Bugün: 19 Mart 2024 Salı
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | Kişisel Gelişim
Print Al

Hortum nasıl oluşur

24 Ağustos 2017 Perşembe::

Hortum nedir? Hortum nasıl oluşur? Hortumunun hızı kaç km'ye kadar ulaşır? Hortumlar nasıl sınıflandırılır?Genellikle Kuzey Amerika'da görülen ancak İstanbul'un bu yaz yaşadığı hava değişiklikleri nedeniyle geçtiğimiz günlerde Beykoz'da da görülen hortumla ilgili bilgiler bu yazıda.

Yazı Boyutu : A A A A

HORTUM NEDİR?
Hortum; Türk Dil Kurumu'ndaki anlamına göre; Hava veya suyun kendi etrafında hızla dönüp buluttan yeryüzüne uzanan sütun biçiminde oluşan, alanı dar bir fırtına türü. Kubbealtı Lugatına göre ise; Birden ve hızlı sütun şeklinde yükselen su veya havanın meydana getirdiği alanı dar bir nevi siklon.

Hortum nasıl oluşur

HORTUM NASIL OLUŞUR?
Hortumun oluşma süreci çok karışıktır ve bugüne kadar bilimsel bir açıklama sunulamamıştır. Ancak en çok kabul gören teoriye göre; Dar bir alanda ani basınç değişikliğiyle meydana gelir. Sıcak hava kütlesinin üzerine soğuk hava kütlesinin çıkmasıyla, sıcak havanın yoğunluğu daha düşük olduğundan, sıcak hava hızla soğuk havanın içine doğru yükselir. Bu durum basıncı hızla azaltır. Sıcaklık ve basınçtaki bu ani değişiklik kısa zamanda şiddetli bir rüzgar oluşturur. Hava yükseldikçe rüzgarın hızı artar ve kuvvetli bir girdap halini alır. Tıpkı bir dondurma külahı gibi dönerek yükselir. Hızla yükselen sıcak hava soğuduğu için içindeki su buharı yoğunlaşır ve gri renkteki hava kütlesi hortum görünümünü alır.

HORTUMUN HIZI KAÇ KM'YE ULAŞIR?
Bir hortumun yakınlarında rüzgarın hızının saatte 500-700 km’yi, dikey akımlarınkinin ise saatte 350 km’yi bulduğu tahmin edilmektedir. Bu güçlü yatay hava akımları ağaçları kökünden söker, evleri yıkar; sonra dikey hava hareketi de yıkılanları havaya uçurur.

Hortum nasıl oluşur

HORTUMUN DERECELENDİRMESİ NASIL OLUR?
Hortumlar, şiddetlerinde ve büyüklüklerine göre derecelendirilir. Bu derecelendirmeler F1 ve F5 arasında yapılır. Şiddetli hortumlar çok kısa bir süre içerisinde büyük bir şehri yıkarak şehirden eser bırakmayabilir. En şiddetli hortumlar F5 ile derecelendirilirler ve bu derecedeki hortum tam bir doğal afet niteliği taşır. Amerika’nın Oklahoma Eyaletinde böyle bir hortum meydana gelmiştir. F5 derecesinde olan bu hortumun çapı bu eyalette tam tamına 1,5 kilometreyi bulmuştur. Bu rakam, bir hortum için devasa bir rakamdır.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.