Bugün: 23 Kasım 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Bilgi Merkezi
Print Al

Küresel ekonomiye 227 milyar dolarlık "göz" etkisi

5 Temmuz 2016 Salı::

Dünya Ekonomik Forumu'nun raporuna göre, gözlük ihtiyacı olup kullanmayan yetişkinler yüzünden küresel ekonomide yıllık 227 milyar dolarlık verimlilik kaybı yaşanıyor.

Yazı Boyutu : A A A A

Yetişkinlerde görme bozukluklarının sağlık boyutunun yanı sıra ekonomik etkileri de bulunuyor. Gözlük ihtiyacı olup kullanmayan yetişkinler yüzünden küresel ekonomide yıllık 227 milyar dolarlık verimlilik kaybı yaşanıyor.

Dünya Ekonomik Forumu'nun "Küresel Kalkınma İçin Gözlük Kullanımı" başlıklı raporuna göre, insanların görme kabiliyetlerinin artması, sosyo-ekonomik gelişmeyi hızlandırıyor. Çocukların görme bozukluklarını düzeltmek, onların akademik performanslarını yükseltmeye ve daha eğitimli olmalarına katkı sunarken, yetişkinlerin görme sorunlarını gidermek verimliliği artırarak, işgücü piyasası ve ekonomiye önemli geri dönüşümler sağlıyor.

Rapora göre dünyada 2,5 milyar insan gözlük kullanmadığı için iyi bir vizyon sağlayamıyor, bunların 624 milyonu gözlük takmadan görme yetisine sahip bulunmuyor. Bunun da yüzde 80'i az gelişmiş ülkelerde yaşıyor. Gözlük ile 239 milyon çocuğun görme sorunlarının giderilebileceği belirtiliyor. "Uzağı görememe" olarak tanımlanan miyop, 8-12 yaş arasında yaygın görülürken, mevcut trendin devam etmesi durumunda 2050 yılında 4,8 milyar insanın miyop olacağı tahmin ediliyor.

Rapora göre gözlük ihtiyacı olup, kullanmayan yetişkinler yüzünden küresel ekonomide yıllık 227 milyar dolarlık verimlilik kaybı yaşanıyor. Bu yetişkinlere sadece okuma gözlüğünün sağlanması durumunda bile yıllık yüzde 34'lük verimlilik artışı bekleniyor.

"Gözlükteki gümrük vergisi kaldırılmalı"

Okuma yazma bilmemek her yıl küresel ekonomide yıllık 1,19 trilyon dolarlık maliyet oluşturuyor. Araştırmalar okuma yazma bilmeyen yetişkinlerin yüzde 74'ünde göz bozukluğu olduğunu ortaya koyuyor.

Raporda, geçen yıl dünya genelinde 37 milyon dolar harcanarak görme bozukluğu olan insanların sadece yüzde 2'sinin probleminin çözüldüğü, bunun küresel sağlık ve kalkınma problemleri için ayrılan kaynağın yüzde 1'inden düşük olduğu belirtiliyor.

Okullarda göz taramaları yapılarak çocukların görsel bozukluklarının ortaya çıkartılmasının maliyet etkin bir yaklaşım olduğu ifade edilen raporda, görme bozuklukları sorununun çözümü ile dijital ekonomiye de katılımın artacağı vurgulanıyor. Bu kapsamda ülkelerin sağlık, eğitim ve maliye bakanlıklarının bir araya gelerek okullarda ücretsiz göz taramasını yaygınlaştırılması tavsiye ediliyor.

Hükümetlerin bu soruna zaman ve kaynak ayırması gerektiğine işaret edilen raporda, gözlük kullanımının zaruri bir ihtiyaç olduğu, yardımcı ürünler listesine eklenmesi ve FOB değeri (Gemi Bordasında Teslim) 2 dolar ve altındaki gözlüklerde gümrük vergisinin kaldırılması öneriliyor.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.