Bugün: 18 Nisan 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Yaşam
Print Al

Tarihte hayatı en çok incelenen zat

31 Mayıs 2016 Salı::

Tarih boyunca, mükemmel hayatı, en ince teferruatıyla incelenen ve ortaya konulan yegâne zat, şüphesiz ki, Peygamber Efendimiz’dir...

Yazı Boyutu : A A A A

Hemen sözlerimizin başında belirtelim ki, tarih boyunca, mükemmel hayatı, en ince teferruatıyla, sadece yıl ve ay olarak değil, hafta, hatta gün bazında incelenen ve ortaya konulan yegâne zat, şüphesiz ki, Peygamber Efendimiz’dir.

İslâm târihi boyunca, Resûlullahın (aleyhisselâm) Peygamberliğinin delîlleri ve onun fazîletiyle alâkalı pekçok eser yazılmıştır. Bunlar, “Delâilü’n-Nübüvve=Peygamberliğin delîlleri”, “Şevâhidü’n-Nübüvve=Peygamberliğin şâhidleri”, “Alâmâtu’n-Nübüvve=Peygamberlik alâmetleri, işâretleri”, “el-Mucizâtü’n-Nebeviyye=Peygamberlik Mucizeleri”, “el-Hasâisu’n-Nebeviyye=Peygamberliğe âit husûsiyetler, özellikler” gibi isimlerle anılır.
“Peygamberliğin delilleri, şâhidleri ve alâmetleri” kitapları, Sevgili Peygamberimizin Peygamberliğinin delillerinden, “Sîret-i Nebeviyye” ve “Meğâzî” kitapları O'nun hayatından ve harplerinden, “Hasâis” kitapları, O'nun fazîletlerinden ve mucizelerinden, “Şemâil-i şerîfe” kitapları da fizikî yapısından, İslâm Târîhi ve Ansiklopediler ise, umûmî hayâtından bahsetmektedirler.

[Örnek olarak, Ebû Nuaym el-Isfehânî ve İmâm Beyhakî’nin “Delâilü’n-Nübüvve”leri, Mevlânâ Abdurrahmân Câmî’nin (Farsça) “Şevâhidü’n-Nübüvve”si, İmâm Suyûtî’nin “el-Hasâisu’l-kübrâ”sı, İmâm Kastalânî’nin “el-Mevâhibü’l-ledünniyye”si bunlardan sâdece çok cüzi bir kısmıdır.]
Allahü teâlâ, bir insanda bulunabilecek, görünür-görünmez bütün iyilikleri, bütün üstünlükleri, bütün güzellikleri, habîbi, mahbûbu, sevgilisi yani en çok sevdiği zât olan son Peygamberi Muhammed aleyhisselâmda toplamıştır.

Mesela, aklı o kadar çoktu ki, Arabistan yarımadasında, sert, inatçı insanlar arasında gelip, onları çok güzel idare ederek ve cefalarına sabrederek, yumuşaklığa ve itaate getirdi.

Güzel huyu, yumuşaklığı, affı, sabrı, ihsânı, ikrâmı, o kadar çoktu ki, herkesi hayran bırakırdı. Hiçbir hareketinde, hiçbir işinde, hiçbir sözünde, hiçbir zaman, hiçbir çirkinlik, hiçbir kusur görülmemiştir. Kendisi için kimseye gücenmediği hâlde, din düşmanlarına, dîne dil ve el uzatanlara karşı sert ve şiddetli idi. Herkese karşı yumuşak olmasaydı, Peygamberlik heybetinden, büyüklük hâllerinden, kimse yanında oturmaya ve sözünü dinlemeye tâkat getiremezdi.

Her bakımdan insanların en üstünü olan Sevgili Peygamberimiz Muhammed aleyhisselâm, kendisine Peygamberliği bildirilmeden önce de, güzel ahlâkı, insanlara görülmemiş bir şekilde iyi davranması, sakinliği, yumuşaklığı ve diğer üstün hâlleriyle sevilmiştir. İnsanlar, bu hasletleri sebebiyle O'na hayran olmuşlardır.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.