaşımında bulundu. Erdoğan'ın paylaşımında, projeye ilişkin detayları içeren bir görsel de yer aldı. "Sanayide Milli Atılım" başlığıyla hazırlanan görselde, "Mega endüstri bölgeleri ile Türkiye'ye sıçrama yaptıracak bir sanayi ve teknoloji altyapısı oluşturuyoruz. Bunun için gerekli yasal çalışmaları tamamladık" bilgilerine yer verildi. Ayrıca, görselde, Türkiye haritası üzerinde, kurulacak "Trabzon Yatırım Adası", "Karasu Münferit Yatırım Yeri", "Filyos Endüstri Bölgesi", "Ceyhan Enerji İhtisas" mega endüstri bölgeleri gösterildi. Haritada Ege Bölgesi'nde de mega endüstri merkezi kurulacağı bilgisine yer verildi. Görselde, "İlk aşamada faaliyete geçirilecek mega endüstri bölgeleri ile 45 milyar liralık yatırım yapılarak 35 bin kişiye istihdam oluşturulacak. Yeni kurulacak mega endüstri bölgeleri ile 140 milyar liralık yatırım, 100 bin kişiye iş imkânı sağlanacak" ifadeleri kullanıldı.



PETROKİMYA AĞIRLIKLI
Her birinin en az 3 bin hektar alana ve bir limana sahip olması öngörülen endüstri üsleri, 11 milyar dolarlık dış ticaret açığı ile Türkiye'nin toplam cari açığının yaklaşık yüzde 20'sini oluşturan petrokimya sanayi üzerine yoğunlaşacak. Endüstri bölgeleri sanayi ve teknolojide yeni bir atılım dönemini de beraberinde getirecek. Hammaddeye erişim ve ürünlerin dünya pazarına daha kolay ulaştırılması açısından endüstri bölgelerinin kurulacağı yerler olarak kıyı şeritleri ön plana çıkıyor. Kurulması planlanan endüstri üsleri için, yatırım ve genişlemenin aşamalar halinde yönetileceği uzun dönemli planlar yapılacak. Altyapı yatırımları ile de endüstri bölgeleri yatırımcı için hazır hale getirilecek.

YATIRIMLARIN ODAĞINDA 5 SEKTÖR VAR
"Türk sanayisine bir sıçrama yaptırmayı hedefliyoruz" diyen Bakan Özlü, "Bunun çalışmasını yaptık. Odak sektörlerimiz kimya, ilaç, makine ve teçhizat, otomotiv, elektronik ve gıda sanayisi. Biz iki dönemde Türk sanayisinin cirosunu dengeli bir senaryoyla 350 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Şu anda 147 milyar dolar. Bütün bu çalışmalarımızın hepsinin altında 1.5 yıllık bir çalışma var. Mesela İzmir teknoloji üssü. 1 yıldır çalışıyoruz. 800 firma olacak 40 bin çalışan olacak. Yaklaşık 20 milyar liralık bir ciro oluşturulacak olan bir merkezden bahsediyoruz" dedi.

11 MİLYAR $'LIK CARİ AÇIĞA ÇÖZÜM OLACAK
Hidrokarbonlardan (petrol) elde edilen plastik, boya, araba lastiği, lateks, pet şişe ve gübre gibi petrokimya ürünleri hayatın birçok alanında karşımıza çıkıyor. Petrokimya endüstrisi dünya genelinde toplam 2.2 trilyon dolarlık bir ticaret hacmine sahip. Çin 125 milyar dolarlık petrokimya ürünleri ihracatıyla dünya lideri konumunda bulunuyor, Türkiye ise kimya sanayisinde dünyanın en büyük 14. pazarı. Türkiye'nin 56 milyar dolarlık dış ticaret açığının 11 milyar dolarını petrokimya sektöründeki dış ticaret açığı oluşturuyor.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.