Bugün: 22 Ocak 2025 Çarşamba
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | İnsan Kaynakları
Print Al

300 bin kişi 26 Mayıs'tan sonra çalışamayacak

1 Mayıs 2016 Pazar::

Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan 300 bin kişi 26 Mayıs'tan sonra çalışamayacak

Yazı Boyutu : A A A A

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Vekili Mehmet Ali Özkan, tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışanların mutlaka Mesleki Yeterlilik Belgesi olması gerektiğini belirterek, "26 Mayıs 2016'dan itibaren 40 meslekte belgesi olmayanlar çalışamayacak" dedi.

Özkan, Anadolu Aslanları İşadamları Derneği'nin (ASKON) düzenlediği "İŞKUR’un Çalışmaları, İşçi ve İşverenlere Yönelik Destekleri” konulu toplantısında yaptığı konuşmada, iş gücüne katılım oranında son 10 yılda ciddi bir artışın olduğunu belirterek, her yıl iş gücü piyasasına yeni giren 700-800 bin kişilik kitlenin bulunduğunu, istihdamdaki son rakamlara bakıldığında 26 milyon 275 bin kişinin istihdam edildiğini kaydetti.

İş gücü piyasası analizlerinin önemine değinen Özkan, analizler düzgün yapılmadığında faaliyetlerin düzgün gerçekleştirilemeyeceğini ve politika oluşturulamayacağını dile getirdi.

Özkan, mayıs ayı itibarıyla İş gücü piyasası araştırması yapmak için çalışanların sahada olacağını ifade ederek, şunları aktardı:

"Biz burada, açık işlerin tespitini, temininde güçlük çekilen meslekleri, işverenin elemanlarından beklentilerini ele alıp raporlama yapıyoruz. İşverenler olarak siz ne kadar gerçek bilgileri verirseniz sizlere yönelik politikaları gerçekleştirebileceğiz. Mesleki eğitim kurslarında yapılan bu raporlama fayda sağlıyor. İş gücü piyasasının ihtiyacı ne ise ona yönelik kurslar yapıyoruz. Geçen sene yaklaşık 170 bin kişiye mesleki eğitim vermişiz. Reel sektör olmadığı takdirde bize başvuran işsizleri herhangi bir şekilde değerlendirmemiz mümkün değil. Bunun için bir arada çalışmalıyız. Bizim özel sektöre kamu olarak ihtiyacımız var, özel sektöre tüm desteği vermek için çalışıyoruz. İŞKUR aradığınız elemanları bulma konusunda sonuna kadar yanınızda, bunun sözünü verebilirim."

İşbaşı Eğitim Programlarının temel mantığının staj olduğunu anlatan Özkan, iş tecrübesi olmayanları işverenlerin yanına verdiklerini, işverenlerin çalışanları bu şekilde tanıma imkanı bulduğunu ve böylelikle deneme süresinin daha hızlı aşılabileceğini bildirdi.

Özkan, işverenlerin, yanında staj yapmak isteyen kişilere asgari ücretin netinin yüzde 30'u kadar ücret ödemek zorunda olduğunu anımsatarak, "Yakında kanun çıkacak. Kamu bunun 3'te 2'sini üstleneceği bir yapı oluşturuyor. 3'te 1, 3'te 2 gibi farklı bir yapılanma var. İşverenlerin yükü biraz daha azalmış olacak. İşbaşı eğitimini uygulayanlara çeşitli şartlar dahilinde teşvik programı var." dedi.

TEHLİKELİ İŞLERDE BELGESİ OLMAYANLAR ÇALIŞTIRILAMAYACAK
Özkan, tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalıştırılan işçilere yönelik olarak kurslar düzenlenerek gerekli sertifikanın alınmasını sağladıklarını belirterek, şunları dile getirdi:

"Şu an yürürlükte olan ve yaptırımı çok yakında gelecek olan bir husus var. Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu söz konusu. Bu konuda da İŞKUR olarak bir takım şeyleri üstleniyoruz. Belgelendirme kuruluşlarının gerçekleştireceği sınavlarda başarılı olanların 2017 yılı sonuna kadar belge masrafı ve sınav ücreti İŞKUR tarafından karşılanıyor. 31 Aralık 2019 tarihine kadar da belge masrafı ve sınav ücretinin yarısı İŞKUR tarafından karşılanıyor. 48 meslekte belge zorunluluğu mevcut. Bunlardan 8'i yeni çıktı, uygulaması 2017'de olacak. 26 Mayıs 2016'dan itibaren 40 meslekte belgesi olmayanlar çalışamayacak. Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışanların mutlaka belge sahibi olması gerekiyor. Buna ilişkin eğitimleri verebiliyoruz. Bu alanda işçi çalıştıran arkadaşlarımız varsa ellerini bir an evvel hızlandırsınlar, biz sizin yanınızdayız."
Kuruma kayıtlı 1 milyon 772 bin işsizin bulunduğunu ifade eden Özkan, "İşsizlerin kuruma kayıt olmasını istiyoruz ki, onlara yardımcı olabilelim. Geçen sene 889 bin 640 kişiyi işe yerleştirmişiz. Bu yıl kurumumuzun 70. yılı, biz de 70. yılda 1 milyon istihdam gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Dün itibarıyla işe yerleştirme rakamımız 335 bin seviyesinde, bu da sevindirici, aynı hızda gidersek hedefimizi yakalayacağımız anlamına geliyor." diye konuştu.

"YARI ZAMANLI ÇALIŞMA ÖDEMELERİNE BAŞLADIK"
Konuşmasının ardından Özkan, katılımcıların ve basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Basında yer alan,"Kendi isteğiyle işten ayrılanların da işsizlik maaşı alabileceği"ne yönelik habere ilişkin bir soru üzerine Özkan, buna dair bir mevzuat ve hazırlığın bulunmadığını belirterek, "Gündemimizde yok. Süreç içerisinde bu olabilir ama sizi destekleyecek şekilde çalışma yapacağımızdan emin olun." dedi.
Doğum yaptıktan sonra iş yerinde kişilerin yarı zamanlı çalışmasına imkan sağlandığını anımsatan Özkan, dün itibarıyla ilk ödemeleri imzaladıklarını, yarı zamanlı çalışmaya ilişkin ödemeleri de yapmaya başladıklarını söyledi.

300 BİN KİŞİNİN MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ BULUNMUYOR
300 bin kişinin Mesleki Yeterlilik Belgesi bulunmuyor. 26 Mayıs'tan itibaren belgesi olmayan işçiyi çalıştıran işveren veya işveren vekillerine Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü tarafından her bir çalışan için 500 Türk lirası idari para cezası verilecek.
Söz konusu tarih itibarıyla Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirilen meslekler şöyle: Yeterlilik Adı
Ahşap Kalıpçı Isı Yalıtımcısı
Alçı Levha Uygulayıcısı Isıtma ve Doğal Gaz İç Tesisat Yapım Personeli
Alçı Sıva Uygulayıcısı İnşaat Boyacısı
Alüminyum Kaynakçısı İskele Kurulum Elemanı
Bacacı (Seviye 3) Kaynak Operatörü
Bacacı (Seviye 4) Makine Bakımcı (Seviye 3)
Betonarme Demircisi Makine Bakımcı (Seviye 4)
Betoncu Makine Bakımcı (Seviye 5)
Çelik Kaynakçısı Otomotiv Elektromekanikçisi
Direnç Kaynak Ayarcısı Otomotiv Mekanikçisi
Doğal Gaz Altyapı Yapım Kontrol Personeli Otomotiv Montajcısı
Doğal Gaz Çelik Boru Kaynakçısı Otomotiv Sac ve Gövde Kaynakçısı
Doğal Gaz Isıtma ve Gaz Yakıcı Cihaz Servis Personeli Panel Kalıpçı
Doğal Gaz işletme Bakım Operatörü Plastik Kaynakçısı
Doğal Gaz Polietilen Boru Kaynakçısı (Seviye 3) Seramik Karo Kaplamacısı
Doğal Gaz Polietilen Boru Kaynakçısı (Seviye 4) Ses Yalıtımcısı
Duvarcı Sıvacı
Endüstriyel Boru Montajcısı Su Yalıtımcısı
Hidrolik Pnömatikçi (Seviye 4) Tünel Kalıpçısı
Hidrolik Pnömatikçi (Seviye 5) Yangın Yalıtımcısı

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.