Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Bilgi Merkezi
Print Al

Arakanlıların Osmanlı'ya yaptığı yardımın belgeleri

8 Eylül 2017 Cuma::

Kurtuluş Savaşı sırasında mücadeleye 35 bin altın gönderen Arakanlı Müslümanlar, 2.Balkan Savaşı sırasında da Osmanlı'ya yardım göndermişti

Yazı Boyutu : A A A A

Arakanlı Müslümanların, İkinci Balkan Savaşı sırasında Osmanlı Devleti'ne destek için seferber olduğunu, bu kapsamda yaralılar ve şehit yakınları için toplanan bin 391 İngiliz lirasının İstanbul'a gönderildiğini ortaya koyan belgeye, Osmanlı Arşivi'nden ulaşıldı.

Osmanlı Arşivi'nde yer alan belgeye göre; Myanmar'daki Müslümanlar, 104 yıl önce İkinci Balkan Savaşı sırasında Osmanlı Devleti'ne yardım için para topladı.

KURTULUŞ SAVAŞI'NA 35 BİN ALTIN
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti'nin bayramlaşma töreninde tarihi bir gerçeği de açıklamıştı.

Erdoğan, Kurtuluş Savaşı yıllarında Arakanlı Müslümanların mücadeleye 35 bin altınlık yardım gönderdiğini ifade etmişti.

"VEFA BORCUMUZ VAR"
Cumhurbaşkanı, "Yaklaşık bir asır önce bize yardım için aralarında topladıkları 35 bin altını çeşitli yollar ile gönderen bu kardeşlerimize bütün dünya gibi sırtımızı dönemeyiz bu böyle bilinmeli. Arakan Müslümanlarını biz de bugün yalnız bırakmayacağız. Aynı zamanda vefa borcumuz var." diye konuşmuştu.

Arakanlıların Osmanlı'ya yaptığı yardımın belgeleri

YARALILAR VE ŞEHİT YAKINLARI İÇİN...
Rangon Osmanlı Yardım Derneği Başkanı Ahmet Mevla Davut Efendi, 28 Temmuz 1913'te Osmanlı hükümetine mektup yollayarak, yaralılar ve şehit yakınları için sadrazama bin 391 İngiliz lirası, 15 şilin ve 11 pens gönderdiğini belirtti.

Arakanlıların Osmanlı'ya yaptığı yardımın belgeleri

"CAMİLERDE HER GÜN DUA EDİLMEKTEDİR"
Edirne ve diğer toprakların geri alınması, Osmanlı'nın şerefinin yüceltilmesinden dolayı Başbakan ve Bakanlar Kurulu ile Türk dindaşlarını kutladığını dile getiren Davut Efendi, "Türk kardeşlerimin kaybettikleri toprakların bir kısmını geri alarak elde etmiş oldukları başarıdan dolayı Rangon civarındaki Müslümanların memnuniyet ve sevinç içinde olduklarını cesaretle sadrazama arz ederim. Camilerde her gün yeni galibiyetlere erişilmesi için dualar edilmektedir." ifadelerini kullandı.

Myanmar'ın Rangon şehrindeki Müslümanların, Edirne ve bazı toprakların geri alınması dolayısıyla sevinçlerini göstermek için 31 Temmuz 1913'te genel miting yapmaya karar verdiğini, mitingde alınacak kararları sadrazama arz edeceğini kaydeden Davut Efendi, mektubunu "Osmanlı askerlerinin galibiyet, İslam'ın şan ve şerefinin yükseltilmesi dileklerimi yüksek makamınıza bildirir, saygılarımı sunarım." cümlesiyle tamamladı.

Arakanlıların Osmanlı'ya yaptığı yardımın belgeleri

TEŞEKKÜR YAZISI
Osmanlı hükümeti Dışişleri Bakanlığı da paranın alındığına ilişkin Davut Efendi'ye teşekkür yazısı gönderdi.

Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, yaptığı açıklamada, "Bugün yardım eli uzattığımız Arakanlı Müslümanlar, geçmişte zor günlerimizde şehit, dul ve yaralılarımız için seferber olmuşlardı." değerlendirmesinde bulundu.

Arakanlı Müslümanların Türkiye'ye sevgisi ve ilgisine dikkati çeken Işık, Arakanlıların, İkinci Balkan Savaşı sonrası ihtiyaç sahipleri için Osmanlı hükümetine bin 391 İngiliz lirası gönderdiğini vurguladı.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.