Bugün: 22 Ocak 2025 Çarşamba
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Bilgi Merkezi
Print Al

Havadan, paradan izole

7 Haziran 2017 Çarşamba::

S. Arabistan’ın başını çektiği yedi ülke, Katar Hava Yolları’na sahalarını kapattı. Bu ülkeler, Katarlı bankalarla da çalışmalarını durdurdu. Krizi büyüten bu uygulamalarla birlikte binlerce yolcu ve banka müşterisi mağdur oldu.

Yazı Boyutu : A A A A

Körfez’de yaşanan Katar krizi büyüyor. Doha yönetimiyle diplomatik ilişkilerini kesen ülkeler, Katar uçaklarına hava sahasını kapattı. Bunun üzerine Katar Hava Yolları; Suudi Arabistan, Mısır ve Bahreyn’e uçuşlarını iptal etti. Suudi Arabistan’ın, Katar Hava Yolları’nın uçuş lisansını da askıya aldığı bildirildi. Bu gelişmeyle birlikte, Katar’dan kalkıp batı yönüne gidecek uçakların tek rotası İran ve Türkiye oldu. FlightRadar24 verilerine göre, Katar Hava Yolları uçakları kısıtlı bir rotayı kullanarak uçabiliyor. Basra Körfezi’ni geçen uçaklar, İran üstünden ilerliyor ve Türkiye’den geçerek Avrupa’ya doğru seyrediyor. Bu arada başkent Doha’daki Hamad Uluslararası Havalimanı’nda, çok sayıda yolcu saatlerce bekledi. Katar için bundan sonra, gıda başta olmak üzere birçok ihtiyacın, farklı rotalardan ve merkezlerden getirilmesi gündeme geldi.
TÜRKİYE İÇİN FIRSAT
Türkiye’nin, izleyeceği denge politikasıyla Katar krizini fırsata çevirebileceğini belirten uzmanlar; kişi başına düşen gelirde dünyanın en zengin ülkesi olan ve 350 milyar dolarlık varlık fonuna sahip Katar ile Türkiye’nin ticari bağlarının artabileceğini ifade ediyor. Türkiye’nin Katar’a ihracatı geçen yıl yaklaşık 440 milyon dolar oldu. İhracatın çoğunluğu gemiler, elektronik, makineler ve mobilyalardan oluşuyor. Türkiye’nin Katar’dan yaptığı 271 milyon dolarlık ithalatı ise büyük ölçüde petrol, alüminyum ve plastik oluşturuyor. Yeni dönemde dış ticaret hacminin yükselmesi bekleniyor.
GIDA İHRACATI ARTACAK
Durham Üniversitesi Körfez Bölgesi Araştırmacısı Erhan Akkaş “Katar’a komşularından uygulanan yasaklar neticesinde, Katar ihtiyaç duyduğu ürünleri Türkiye gibi dost ülkelerden temin edecektir. Bu durumda, gelecek dönemlerde Türkiye’nin Katar’a yapmış olduğu ihracatta bir artış söz konusu olabilir. Katar, özellikle gıda ürünleri bakımından tamamen Suudi Arabistan’a bağımlıydı. Bu sıkıntılı süreçte, Türkiye ile ilişkileri onları rahatlatacaktır. Ayrıca Türkiye açısından, daha önce Katar’a ihraç edilmeyen ihracat kalemleri de gündeme gelecektir” dedi.
MÜTEAHHİTLER AVANTAJLI
Katar’da, yabancı yatırımcı için potansiyel arz eden diğer önemli sektör de müteahhitlik... Ülkede, gelecek dönemde hayata geçirilmesi planlanan 200 kadar projenin toplam tutarı yaklaşık 200 milyar dolar. 2022’de Dünya Kupası’na da ev sahipliği yapacak Katar’da, 9 yeni stadyum inşa edilecek. Türk müteahhitler, ülkede toplam 15 milyar dolarlık iş yapıyor. Bu hacmin de yükselmesi bekleniyor. Doha metrosunun yapımını üstlenen Yapı Merkezi İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Başar Arıoğlu, Türk firmaların Katar’da önemli işlere imza attıklarını hatırlatarak “Aldığımız bilgilere göre herkes sakin gözüküyor. Biz işimize bakıyoruz” dedi.

TEK YOL TÜRKİYE

Hava sahalarının kapatılması üzerine Katar Hava Yolları’na ait uçaklar, kısıtlı bir rotayı kullanarak ilerliyor. Basra Körfezi’ni geçen uçaklar, İran üzerinden geçiyor ve Türkiye’nin hava sahasını kullanarak Avrupa’ya doğru seyrediyor.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.