Bugün: 22 Ocak 2025 Çarşamba
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Başarı
Print Al

Meleklerin "İstanbul anlaşması"

14 Şubat 2017 Salı::

Melek yatırımcıların küresel ölçekte kabul görecek “işleri büyütme” rotası İstanbul Anlaşmaları ile belirlendi.

Yazı Boyutu : A A A A

Aysel YÜCEL

İSTANBUL - İstanbul’da bir araya gelen melek yatırımcılar tüm dünyada kabul görecek ‘işleri büyütme’ rotasını İstanbul Anlaşmaları ile belirlediler. London Stock Exchange Group (LSEG), Avrupa Melek Yatırım Ticaret Örgütü (EBAN), Afrika Melek Yatırım Ticaret Örgütü (ABAN), Orta Doğu Melek Yatırım Ticaret Örgütü (MBAN), Dünya Yatırım Ajansları Birliği (WAIPA) ve Uluslararası Ticaret Odaları İşbirliği Konseyi’nin (ICC) imza attığı İstanbul Anlaşmaları’yla iş büyütme süreci şu şekilde kabul edildi: “Start-up’tan melek yatırımcıya, melek yatırımcıdan kurumsal sermayaye, kurumsal sermayeden borsaya.”

Her yıl dünya girişimcilik ekosisteminin önde gelen oyuncularını bir araya getiren Dünya Melek Yatırım Forumu, bu yıl 13 - 14 Şubat tarihinde İstanbul’da gerçekleşiyor. Türkiye’de ilk kez düzenlenen forumda dünyada 50 milyar dolar işlem hacmiyle girişimcileri fonlayan melek yatırımcıların başkanları İstanbul’da buluştu.

DÜNYA’ya konuşan Dünya Melek Yatırım Forumu Başkanı Baybars Altuntaş, foruma 54 ülkeden 546 katılımcının geldiğini söyledi. Forum süresince 80 civarında konuşmacının söz alacağını belirten Altuntaş, 200 melek yatırımcının yanında Fintek dünyasından, akademisyene uzanan yelpazede bir çok kişinin forumu takip ettiğini dile getirdi. Altuntaş, dün gece yapılan galada da dünyada ilk olan melek yatırım dergisi Angel Investor Magazıne’in lansmanının yapıldığını aktardı. Forumun ilk gününde London Stock Exchange Group (LSEG), Avrupa Melek Yatırım Ticaret Örgütü (EBAN), Afrika Melek Yatırım Ticaret Örgütü (ABAN), Orta Doğu Melek Yatırım Ticaret Örgütü (MBAN), Dünya Yatırım Ajansları Birliği (WAIPA) ve Uluslararası Ticaret Odaları İşbirliği Konseyi (ICC) tarafından 5 ayrı sözleşmenin imzalandığını ifade eden Baybars Altuntaş, bu sözleşmelerin İstanbul Anlaşmaları adıyla anılacağını kaydetti. Bu anlaşmalarla işleri büyütmek için tüm dünyada kabul gören bir yol haritasının kabul edildiğini dile getiren Altuntaş, bu yolun “Start-uptan melek yatırımcıya, melek yatırımcıdan kurumsal sermayeye, kurumsal sermayeden borsaya” şeklinde olduğuna dikkat çekti.

Yeni finansal enstrümanlar geliştiriliyor

Melek yatırımcılar İstanbul’da melek yatırımcılığın 2025 vizyonlarını konuşmanın yanı sıra start-up'ların ve girişimcilerin finansmana ulaşımlarını kolaylaştırmak için yeni finansal enstrümanlar geliştirilmesi amacıyla fikir jimnastiği de yapıyor. Forumda düzenlenen paralel oturumlarda ise Afrika Melek Yatırım Forumu, Ortadoğu ve Körfez Melek Yatırım Forumu, Güney Doğu Avrupa Melek Yatırım Forumu ve Türkiye Melek Yatırım Forumu olmak üzere dört ay rı yatırım forumu düzenleniyor. Bu forumlarda dünyanın dört bir yanından gelen girişimciler global melek yatırımcıların karşısına çıkıyor. Dün akşam forum sonrası düzenlenen gala yemeğinde ise TBAA Güney Doğu Avrupa Melek Yatırımcılık Mükemmellik Ödülleri de sahiplerini buldu. Uluslararası ve dünyaca tanınmış yatırımcılardan oluşan bir jüri, 2016 yılının en başarılı melek yatırımcılarını, melek yatırım ağlarını ve melek yatırımcılara destek verenleri seçti. Dünya Melek Yatırım Forumu’nun yeni ülke temsilcileri de gecede açıklandı.

Borsa İstanbul'da gong çalacaklar

Forumun ikinci gününde (bugün) ise Borsa İstanbul’un o günkü açılış gongu için GBAN Başkanı Jonathan Ortmans ve bölgesel melek yatırım ticaret örgütlerinin temsilcileri Borsa İstanbul’da hazır bulunacak. Global melek yatırımcılığın 2025 vizyonunun tartışılacağı panelle devam edecek olan program, öğleden sonra İstanbul Teknik Üniversitesi Teknokent’in ziyareti ve ardından global melek yatırımcılık eğitimi ile sona erecek.

Ayrıca, forum sırasında EIF – European Investment Fund’ın Lüxemburg’ta kurduğu melek yatırım fonunun benzeri bir fonun Türkiye’de nasıl kurulabileceğine yönelik kapalı bir grup için özel bir workshop gerçekleştirilecek. Forum boyunca kurumlararası imzalanacak pek çok uluslararası anlaşma da bu forumun önemini Türkiye için daha da artırıyor. TBAA – Türkiye Melek Yatırımcılar Derneği’nin ev sahipliğinde gerçekleşecek bu dünya çapındaki organizasyonda Forbes I Para Konferansları’nın katkılarının yanı sıra Borsa İstanbul, Türk Ekonomi Bankası - TEB, İTÜ Teknokent ve Çalık Holding’in sponsorlukları forumun Türkiye’de gerçekleşmesinde önemli rol oynuyor. Ayrıca pek çok partner ve co-sponsor kuruluş da aktif olarak yer alıyor.

Türk Telekom CEO’su Dr. Paul Doany: Türkiye girişimcilikte büyük potansiyele sahip

Türk Telekom CEO’su Dr. Paul Doany, Dünya Melek Yatırım Forumu’na ana konuşmacı olarak katıldı. Doany konuşmasında, girişim, melek yatırımcı ve kurumsal yatırımcı arasındaki iş birliğinin önemini vurgulayarak başarılı girişim ve melek yatırım stratejilerini paylaştı. Türkiye’nin girişimcilik açısından büyük bir potansiyel taşıdığını belirten Doany, “Girişimlere sağlanan destek, ülke ekonomilerinin gelişmesinde önemli rol oynuyor” dedi. Kurumların melek yatırımcılar ve girişimcilerle yapacakları iş birliklerinin yerel ekonomiler ve küresel piyasalarda olumlu etki oluşturacağını ifade eden Doany, “Melek yatırımcılar ve kurumsal yatırımcılar, yenilikçi fikirlere yaptıkları yatırım ve sağladıkları desteklerle yeni iş alanlarının doğmasında ve bu alanlarda oluşturan ek istihdamla birlikte ülke ekonomisinin gelişiminde önemli rol oynuyorlar. Hükümetin girişimcilik ekosisteminin gelişmesi adına attığı adımlar ve sağladığı vergi teşvikleri neticesinde Türkiye, cazip bir girişimcilik merkezi olma yolunda hızla ilerliyor” ifadelerini kullandı.

En çok yatırım yapılmak istenen alan

Fintech Etkinlikte yatırımcılara, “2017’de yatırım yapmak için hangi sektöre en çok ilgi duyuyorsunuz?” sorusu sorularak bir anket çalışması yapıldı. En çok yatırım yapılmak istenen alan yüzde 53 oyla Fintech oldu. Alternatif enerji yüzde 31’lik oyla ikinci sırayı aldı. Müşteri ürünleri yüzde 20 oy alırken, sosyal adalet projeleri yüzde 16 oy aldı. Nano teknoloji yüzde 10 olurken, biyoteknoloji yüzde 6’yla sonuncu oldu.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.