Bugün: 22 Ocak 2025 Çarşamba
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | İş Yönetimi
Print Al

Vatandaş hızlı interneti sevdi

30 Mart 2017 Perşembe::

Türkiye’yi 12 kat hızlı internetle tanıştıran 4.5G teknolojisi birinci yılında. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, bir yılda vatandaşların hızlı interneti sevdiğini belirtirken, “Yerlilikten taviz yok” dedi.

Yazı Boyutu : A A A A

Türkiye'de hız, kapasite ve sağladığı verimlilikle haberleşmeyi daha da kolaylaştıran 4.5G teknolojisi yarın bir yılını dolduruyor. Mobil cihazlarda internet hızını 12 kat artıran 4.5G aradan geçen bir yılda vatandaşlardan büyük ilgi görmüş durumda. 4.5G'nin birinci yılını SABAH'a dağerlendiren Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, "Vatandaşımız hızlı interneti sevdi. 51.7 milyon kişi 1 yılda 4.5G hizmetlerini kullanmaya başladı. Hatta 4.5G abonelerinde mobil internet kullanım oranı ortalama 5.4 GB'a çıktı" dedi.

İNTERNET KULLANIMI 5.4 GB
Bakan Arslan, 1 Nisan 2016 tarihinde kullanıma giren ve daha yüksek mobil veri hızı sağlayan 4.5G hizmetlerinin yaygınlığının çok hızlı bir şekilde arttığını açıkladı. Mobil veride 4.5G ile yaşanan hız artışının, internet kullanımını da olumlu etkilediğini vurgulayan Bakan Arslan, "Şu anda aylık mobil internet kullanımı kişi başına ortalama 2.2 GB'a kadar çıkmış durumda. Geçen yıl ise bu rakam 1.3 GB'ydi. Ancak daha da önemlisi cihazı ve SIM kartı uyumlu 4.5G abonelerinde mobil internet kullanım oranı 5.4 GB'a ulaşmış durumda" diye konuştu. Bakan Arslan, Makineler Arası iletişim (M2M) aboneleri dahil toplam 75 milyon 61 bin 699 mobil abonesi bulunduğunu bunların 51.7 milyonunun ise 4.5G'yi seçtiğini belirterek, "Vatandaşımız hızlı interneti sevdi. 51.7 milyon kişi 1 yılda 4.5G hizmetlerini kullanmaya başladı. Mobil abonelerimizin neredeyse 3'te 2'si 4.5G hizmeti almaya başladı" dedi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan, 26.5 milyon vatandaşın cihazlarının ve SIM kartlarının 4.5G hizmetine uyumlu olduğunu, 19.2 milyon vatandaşın ise fiili olarak bu hizmetten faydalandığını vurguladı.

YERLİLİKTEN TAVİZ YOK
Bakan Arslan, 4.5G yetkilendirmelerinde şart koşulan yerlilik oranı uygulamasının da bu kapsamda tarihi bir adım olduğunun altını çizerek, "İhale kapsamında Ar-Ge ve yerli malı belgeli ürün kullanımı konusunda koyduğumuz yükümlülükler çerçevesinde, sürdürülebilir bir sanayi ekosistemi oluşturulabilecek" dedi. 4.5G yerlilik oranlarının sağlanması amacıyla operatörlerin, Türkiye'nin ilk yerli ve milli baz istasyonu ULAK başta olmak üzere birçok yazılım ve donanımla bu şartın yerine getirilmesine yönelik çalıştığını anlatan Ulaştırma Bakanı Arslan, "Ayrıca birçok firma ve üniversitemiz de bu konuda işbirliği yapmaya başladı" dedi. Yerlilik şartı konusunda asla taviz vermeyeceklerinin altını çizen Arslan, yerlilik oranlarının şartnamede belirlendiği şekilde kademeli olarak gerçekleştirileceğini anlattı. Arslan, "Ülke olarak gelecekte yerimizi almamız için bilişim altyapımızı yerli ve milli teknolojilerle geliştirmemiz ve bunu sürdürülebilir kılmamız gerekiyor. Bunun için de yerli katma değeri artıracak ve yerli üretim ekosisteminin oluşmasını ve sürdürülebilir olmasını sağlayacak bu tür şartların getirilmesini zorunlu görüyoruz" diye konuştu.

Türkiye geçen yıl 1 Nisan'da 4.5G teknolojisine geçmişti. İlk görüşme Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile o dönem Ulaştırma Bakanı olan Başbakan Binali Yıldırım arasında yapılmıştı. Erdoğan, Washington'da cep telefonu aracılığıyla Türkiye'deki "4.5 G IMT - Advanced Hizmetlerinin Sunulmaya Başlaması" törenine canlı bağlantı yaparak, Binali Yıldırım ile görüntülü olarak konuşmuştu.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.