Bugün: 23 Nisan 2024 Salı
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Yaşam
Print Al

Birlik ve beraberliğe vesile olan günler, bayramlar

5 Temmuz 2016 Salı::

Dînî bayramlar, milletimizin birlik ve beraberliğine ve dargınların, küskünlerin barışmasına vesîle olduğu gibi, ölülerimizin bile sevinmelerine sebep olmaktadır.

Yazı Boyutu : A A A A

Takvîmlere göre bugün “Ramazân Bayramı”nın ilk günü. Cenâb-ı Hak, necip milletimizin ve bütün Müslümânların sıhhat ve âfiyet içerisinde nice bayramlara kavuşmalarını nasip buyursun.

Bizler, onbir ayın sultânı olan ramazân ayını bir ganîmet bilip, bu fırsatı iyi değerlendirmeye çalıştık. Güzel vatanımıza, asîl milletimize elimizden geldiği kadar hizmet etmeye gayret ettik. Milletimizin birliği, vatanımızın dirliği, İslâm âleminin huzûr ve sükûnu ve bütün insanlığın da hidâyeti için duâlar ettik. Bu ayda, mâlî ve bedenî ibâdetlerin birçoğunu yapma husûsunda büyük çabalar harcadık.

Dînî bayramlar, milletimizin birlik ve beraberliğine ve dargınların, küskünlerin barışmasına vesîle olduğu gibi, ölülerimizin bile sevinmelerine sebep olmaktadır. Çünkü kabirler ziyâret edilmekte, rûhlarına Kur'ân-ı kerîm okunup duâlar gönderilmektedir.

“Ramazân Bayramı” iki dînî bayramımızdan birincisidir. Dünkü makâlemizde, Sevgili Peygamberimizin “Ramazân bayramında bayram namazı ve sadaka-i fıtır; kurbân bayramında ise, bayram namazı ve kurbân vardır” hadîs-i şerîfini nakletmiştik. Bayram vesîlesiyle bazı terimlere temâs etmeyi uygun görüyoruz:

1- “İnfâk: Malı, Allahü teâlânın yolunda harcama. Nafaka, zekât gibi verilmesi lâzım olan mâlı hak sâhibine verme. Allahü teâlâ âyet-i kerîmelerde [Bakara, 215, 267, 273-274; Âl-i İmrân, 16-17; Ra'd, 22; Furkân, 67…] infâktan bahsediyor. 2- “Nafaka: İnsanın yaşayabilmesi için, yiyecek, giyecek ve ev gibi lâzım olan şeylerdir. 3- “İhsân” terimi: 1. İyilik etmek. 2. Allahü teâlâyı görür gibi ibâdet etmek manalarına gelmektedir. 4- “Fadl: 1. İhsân. 2. Üstünlük, fazîlet. 5- “Atâ: İhsân, lütuf, bağış. Buna “atiyye” de denir. [İsrâ, 20] 6- “Lutf: İhsân, iyilik. 7- “Cömerdlik: Dînin, vicdânın ve mürüvvetin (insanlığın) vermeyi emrettiği yerde vermek kendisine zor gelmemek. 8- “Cûd: Cömerdlik, eli açık olmak. 9- “Kerem: Cömertlik, severek verme.” 10- “Îsâr: Başkasının ihtiyâcını kendi ihtiyâcından önce düşünmek. Muhtac olduğu hâlde, elindeki malı muhtaç din kardeşine verip, yokluğa katlanmak. 11- “Sadaka: 1. Allahü teâlânın rızâsına niyet ederek ve karşılık beklemeden muhtaç olanlara, fakirlere, hibe edilen mal, para ve her türlü iyilikte, ihsânda bulunma. 2. Zekât. 3. Ganîmet.” 12- “Sadaka-i Câriye: Yapıldıktan sonra sevâbı devam eden hayırlı, iyi işler. Devamlı hayra sebep olan sadaka.”
“Bir mümin vefât edince, bütün amelleri biter. Yalnız üç ameli bitmeyip, bunların sevâbı amel defterine yazılmaya devâm eder. Bu üç amel; sadaka-i câriye, faydalı ilim (kitapları) ve kendisine hayırlı duâ eden sâlih evlâddır.” (Buhârî ve Müslim)

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.