Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | İş Yönetimi
Print Al

5G Mükemmeliyet Merkezi açıldı

15 Şubat 2017 Çarşamba::

5G Mükemmeliyet Merkezi’nin açılışını yapan Başbakan Binali Yıldırım, çalışmaların başlatıldığını belirterek, “Türkiye 5G’de sadece uygulayıcı değil, üretici olacak” dedi

Yazı Boyutu : A A A A

Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye'ye bilişimde çağ atlatacak 5G Mükemmeliyet Merkezi'nin açılışını yaptı. Törende konuşan Yıldırım, 15 Temmuz gecesi hain örgütün üyelerinin ileri teknoloji ürünleriyle haberleştiğini, Türksat'ı bombaladığını, televizyon kanallarını işgal ettiğini hatırlatarak "Artık bir ülkeyi siber saldırılarla işgal etmek mümkün hale geldi. Hatta darbe girişimlerinde ilk olarak teknoloji kullanılıyor. Bu olay bize saldırının şekli ne olursa olsun tedbirli olmamız gerektiğini gösterdi" dedi. Başbakan Binali Yıldırım, şunları söyledi:

TESTLER YAPILACAK: Bugün itibarıyla 7 adet proje burada sergileniyor. Bu merkez aynı zamanda üniversite, özel sektör ve kamu için de bir laboratuvar görevi görecek. Üretilen yazılımlar, ağ altyapıları diğer teknolojilerin testleri burada yapılacak. Bütün bu testlerden sonra uluslararası sektörde yerini alacak. Türkiye 5G'de de sadece uygulayıcı değil aynı zamanda üretici olacak. Öbür türlü "offline- kapalı" ülkeler arasına girmiş oluruz. Biz zaten "online-açık" vaziyetteyiz.

ALTYAPIDA ALARM: Biz geniş bant interneti getirdiğimizde 'Bu altyapıya ne gerek var efendim' diyorlardı. Şu anda kafi gelmiyor. Altyapı neredeyse alarm vermeye başladı. Ne yapıp yapıp havadan karadan nereden olursa olsun, bizim akıl yollarının miktarını, hacmini artırmamız lazım.

280 BİN KM'LİK FİBER

46 MİLYON 4.5G ABONE: Son 15 yılda sadece iletişim alanına 30 milyar liralık yatırım yaptık. 2003'te 20 bin olan geniş bant abone sayısını bugün 60 milyon seviyesine ulaştırdık. 88 bin kilometre olan fiber uzunluğu bugün 280 bin kilometreyi aştı. Yurtdışı internet çıkış kapasitemiz 2 gigabitten 6 terabite yükseldi. Fiber abone sayısı 1.8 milyon mertebesine çıktı. Mobil abone 28 milyondan 75 milyona ulaştı. Mobil iletişimi, 3G'nin en az 10 katı hıza taşıyacak 4.5G uygulaması 2015'te başladı. 4.5G hizmetinin abone sayısı da 46 milyona ulaştı.

5G ÇALIŞMALARINI BAŞLATTIK: 2015'te 4G ile hiç zaman kaybetmeyelim dedik ve 5G'ye geçme kararı verdik. Bir ara kademe, 4.5G ile işe başladık ve şu anda da 5G'ye hazırlık çalışmalarını bu mükemmeliyet merkezinde başlattık.


Türk Telekom'un 5G Mükemmeliyet Merkezi, ODTÜ Teknokent'in içinde açıldı. Merkez, başta 5G olmak üzere Türkiye'nin milli yazılım çalışmaları gibi önemli projelerin test edildiği yer olacak.

AR-GE HARCAMALARI 20 MİLYAR LİRAYI AŞTI
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan da, açılan mükemmeliyet merkezi için "Bu süreçte en önemli kazanım, ağ ve ağ altyapılarının yazılımlarının milli olarak geliştirilmesi ve bu konuda yol almak olacak. Diğer ülkelerle kıyaslandığında özgün çalışmalar yapabileceğimiz bir aşamaya ulaştık. Yazılım ağırlıklı bu süreçlerde ülke olarak uygun imkânlar yakalamamız da mümkün hale gelecek" dedi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ise 2015 verilerine göre yüksek teknolojili sektörlerin dünya ticaretindeki değerinin yaklaşık 3,2 trilyon dolara ulaştığını belirtti. Türkiye'nin bu büyük pastadan aldığı payın sadece yüzde 0,2'ler seviyesinde olduğuna işaret eden Özlü, "Son 14 yılda uyguladığımız politikalarla ülkemizde 2 olan teknopark sayımız 52'si faal olmak üzere 64'e, Ar-Ge merkezi sayımız ise 371'e, harcamalarımız ise 1.8'den 20.6 milyara ulaştı" diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.