Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Bilgi Merkezi
Print Al

Oda ve borsalar büyük zirveye hazırlanıyor!

3 Ağustos 2016 Çarşamba::

TOBB çağrı yaptı, oda ve borsalar perşembe günü Ankara’da toplanıyor. Gündemde FETÖ operasyonları ve ekonomi var.

Yazı Boyutu : A A A A

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) bağlı 365 oda ve borsa, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin katılımıyla Ankara’da 4 Ağustos’ta bir araya gelecek.

TOBB’dan odalara gönderilen çağrıda toplantının gündemine ait bir ayrıntı paylaşılmadı. Ancak en önemli gündem maddesinin, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ve Paralel Devlet Yapılanması (PDY) kapsamında yapılan soruşturmaların olacağı ifade ediliyor. Geçen hafta bir açıklama yapan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “Oda ve borsaların yönetim kadrolarında yer alan 1.500 FETÖ ile bağlantılı isim görevden uzaklaştırılacak” demişti. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da daha önce yaptığı bir açıklamada, “İş dünyasında yapılacak işin de muhakkak cerrahi müdahalenin yapıldığı gibi dikkatli olması lazım, çünkü sermayeyi ürkütürsek yarın bu ülkenin geleceğine zarar vermiş oluruz” diyerek uyarıda bulunmuştu.

Edinilen bilgilere göre toplantıda, darbe girişiminin ve bu kapsamdaki operasyonların ekonomiye etkisini minimize etmek için yapılması gerekenler ve oda seçimlerinin normal takviminde yapılıp yapılmaması konularının da ele alınacağı belirtiliyor. Oda ve borsanın organları olan meslek komitesi, meclis, disiplin kurulu ve yönetim kurulu üyeleri seçimle işbaşına geliyor. Odalardaki bu organlarda seçilmiş üye sayısının 10 binin üzerinde olduğu belirtiliyor. Geçerli mevzuata göre seçilmiş bir isim ancak devamsızlık gibi nedenlerle görevden alınabiliyor. İlgili çevreler bu görevden almaların yasal alt yapısının bir kanun hükmünde kararname (KHK) ile 5174 Sayılı Yasada değişiklik yapılarak sağlanacağını dile getiriyorlar. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ilgili KHK üzerinde çalışıyor. Ankara’daki toplantıda bu konuda da açıklamalar gelmesi bekleniyor.

Ekonomiyi canlandıracak tedbirler de gündemde

Toplantıda ayrıca, olağanüstü hal (OHAL) döneminde ekonomiye can verilmesi için neler yapılabileceği ve 15 Temmuz şehitleri için açılan yardım kampanyasının da gündeme getirileceği söyleniyor.

Diğer yandan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz gecesi ‘Halkın iradesi ve demokrasi dışında hiçbir iradeyi tanımıyorum’ açıklaması yaparak, seçilmiş hükümetin yanında olduklarını duyurmuştu. Darbe girişiminin hemen ardından TOBB, 365 oda ve borsa ile birlikte 81 kentte ortak bildiri yayınlayarak, bu bildiriyi aynı saatte açıklamış ve odalarla canlı bağlantı kurmuştu. Darbe girişiminin ardından yapılan soruşturmalar ve gözaltılar geçtiğimiz hafta iş dünyasını da sıçramıştı. Bakan Tüfenkci’nin açıklaması, önümüzdeki dönemde oda, borsa ve iş örgütlerinde de bazı tedbirler alınması için harekete geçileceği beklentisini doğurdu. Bilindiği gibi TOBB yönetiminden de bir üye halen gözaltında bulunuyor.

17-25 Aralık sonrası değerlendirilsin

İş dünyası, soruşturmalar kapsamında Anadolu sermayesinin zarar görmemesi için 17-25 Aralık sonrası ilişkilere bakılmasını istiyor. İş dünyasının endişelerinden biri de söylentiler ve kötü niyetli kişilerin ‘ihbarları’ ile iş aleminin zarar görmesi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu bu endişeyi darbe girişimi gecesi yaşananlar için CNN Türk Ankara Temsilciliğine geçmiş olsun ziyaretinde dile getirmişti. Hisarcıklıoğlu, şunları söylemişti: “Darbe girişiminde bulunan vatan hainlerinin yanında kim yer aldıysa bunların muhakkak ortaya çıkartılmalı. Ama iş dünyasında yapılacak işin de muhakkak cerrahi müdahalenin yapıldığı gibi dikkatli olması lazım, çünkü sermayeyi ürkütürsek yarın bu ülkenin geleceğine zarar vermiş oluruz. Geçmişte bu grupta yer alıp sonra hatasından dönenler olabilir, onlara da fırsat verilmeli.”

Soruşturmalar kapsamında Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Murat Özdağ ve Gaziantep Ticaret Odası Meclis Başkanı Ali Yener tutuklandı. Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer ise halen gözaltında. Bu arada gelen bilgiler arasında Özer’in 17- 25 Aralık sürecinden bir yıl önce Gülen cemaatine yakın iş örgütü TUSKON’dan istifa ettiği de var.

Sönmez ailesi görevinin başında

Bursa merkezli soruşturmalar kapsamında bilgisine başvurulan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası eski Başkanı ve Sönmez Holding Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez ile Yönetim Kurulu üyeleri Ali Cem Sönmez, Osman Sönmez ve Cemil Sönmez serbest bırakılmıştı. Sönmez Holding’e bağlı Sönmez Medya tarafından konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, “Ülke olarak hassas bir dönemden geçiyoruz. Özellikle; Hükümeti düşürmeye yönelik 17/25 Aralık 2013’teki operasyonlarla suçu sabit olarak ortaya çıkan Fethullahçı Terör Örgütü, 15 Temmuz 2016’daki askeri darbe girişimiyle, vatandaşlarımızı bile gözlerini kırpmadan katleder hale gelmiştir. Ne yazık ki; 15 Temmuz gecesi yaşananlar, Türk milletinin iradesine ve demokrasimize yönelik kara bir leke olarak tarihe geçmiştir. Fakat ne sevindirici ki; kendi iktidarları uğruna kardeşkanı dökecek kadar canileşen ve hainleşen dünün sözde milletsever, vatansever cemaatine en büyük tokadı, sokaklara dökülen yüce Türk milleti vurmuştur” denildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “15 Temmuz gecesi, Türkiye için bir milat olmuştur. Yıllarca; hain planlarını hayata geçirmek için devlet kurumlarının her kademesine din tüccarlığı yaparak sinsice sızan Fethullahçı Terör Örgütü, artık yolun sonuna gelmiştir. O gecenin ertesinde hükümetimizce büyük bir kararlılıkla atılan adımlar, meyvelerini vermeye başlamıştır. Nitekim; çıkarılan OHAL kapsamında alınan radikal kararlar ve başlatılan soruşturmalar, bir dönemi de sona erdirmeye başlamıştır. Bursa’da da bu yönde yürütülen çalışmalar herkesin malumudur. Yüksek gizlilik esasıyla birkaç gündür sürdürülen soruşturmalar ise kirli ile temizin, vatansever ile vatan haininin ayrılması için yürütülen hukuki bir süreçtir. Bu aşamada; yüce Türk adaletine olan güven ve inancımızı yineliyoruz. O nedenle de mutluyuz, gururluyuz. Binlerce çalışanıyla uzun yıllar Türk ekonomisine büyük katkılar sağlayan Sönmez Ailesi’nin sahibi olduğu Sönmez Holding’in tüm iştirakleri, dün olduğu gibi bugün ve yarın da üretmeye, laik, demokratik, hukuk devletinin ve milletimizin yanında olmaya devam edecektir. Tıpkı; aynı ilkelerle sürdürdüğümüz yayıncılığımız gibi.

Mustafa Boydak serbest bırakıldı

Ülke çapında devam eden operasyonlar kapsamında Boydak Eğitim ve Kültür Vakfı yöneticilerine yönelik gözaltılar da yapılmıştı. Savcılıktaki ifadelerinin ardından nöbetçi mahkeme çıkarılan Mustafa Boydak ve Halit Bayhan, haklarında yurt dışına çıkış yasağı konularak adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Diğer zanlılar Şükrü Boydak, İlyas Boydak ve Bekir Boydak ise tutuklandı. İstanbul’da bir hastanede ameliyat olduğu belirtilen holdingin eski yönetim kurulu başkanı Hacı Boydak hakkında da yakalama kararı bulunuyor.Serbest kalmasının ardından adliye çıkışında açıklamalarda bulunan Boydak Holding Yönetim Kurulu ve Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mustafa Boydak, hukuki sürecin devam ettiğini belirterek “Maalesef üç arkadaşımız tutuklandı. Türk adaletine güveniyoruz. İçeride olan kardeşlerimizin bir an önce aramıza katılmaları için var gücümüzle gayret edeceğiz. Türk adaletine güvenimiz sonsuz, ne biliyorsak söyleyeceğiz, anlatacağız. Biz de bildiklerimizi söyledik. İnşallah hayırlı olur” diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.