Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Bilgi Merkezi
Print Al

Kurumların yeni silahı: Startup işbirliği

8 Kasım 2017 Çarşamba::

Özyeğin Üniversitesi Girişimcilik Merkezi tarafından 5'incisi gerçekleştirilen Kurumiçi Girişimcilik Konferansı'nda bu yıl startup işbirlikleri masaya yatırıldı. “Kurumların yeni silahı: Rekabette başarının sırrı startup işbirliği” temasıyla düzenlenen konferansta ekonomiye yön veren liderler deneyimlerini paylaşarak kurumiçi girişimcilik konusundaki son trendleri ele aldı.

Yazı Boyutu : A A A A

Özyeğin Üniversitesi Girişimcilik Merkezi tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen Kurumiçi Girişimcilik Konferansı bir kez daha Türkiye'nin lider kurumlarının üst düzey yöneticilerini bir araya getirdi. 8 Kasım'da Swissotel'de gerçekleştirilen konferansa birçok farklı sektör ve firmadan orta ve üst düzey yöneticiler ile girişimciler yoğun ilgi gösterdi.
Bu yıl “Kurumların yeni silahı: Rekabette başarının sırrı startup işbirliği” temasıyla gerçekleştirilen konferansta alanında önde gelen isimler kurumiçi girişimcilik konusunda son trendleri, yeni uygulama modellerini ve vizyonlarını aktarırken, deneyimlerini, örnek teşkil eden projelerini ve bakış açılarını katılımcılarla paylaştı. Açılış konuşmasını TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik'in yaptığı 5. Kurumiçi Girişimcilik Konferans'ına ayrıca Allianz Türkiye'nin CEO'su Aylin Somersan-Coqui, Aygaz CEO'su Gökhan Tezel, BASF Türk'ün CEO'su Buğra Kavuncu, Citigroup Genel Müdür Yardımcısı Barış Tezcan, Aslanoba Capital'in Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Aslanoba, Kolektif House Kurucusu Ahmet Onur, Enerjisa Teknoloji ve Müşteri Çözümleri Başkanı Gül Erol, İş Bankası Bireysel Bankacılık Pazarlama Müdürü Burak Sezercan ve BKM İş Geliştirme Direktörü Özge Çelik konuşmacı olarak katıldı.
“Bu yüzyıl Girişimcilik Yüzyılıdır”
Konferansın açılış konuşmasını yapan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, şunları söyledi: "Artık girişimciliği bir kültür olarak benimsemeyenler, çağın kaybedenleri, geride kalanları, oyunda kalamayanları ve yok olanları oluyor. Gerçek bu kadar net ve açık bir şekilde karşımızda duruyor. Bu yüzyıl, 'Girişimcilik Yüzyılıdır.' Oyunda Kalmanın en önemli kuralı da girişimciliği tüm boyutlarıyla benimsemektir. Kurumiçi girişimciliği desteklemeyen kurumlar, kısa bir süre içerisinde buzluğu olmayan bir buzdolabı ya da internete bağlanma özelliği olmayan bir bilgisayar kadar yabancı, demode ve oyun dışı görülecekler. Bu dönüşümün dışında kalmak gibi bir lüksümüz yok. Bunun için de çalışanlarımızı üretmeye, keşfetmeye ve şirketin normal çalışma süreçlerine alternatif yenilik test süreçlerine katılmaya teşvik etmeli, desteklemeliyiz."
“Ekonomik ve toplumsal fayda oluşturuyoruz”
Türkiye'de alanında ilk örnek olan Kurumiçi Girişimcilik Konferansı'nı bu yıl 5. kez düzenliyor olmaktan onur duyduklarını belirten Özyeğin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Esra Gençtürk ise “Bir eğitim kurumu olarak kurumiçi girişimciliğin rekabetteki önemi hakkında farkındalığı artırmak ve bu tür girişimleri teşvik ederek ekonomik ve toplumsal fayda oluşturmak bizim de görevimiz. Yenilikçi ve girişimci yaklaşımımızla örtüşen ve her sene farklı bir tema etrafında şekillenen, görüş ve deneyimlerin paylaşıldığı bu etkinlikle, katılımcı kurumlara değerli kazanımlar sağlayacakları bir ortam sunmayı önemsiyoruz. Beş yıldır düzenlediğimiz bu konferanslarda liderler, katılımcıların vizyonlarını geliştiren bilgilendirici, zengin bir içerik sunuyor. Aynı zamanda yine bu konferans sayesinde üst düzey yöneticiler ve girişimciler bir araya gelerek iletişim olanağı buluyorlar. Konferansa katılımın her yıl biraz daha arttığını görmek bizim için çok sevindirici bir gelişmedir” dedi.
“Şirketler girişimcilik dünyasını rakip değil, fırsat olarak görmeli”
“5 yıldır düzenlediğimiz bu konferans ve beraber çalıştığımız 30'a yakın kurumdan elde ettiğimiz tecrübe, bize bir kurumun yenilik yaparak rekabette başarılı olabilmesi için kurumiçi girişimciliğe dönemsel bir program gibi bakmaması gerektiğini gösteriyor. Esasında amaç bir dönüşüm sağlamaktır” diyen Özyeğin Üniversitesi Girişim Fabrikası Kurucu Direktörü İhsan Elgin de sözlerine şöyle devam etti: “Girişimcilik dönüşümü olarak tanımladığımız bu katalizör sayesinde, ağırlaşan kurumların kuruldukları ilk günlerdeki gibi çevik hareket etmesi, mevcut işini sürekli yenilemesi ve yeni işler denemesi mümkün olacaktır. Bunun için de CEO ve Yönetim Kurulu başta olmak üzere, şirketin iş yapışından, eleman seçimi ve ödüllendirmesine kadar bütünsel bir şekilde değişmesi gerekir. Aynı zamanda şirketler, hızla büyüyen girişimcilik dünyasını ve startupları da kendine rakip olarak değil; rekabette hızla hareket etmek için bir iş birliği fırsatı olarak görmelidir. Bu sebeple, kendi girişimcilik ekosistemini oluşturmak, kaynaklarını ve yetkinliklerini startuplara açarak yenilikler üretmek temel rekabet stratejisi olmalıdır.”
“Yarına yön vermek için dönüşmek zorundayız”
Allianz Türkiye CEO'su Aylin Somersan-Coqui, şirketlerin, yarınlarına yön vermek için derinleşen rekabet dinamiklerine karşı artık hızlıca dönüşmek zorunda olduklarını belirtti. Dönüşüm için ise mevcut iş yapış biçimini sorgulamak ve yeniden tanımlamak gerektiğine vurgu yapan Aylin Somersan Coqui “Kurumiçi girişimcilik” ihtiyaç duyulan tanımın ta kendisidir. Biz çalışanlarımızın, 'girişimci' ruhuyla davranma yeteneği kazanmasının yanı sıra müşteriyi ve pazardaki potansiyeli sürekli gözlemleyen, olaylara bütünsel bakarak hızlı aksiyona geçebilen bireyler olmalarını istiyoruz. Allianz Türkiye'nin her bir biriminin, müşterilerin hayatlarını kolaylaştıracak, onların yeni nesil sigortacılık ihtiyaçlarına cevap verecek projelerin gerçekleştirilmesi yönünde, gerek kurumiçi girişimci potansiyelini harekete geçirmesini, gerekse kurum dışındaki girişimcilerle işbirliği yapmasını hedefliyoruz. Bu yüzden kurumiçi girişimciliği yalnızca bir program olarak değil bir kültür dönüşümü vizyonuyla ele alıyoruz” dedi.
“Kurumlar çalışanlarının girişimciliği ölçüsünde yenilikçi olabilir”
BASF Türk CEO'su Buğra Kavuncu ise şirketlerin yenilikçi çalışanlara muhtaç olduğunun altını çizerek, şunları söyledi:
“Kurumlar çalışanlarının yenilikçiliği ve girişimciliği ölçüsünde yenilikçi olabilirler. Çalışanlarına yetki ve özgürlük tanıyan, onlara hata yapma lüksü tanıyan kurumlar girişimci bireyler için çekici olurlar. Bir kurum için mevcut fırsatlar ve iş potansiyelleri en çok çalışanlar tarafından görülür. Bu fırsatların değerlendirilmesi ise ancak girişimci yaklaşıma sahip çalışanlarla mümkündür. Kurumlar yeni fırsatları görmek ve değerlendirmek için girişimci karakterde çalışanlara ve yaklaşıma muhtaçtır.”
“İnovasyonda başarı için tüm paydaşların senkronize çalışması şart”
Aygaz CEO'su Gökhan Tezel de “Co-creation olmadan puzzle'ın büyük parçası eksik kalıyor. İnovasyonda başarı sadece iç kaynaklar ile değil, tüm paydaşların bir arada senkronize çalışıp birlikte değer oluşturulmasıyla gerçekleşiyor” diye konuştu.
Her yıl artan bir ilgi ve katılımla gerçekleşen; BASF, ENERJİSA, Allianz, Türkiye İş Bankası, BKM Express, startups watch ve Core Strateji şirketlerinin yanı sıra Ekonomist ve StartUp yayın organlarının da sponsor olarak destek verdiği 5. Kurumiçi Girişimcilik Konferansı'na bu yıl 100'e yakın şirket katıldı.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.