Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Bilgi Merkezi
Print Al

Borsanın dolar bazında gidecek yolu var

14 Haziran 2017 Çarşamba::

Geçen yılın kasım ayından bu yana yükseliş trendinde olan ve 2017'de rekor üstüne rekor kıran Borsa İstanbul, analistlerin psikolojik direnç olarak nitelendirdiği 100.000 seviyesini görmesine karşın dolar bazında hala ucuz bir seviyede bulunuyor

Yazı Boyutu : A A A A

Yatırımcıların son zamanlarda üzerinde sıkça konuştuğu ve hakkında çeşitli senaryolar ürettiği Borsa İstanbul, 100.000 seviyesini görmesine karşın dolar bazında bakıldığında hala ucuz bir seviyede bulunuyor.

Geçen yılın kasım ayından bu yana yükseliş trendinde olan ve kırdığı rekorlarla sürekli gündemde yer alan Borsa İstanbul, analistlerin psikolojik direnç olarak nitelendirdiği 100.000 seviyesini dün gördü.

BIST 100 endeksindeki yeni rekora karşın dolar bazında bakıldığında borsa, hala oldukça ucuz bir seviyede bulunuyor. Dolar bazında 1 Kasım 2010'daki tarihi zirvesi olan 51.070 seviyesine göre yüzde 81 iskontolu işlem gören Borsa İstanbul, şu anda 28.200 seviyelerinde seyrediyor.

Endeks, dolar bazında bu yıl yaklaşık yüzde 27 artış kaydetti

Yeni yıla 78.000 puanın altından başlayan ve geride kalan 5,5 ayda kırdığı rekorlarla 100.000 seviyesine kadar yükselen BIST 100 endeksi, söz konusu dönemde yaklaşık yüzde 27 değer kazandı.

Dolar bazında bakıldığında bu yılın ilk haftasında görülen 8 yılın en düşük seviyesinden toparlanan BIST 100 endeksi, bugüne kadar devam eden yükseliş rallisi ile dolar bazında bu yıl yaklaşık yüzde 27 artış kaydetti.

İhracatçıları en çok ilgilendiren para birimlerinden olan avro bazlı bakıldığında da ucuz olduğu görülen Borsa İstanbul, tarihi zirvesi olan 39.459,33 puanın hayli gerisinde işlem görüyor.

Avro bazında, tarihi zirvesine göre yüzde 57 iskontoyla 25.100 seviyelerinde dengelenen BIST 100 endeksi, bu yıl yaklaşık yüzde 19 yükseldi.

"Kar satışları normal karşılanabilir"

Saxo Capital Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy, BIST 100 endeksinin 100.000 psikolojik eşiği test ederken hedefledikleri 3 sent seviyelerine de yaklaştığını söyledi.

Paksoy, kısa vadede endekste önemli bir prim elde edildiğini belirterek, "Başta büyüme olmak üzere son dönemde gelen olumlu veriler ve faiz-kur tarafında yakalanan kısa vadeli finansal istikrarın meyveleri, ağırlıklı banka hisseleri yanında, sanayi ve holding hisselerini pozitif etkilemeye devam ettikçe bu yükselişin devam edebileceğini düşünüyoruz." ifadesini kullandı.

Mevcutta dolar bazlı 2,8-2,9 sent aralığında bulunan BIST 100 endeksinin görece kağıt üzerinde ucuzluğunun devam edeceğini kaydeden Paksoy, 5,1 sentlerin görülme zamanlarındaki faiz, kur, enflasyon, yatırım yapılabilir not, büyüme, daha öngörülebilir siyasi ve jeopolitik konjonktür baz alındığında bu ucuzluğun şartlara bağlı olarak belirli bir kısmının realize olabileceğini söyledi.

Paksoy, gelebilecek kar satışlarının sindirme-soluklanma adına normal karşılanacağını, kar satışlarının karşılanmaya devam etmesi ve küresel borsaların anlamlı bir düzeltme sürecine girmemesi durumunda endeksin dolar bazlı görece ucuzluğunun satın alınmaya devam edileceğini bildirdi.

Endeks için teknik değerlendirmelerde de bulunan Paksoy, şunları kaydetti:

"Gelecek kar satışları kısa vade adına 2,80 sent üzerinde tutunma getirmezse aşağıda kritik destek olan 2,70-2,75 sent civarında ya da üstünde karşılandıkça 2,90 sent üzerinde kapanışlar gelmeye başladıkça 3,00 ve devamında 3,05-3,10 sent aralığı potansiyel hedefler olacaktır. 2,70 sent aralığı altına kalıcı geçişler başlarsa bu yükseliş hareketi sorgulanacak ve satışlar hızlanma riski taşıyacaktır. Böylesi bir durum olması halinde aşağıda 2,50-2,60 sent aralığı orta vade adına çok kritik destek olarak izlenmelidir."

"3 sente doğru yükseliş görülebilir"

İntegral Yatırım Menkul Değerler AŞ Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu da dolar bazında endekste 3 hafta önce 2,73 sent direncinin geçildiğini ve endeksin bu seviyenin üzerine yerleşmeye çalıştığını söyledi.

Turşucu, "Endekste 2,73 sent seviyesinin üzerinde seyirler korunursa ilerleyen haftalarda 3 sent hedefine doğru yükseliş görebiliriz. Bu seviye, hem yatay hem de kanal direnci olarak ön plana çıktı." ifadelerini kullandı.

Turşucu, endeksin 2,73 sent seviyesi üzerinde kaldığı sürece yükseliş eğilimini devam ettirebileceği yönünde stratejilerini koruduklarını, gelecek haftalarda endeksin tekrar 2,73 sent seviyesi altına gerilemesi durumunda ise satış baskısının artabileceğini ve endekste yılbaşından bu yana süregelen yükseliş eğiliminin sona erebileceğini söyledi.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.