Bugün: 22 Ocak 2025 Çarşamba
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Bilgi Merkezi
Print Al

Altında yeni dönem başlıyor

10 Nisan 2017 Pazartesi::

Başbakan Yardımcısı Şimşek’in geçen hafta açıkladığı, yastık altındaki altınları ekonomiye kazandıracak ‘altın tahvili’ ve ‘altına dayalı kira sertifikasının detayları belli oldu.

Yazı Boyutu : A A A A

Yastık altındaki altınları ekonomiye kazandırmak için getirilecek altın tahvili ve kira sertifikası yatırım aracının detayları belli olmaya başladı. Vatandaşlar bu sistemde çeyreğini getirip çeyreğini götürebilecek. Örneğin, evinde ya da kasasında 10 tane çeyrek altını olan vatandaş, bu altınlarını aracı bankaya getirecek ve hiçbir kaybı olmadan, 10 çeyrek altını karşılığında altın tahvili veya altına dayalı kira sertifikasını alacak ve altınları devlet güvencesinde olacak. Vade sonunda isterse 10 çeyrek altınını geri alabilecek, isterse altınlarını gram altın olarak banka hesabında tutup Hazine’nin yeni bir altın tahvili/kira sertifikası ihracını bekleyecek. Ayrıca tahvilin vadesi boyunca TL getirilerden de yararlanabilecek.

ÇOCUĞUNA DEVREDEBİLECEK

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, geçen hafda yastık altındaki altınları ekonomiye kazandırmak amacıyla “altın tahvili” ve “altına dayalı kira sertifikası” olmak üzere iki yeni güvenli yatırım aracını finansal sisteme katacaklarını açıklamıştı. Şimşek, Türkiye’de yastık altı altın miktarının en az 2 bin 200 ton ve yaklaşık 100 milyar dolar değerinde olduğunun tahmin edildiğini belirtmişti. Şimşek’in açıkladığı yeni sistemde vatandaşın istediği zaman nakde ulaşabilmesi sağlanacak. Vatandaş bir ihtiyaç anında nasıl yastık altındaki altınını kuyumcuya götürerek nakde ulaşabiliyorsa, altın tahvilini/kira sertifikasını da istediği zaman aracı bankaya götürerek ihtiyacı olan nakde ulaşacak. Ayrıca bu senetleri isterse aynı aracı bankada hesap açılmak kaydıyla, örneğin kızına, oğluna ya da bir başkasına tamamını veya bir kısmını devredebilecek.

Altınlarını evinde tutmak istemeyenlerin bankada kiralık kasa edindiğini ve bunun için de para ödediğini hatırlatan yetkililer, altın tahvili veya altına dayalı kira sertifikası alındığında saklama ücreti vermeyeceğini vurguladılar. Hazine yetkilileri, “Banka kasasında bir ücret karşılığı saklanan altınlar, bunlar külçe altın, Darphane altını ya da 22, 24 ayar farklı altınlar olabilir. Bu altınlar kullanılarak altın tahvili veya altına dayalı kira sertifikası alındığında; vatandaşımızın altınları hem devlet güvencesinde saklanmış olacak hem saklama ücreti verilmeyecek hem de üzerine bir getiri elde edilecek. Vade sonu geldiğinde ise altın teslim edilebilecek” dediler.

MERKEZ’İN REZERVİ ARTACAK

Yetkililer, “Vatandaş bu altınlarından bir getiri elde edecek. Bu yatırım aracının ülkemiz açısından faydası ise yastık altında atıl duran çok önemli bir kaynağın ekonomiye kazandırılmasının sağlanmasıdır. Bu ülkemizin tasarruf oranlarını olumlu etkileyecek, daha önemlisi merkez bankamızın rezervlerinin güçlenmesine de katkı sağlanmış olacaktır” dedi.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.