Bugün: 22 Ocak 2025 Çarşamba
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Bilgi Merkezi
Print Al

Sultan 2. Abdülhamid Han ve Dönemi Uluslararası Sempozyumu"

24 Eylül 2016 Cumartesi::

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, "Arapçaları, Farsçaları, İngilizceleri at. Hayır efendim. Kelimeler ülkelere benzer, fethederseniz sizindir.

Yazı Boyutu : A A A A

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, "Arapçaları, Farsçaları, İngilizceleri at. Hayır efendim. Kelimeler ülkelere benzer, fethederseniz sizindir. Kelimeleri azalttık. Edebiyatta zafiyete uğradık." dedi.

TBMM Milli Saraylar tarafından düzenlenen "Sultan 2. Abdülhamid Han ve Dönemi Uluslararası Sempozyumu" kapsamında Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nun fuayesinde "Sultan 2. Abdülhamid Han ve Dönemi Fotoğraf Sergisi" açıldı.

Açılışta konuşan Kahraman, sempozyum içeriğinin çok güzel olduğunu dile getirerek, katkıda bulunanlara teşekkür etti.

Tarihi şahsiyetleri anmanın ve tanımanın önemine işaret eden Kahraman, tarihin bilinmemesi halinde bugünün tefsir edilemeyeceğini, yorumlanamayacağını ve geleceğin tahayyül edilemeyeceğini söyledi.

Türkiye'de bir müddet Osmanlı'ya ait itici, öteleyici bir fikir olduğunu anlatan Kahraman, "Zira sistem değişmişti. Bir hanedan ortadan kalkmıştı. Yeni bir devlet kurulmuştu. Ama cumhuriyet yerleşti. Şimdi tarihi, gerçeği de bilmek, anlamak bizim görevimiz. Kimse artık yeniden bir saltanata, bir padişahlığa dönemez. Böyle bir istek de olmaz. Böyle bir istek de yok. Niye, çünkü demokratik bir hukuk devleti Türkiye ve halkının reisini seçtiği bir cumhuriyet. Dolayısıyla 'Rejimde sıkıntı olur, terslik olur, eskiye bakmayalım' lafı, sözü veya düşüncesi tarih olmalıdır." diye konuştu.

TBMM Başkanı Kahraman, bilginin ve öğrenmenin sonunun ya da yaşının olmadığının altını çizerek, Sultan Abdülhamit Han döneminde kadına, kız çocuklarına, basına çok büyük önem verildiğini anlattı.

"Şimdi renkli bir cama takılıp kalıyoruz"

İsmail Kahraman, geçmişteki kültür-sanat hayatından söz ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Benim köyümde, camilerde, odada, hele de kışın, soba yanar. Namaz vaktini bekliyorsunuz. Muhammediye, Ahmediye, Hz. Ali'nin cenkleri, kesik baş, hikaye-i güvercin, hikayeler, destanlar vardı. Fevkalade bir fikir hayatı vardı. Güzel bir şeydi. Şairler, şiir, edebiyat vardı. Şimdi pek yok. Şimdi renkli bir cama takılıp kalıyoruz. Bir de kelimeleri azalttık. Lügatimizdeki kelimeler azaldı. Lügat dersem yeniler anlamayabilir. Sözlükteki kelimeler azaldı. Kelimeler azaldıkça meramını da anlatmazsın.

Kelimeler ülkelere benzer. Fethederseniz sizindir. Arapçaları, Farsçaları, İngilizceleri at. Hayır efendim. Kelimeler ülkelere benzer, fethederseniz sizindir. Kelimeleri azalttık. Edebiyatta zafiyete uğradık. Nerede şimdi aruz yazacak şairimiz, o kalıpları oturtacak? Biz araştıralım, mazimizi bilelim. İnsanlarımızı tanıyalım. Sultan Abdülhamid hakkında çıkacak kitabı da hepimiz edinelim."

"Dünya buradan yönetildi"

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş da 2. Abdülhamid'in 33 yıllık hükümranlık dönemindeki başarılarının saymakla bitmeyeceğini belirterek, bir dönem dünyanın İstanbul'dan yönetildiğini kaydetti.

2. Abdülhamid'i "çok yönlü, büyük bir insan" olarak tanıtan Topbaş, şunları aktardı:

"Bizim elimizde de 34 bin civarında fotoğraf arşivimiz var. O kadar büyük bir insan ki cihanşümul bir devletin başında olduğu için bütün dünyanın ahvalini görmek zorundasınız. Bugünkü gibi iletişim kanalları açık değil. O dönemde sadece telgraflar var. Telefon yeni, yaygın değil. Ama dünyanın ahvalini göreceksiniz. O dönemin süper gücü, büyük devletinin başındasınız. Bunun için dünyanın birçok yerine fotoğrafçılar göndermiş. Ekonomik hayat nasıl, insanlar nasıl yaşıyor, durumları nicedir diye. Uzak Doğu, Asya Pasifik ülkeleri, Çin, Japonya dahil, her taraftan gönderdiği fotoğrafçılardan gelen fotoğraflarla dünyanın ahvalini takip ediyordu. Böyle bir sorumluluk almış."

Topbaş, 2. Abdülhamid'in devlet yönetiminde bulunanlara örnek bir insan olduğunu ve örnek bir yönetim anlayışı ortaya koyduğunu anlattı.

Serginin açılışına İstanbul Valisi Vasip Şahin, TBMM Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Yasin Yıldız, TBMM Bilim ve Değerlendirme Kurulu Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı, AK Parti İstanbul Milletvekili Sema Kırcı, MHP İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu ve İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak da katıldı.

Açılışın ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi Orkestralar Müdürlüğü'nün mehter ve bando takımları, Osmanlı dönemi marşları konseri verdi.

Konser bittikten sonra sahneye çıkan TBMM Başkanı Kahraman, ilk kez bando ve mehter takımını bir arada izlediğini ifade ederek, İlber Ortaylı, Vasip Şahin, Kadir Topbaş, Sema Kırcı ve Ekmeleddin İhsanoğlu'na hediye takdiminde bulundu.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.