Bugün: 22 Ocak 2025 Çarşamba
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Bilgi Merkezi
Print Al

Diplomalar dolaba mı kalkıyor?

29 Nisan 2017 Cumartesi::

IT alanında çoğu zaman üniversite eğitimi çok büyük fark oluşturmıyor. "Çanlar kimin için çalıyor? Bilgi teknolojileri ve yazılım alanlarında çalışıyorsanız ya da çalışmayı düşünüyorsanız bu yazıyı okumadan geçmeyin."

Yazı Boyutu : A A A A

Bir İnsan Kaynakları uzmanı olduğunuzu düşünün. Yazılım departmanında görevlendirilmek üzere bir çalışan adayı arıyorsunuz ve önünüzde birçok CV var. İçlerinden bir tercih yapacak olsanız, hangi nitelikleri taşıyanları tercih edersiniz? Eğitim, iş tecrübeleri, aldığı seminerler/kurslar ve daha başka birçok mesleki ya da genel nitelik ilk dikkat ettikleriniz olacaktır. Oysa bu durum değişiyor, özellikle ‘Eğitim’ bölümü ve üniversite mezunu olma şartı.

Fast Company yazarı Cale Guthrie Weissman, “Amerikan teknoloji şirketleri uzun yıllardır üst düzey eğitim kalitesine sahip kişileri işe alarak kendi ekosisteminde bir döngü ve kültür oluşturdu. Buna rağmen teknoloji şirketleri kendi homojen yapısını korurken, çeşitlilik söz konusu olunca tökezliyor” diyor.

Temelde üniversite eğitimi olmayan kişilerin, teknoloji şirketlerinde önemli teknik görevlerde çalışabilmelerini konu alan bu tartışmada dikkatler dünyada teknoloji geliştirme denince ilk akla gelen bölge olan Silikon Vadisi’ne yoğunlaşıyor. Zira Silikon Vadisi’nde başlayan teknoloji konusunda neredeyse her eğilim dünyaya adım adım yayılıyor ve standart haline geliyor.
IBM’in yetenek avcısı Sam Ladah, bu tartışmayı gündeme taşırken söz konusu yüksek eğitimi bulunmayan bu kişiler için yaptıkları çalışmaları “Yeni Yaka İşler” adıyla markalıyor. Ladah’a göre, özellikle IT alanında çoğu zaman üniversite eğitimi çok büyük bir fark oluşturmıyor. Bu nedenle daha çok teknolojiye karşı gerçekten tutkulu olan insanları arıyorlar. Son yıllarda IBM’de işe alınan kişilerin yaklaşık %15’inin 4 yıllık lisans eğitimi bulunmadığını da ekliyor. Kişilerin eğitim geçmişine bakmaksızın, teknik becerileri doğrultusunda değerlendirildikleri bir sistem yavaş yavaş hayata geçiriliyor. Aslında ülkemiz de dahil olmak üzere birçok yerde kendiliğinden başlayan “tekniği ve beceriyi” ön plana alan bu yaklaşım IBM’in gündeme taşımasıyla kurumsallaşıyor demek mümkün.

Her ne kadar yeteneklerin eğitim durumuna bakmaksızın değerlendirilmesi kurumsallaşıyor olsa da, bu eğilimin desteklenmesi ve geleceğin çalışan adayları olan kitlelerde bir karşılık bulması çok önemli. 2015 yılında dönemin ABD Başkanı Obama, TechHire adlı bir program sunmuş ve büyük eleştiriler alsa da 500 bin kişilik bir teknoloji istihdamı açığı için eğitimlere başlanmasını önermişti. Bu program sayesinde insanlar teknoloji alanında çalışmalarını sağlayacak yetenekler kazanabileceklerdi. Obama’nın 500 bin kişi olarak açıkladığı işgücü açığı teknoloji şirketleri tarafından eleştirilmiş olsa da, Amerikan Çalışma Bakanlığı’nın yeni verilerine göre 2020'de Amerika’da yazılımcı ve teknoloji çalışanı açığı 1 milyon kişiye ulaşacak. Genç nüfus konusunda sorunlar yaşayan ve her biri kendi teknoloji merkezlerini kuran Avrupa ülkelerini de düşünecek olursak, bu iş gücü açığı dünya genelinde öngörülmesi gereken bir durum.

Gençler için eğitim programları

Gençler için tasarlanan teknoloji eğitim programları konusunda yalnızca hükümetler değil şirketler de elini taşın altına koyuyor. Intel, Github gibi teknoloji servisi veren şirketler de lise çağından itibaren gençlerin teknoloji alanında kendilerini geliştirmeleri için eğitim programları tasarlıyor. Bu programların da yardımıyla büyük bir çalışan adayı havuzu oluşacak ve gelecekte bu kişiler kolaylıkla iş imkanı bulabilecek. Elbette bu tartışmayı doğuran ilk tespitleri de es geçmemek gerek. Gerek şirketlerin gerekse devletlerin dikkatlerinin bu konuya çekilmesine sebep olan ilk durum, üniversite mezuniyetleri olmamasına rağmen teknoloji konularında kendini ispat edebilmiş kişiler tarafından kurulan Startup’ların başarıları olmuştu. Bunun dışında, şirketlere bağımlı olmadan kendisi için çalışan ve Freelancer (serbest çalışan) olarak teknoloji hizmeti veren büyük bir kitlenin doğması da önemli bir etken olarak görülüyor.
Çanlar bu kez kendini geliştirmek ve yetkinliklerini artırmak yerine diploması ile iş başvurusu yapmayı tercih eden çalışan adayları için çalıyor gibi görünüyor. Bilgi teknolojileri alanında çalışıyorsanız, diplomanızı bir dolaba kaldırıp, Github’da biraz daha fazla zaman geçirmekle işe koyulabilirsiniz.

ODAK SİLİKON VADİSİ

"Dikkatler dünyada teknoloji geliştirme denince ilk akla gelen bölge olan Silikon Vadisi’ne yoğunlaşıyor. Zira Silikon Vadisi’nde başlayan teknoloji konusunda neredeyse her eğilim dünyaya adım adım yayılıyor ve standart haline geliyor."

GENÇLER İÇİN EĞİTİM PROGRAMLARI

"Gençlerl iiçini tasarlananl teknolojiklji eğitimğii programları konusunda yalnızca hükümetler değil şirketler de elini taşın altına koyuyor. Intel, Github gibi teknoloji servisi veren şirketler de lise çağından itibaren gençlerin teknoloji alanında kendilerini geliştirmeleri ve erkenden iş hayatına atılabilmeleri için eğitim programları tasarlıyor."

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.