Bugün: 19 Mart 2024 Salı
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Başarı
Print Al

Aziz Sancar'ın Nobel'i evde işe yaramadı

23 Mayıs 2016 Pazartesi::

Prof. Dr. Aziz Sancar, Nobel'i aldıktan sonra eşinin evin çöpünü kendisine döktürdüğünü söyledi. Nobel ödüllü gururumuz Prof. Dr. Sancar, Türkiye’deki sağlık sisteminin çoğu dünya ülkesinden ileri olduğunu belirterek “Burada tedavi olmak hem ucuz hem de hızlı” dedi.

Yazı Boyutu : A A A A

Hücrelerin hasar gören DNA'ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde 2015 Nobel Kimya Ödülü'nü kazanan dünyaca ünlü Bilim Adamı Prof. Dr. Aziz Sancar, Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampusu'nda Dâhiler ve Üstün Zekalılar Günü kapsamında üstün zekalı çocuklar ve aileleriyle bir araya geldi.

Temel bilim eğitimi şart

Sempozyum öncesinde bir araya geldiğimiz Prof. Dr. Sancar temel bilimlere ulaşmada eğitimin çok önemli olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu: Bilim yönünden Türkiye'deki sorun şu; burada temel bilim yapmamız lazım. Teknoloji transferi değil. ABD'de ben böyle bir bilim yaptım. Bilimsel bir soru sordum ve onun üzerine çalıştım. Türkiye'ye bunu aşılamamız lazım.

Üniversitelerimizde kadro ve olanakları oluşturmak gerekli. ABD ve Avrupa düzeyinde temel bilimler Türkiye'de de olmalı. Herkes çocuğum doktor, mühendis olsun istiyor. Oysaki yeni nesli yetiştirecek, bilimsel çalışmalar yapıp onları öğrencilerine aktaracak öğretmenlere Türkiye'nin çok ihtiyacı var. Zeka ancak çalışmayla gelişir. Ben zekanın birimizde farklı diğerimizde farklı olduğuna inanmıyorum. IQ testi nasıl yapılıyor bilmiyorum. Gittiğim her yerde de bunu tavsiye ediyorum "Çok çalışın."

ÖĞRETMEN ÇOK KAZANMALI

Öğretmenlerin yetişmesinde hayat standartlarının önemini de işaret eden Prof. Dr. Sancar "Öğretmenler doktorlar kadar para kazanmalı. Meslek daha cazip hale gelmeli. Ben bu önerimi Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan'a da sundum" dedi.

Türkiye'deki sağlık sistemine değinen Prof. Dr. Sancar bir anısını şöyle anlattı: Birkaç sene önce eşimle birlikte Taksim'e gelmiştik. Burada eşim düşüp kafasını yardı. Hemen hastaneye götürdüm ve hızlı bir şekilde müdahale edildi.

Hem ucuz hem hızlı

Sadece yüzde 10 gibi bir fark ödedik. İşte bu sistem ABD'de yok. Orada tedavi de ilaç da pahalı. En zengin ülke ABD'de bu sistemin olmayışı üzücü ve bunu onlar da kabul ediyor. Türkiye'de sistem o kadar gelişti ki hem hızlı hem de ucuza tedavi oluyorsunuz.

Ben insanlık için çalışıyorum

'Mesleğiniz ne olursa olsun işinizi iyi yapın' diyen Sancar: Nobel toplumun insanlığa olan katkısıdır.

Tüzder, Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Marmara Üniversitesi ve Boğazhisar Eğitim Kurumları işbirliğiyle yürütülen "Dâhiler Dahildir" programı çerçevesinde düzenlenen sempozyumda konuşan Prof. Dr. Sancar "Üstün Zekâlılarda Motivasyon" konulu bir sunum yaptı. Ayrıca dahi ve üstün zekâlı çocukların sergiledikleri bir dizi etkinliğe de eşlik etti. Boğazhisar Eğitim Kurumları öğrencilerinin de sunumlarının yer aldığı etkinlikte, dahi ve üstün zekâlı çocuklar robot, bilim, teknoloji ve sağlık alanlarında kendi buluşlarını sergiledi.

İşinizi iyi yaparsanız başarı 'O'DUR!

"Nobel önemlidir ama aileye insanlığa ve ülkeye yapılan katkınızın olması daha önemlidir" diyen Prof. Dr. Sancar sözlerini şöyle sürdürdü: Nobel toplumun insanlığa olan katkısının takdiridir. Ben çalışmalarımı Nobel almak için değil, bilim ve insanlığa katkı için yaptım. İster bir ayakkabı boyacısı, ister bir Nobelli bilim adamı olun görevinizi iyi yapıyorsanız başarı odur.

Üstün zekalardan iletkenlik testi

Toplantıda Boğazhisar Eğitim Kurumları'nda bilimsel deneyler yapan bir grup öğrenci Prof. Dr. Sancar'a maddelerin iletkenlikleriyle ilgili bir deneyin sunumunu yaptı. Sancar ile el ele tutuşup meyvelerden iletkenlik testi yapan öğrenciler deneyi başarıyla sonuçlandırdı.

Şuur çocukluk döneminde gelişir

"Blim yapmamız lazım, insanlık bilim birikimine katılmamız lazım" diyen Prof. Dr. Sancar şöyle konuştu: Sadece Türkiye'de değil, İslam dünyası son 500 yılda bilime katkı yapmış değil. Bunu düzeltmemiz lazım. Bunu yaptıkça bizde de 115 yılda bir tane bilim alanında Nobel almış bir Türk bilim insanı değil; 20 bilim insanı Nobel almış olur. İnşallah Türkiye'de gelecek 100 yılda Nobel'ler çoğalır.

Akşam

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.