Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | Liderlik
Print Al

Bill Gates'in Liderlik Özellikleri

22 Nisan 2016 Cuma::

Lider kitleleri peşinden götüren ve özelliği ile herkesin güvenini kazanarak tüm sorunlara çözümsel yaklaşan kişidir. Piyasada liderin tanımını yapan ve özelliklerini anlatan birçok kitap yer almaktadır.

Yazı Boyutu : A A A A

Atilla’nın Liderlik Sırları, Cengizhan’ın Liderlik Sırları gibi kitaplar herkes tarafından okunmaktadır. Günümüzde dünyanın en zengin insanları arasında yer alan ve çağımızın en önemli kişileri arasında gelen Bill Gates’in liderlik sırları hakkında pek bir bilgi bulunmuyor. Bu yazımızda Bill Gates’den bahsederek, onun liderlik vasıflarını ve zengin olma yolundaki sırlarını paylaşacağız.

Bir Vizyona Sahip Olma Sırrı

Günümüzde bilgisayar aktif olarak herkes tarafından kullanılmakta ve birçok işin kolay bir şekilde halledilmesine yardımcı olmaktadır. Bill Gates, bu ayrıntıyı küçük yaşlarda kavramış ve bilgisayarın gelecekte insanlık için yararlı olacağını anlamıştır. Bu konuda en yakın arkadaşı olan ve aynı zamanda Microsoft’un kurucu ortakları arasında yer alan Paul Allen ile bir araya gelerek bilgisayarın geleceğini konuşmuşlar ve yeni fikirler geliştirmişlerdir. Bu fikirlerin sonucunda bilgisayarın gelecekte herkesin evine gireceği ve tüm işlerin bu sayede hızlı bir şekilde halledilebileceğini öngörmüşlerdir. Bu sayede kurdukları şirketlerle bu amacı benimsemişler ve çalışmalarını bu doğrultuda yürütmüşlerdir.

Çok Çalışma Sırrı

Bill Gates zekası ile ön plana çıkan bir insandır. Zekası iş hayatında çok etkili olmuştur. Bu özelliğini iş hayatına yansıtması da liderlik sırları arasında gelmektedir. Ancak zeki olmanın tek başına yeterli olmayacağını düşünerek, çok çalışmanın gerektiğini de ifade ediyor. Çok çalışmanın başarıya götüren etkenlerden bir tanesi olduğuna inanıyor ve yanında çalışanlardan da bu çalışma azminin aynısını görmek istiyor.

Zeki Elemanlar İle Çalışma Sırrı

Yazılım teknolojinin içerisinde önemli bir yerde yer almaktadır. Yazılan programlar teknolojik aletlerin kullanımı kolaylaştırmaktadır. Bundan dolayı yazılım sektörü içerisinde sıradan insanlar ile çalışılmayacağını biliyor ve elamanlarını zeki insanlardan seçiyor. Zeki elamanın nerden anlaşılacağını ve nasıl olması gerektiğini ise şöyle açıklıyor. Zeki elaman araştırmacı yönü ile ön plana çıkar, aldığı işle ilgili araştırma yapar ve o işi kesinlikle halletmeye çalışır. Yeni fikirler üretir, geliştirir bu özelliği iş hayatı içerisinde her zaman kullanır. Microsoft akıllı elamana önem verdiği için, aradığı özellikteki elamanı bulana kadar aradığı pozisyon uzun süre boş kalabiliyor.

Elemanlara Değer Verme Sırrı

Microsoft elaman seçimlerinde akıllı kişilere öncelik veriyor ve seçimlerini bu doğrultuda yapıyor. Ayrıca her çalışanına değer veriyor. Bill Gates bir yazısında, işten ayrılan personelin, neden ayrıldığını, neden onu mutlu edemediklerini, nerede hata yaptık sorularını sorduğunu söylüyordu. Çalışan kişiler Microsoft şirketinin en değerli varlıkları olarak görülüyor. Çalışan elamanlar bu değerin farkında olarak çalışmalarını sürdürüyorlar. Bu değerin verilmesinin sonucunda Microsof’ta elaman sirkülasyonu ABD’ki diğer şirketlere göre kıyaslandığında iki kat daha düşük olduğu görülmektedir.

Piyasanın Gelişimini Yakından Takip Etme Sırrı

Hızla gelişen bir sektörde yenilik ve gelişme olmadan yer almak zamanla kaybolmaya eşdeğerdir. Bundan dolayı her zaman yeni fikirler desteklenmeli ve gelişime açık olarak bir yol izlenmelidir. Bundan dolayı Bill Gates bu yeniliklerin ve piyasanın gerisinde kalmak istemiyor. Stratejisini bu doğrultuda çiziyor. Geride kaldığı dönemlerde ise hatasını anlayarak telafi etme yolunu tercih ediyor. Bu sayede hatayı gideriyor ve aynı hataya tekrar düşmüyor. 1984 senesinde Apple firması, Macintosh’u piyasaya sürdü. Grafik tabanlı olan bu sistem Microsoft’un çıkardığı işletim sisteminden daha gelişmiş özelliklere sahipti. Microsoft bu yeni işletim sistemine istinaden bir yıl sonra yeni bir sistem geliştirdi. Windows olarak geliştirilen bu sistem başarısızlıkla sonuçlandı. Ancak Bill Gates karamsarlığa düşmedi ve en iyisini gerçekleştirmek için yeni adımlar attı. 1990 yılında çıkardığı 3.0 Windows işletim sistemi ile başarıyı yakaladı.
Bill Gates’in, piyasasın geride kalmasına neden olan olaylardan bir tanesi de internetin getirdiği yeniliklere ayak uyduramamasıydı. İnternetteki gelişmelere uzak kalması ve yeni ürün geliştirememesi sonucu hisse senetleri, her zaman kazandıran hisse senetleri listesinden atılmasına neden oldu. Bill Gates hatasını çabuk fark ederek ve gelişmeleri yakından takip ederek şirketini internetin özelliklerine uyumlu hale getirdi.

Piyasayı Şekillendirme Sırrı

Piyasası yakından takip etmenin önemine vurgu yapan Bill Gates, aynı zamanda piyasanın şekillendirilmesi gerektiğine de inanıyordu. Çalışmalarını bu doğrultuda yaparak rakiplerini alt ediyordu. Bundan dolayı Bill Gates ve Microsoft’un sloganı, standartları biz koyarız olmuştu. Bu slogana sadık kalarak çalışmalarını yürütmüş ve kısa zamanda başarıyı yakalamıştır. Kişisel bilgisayarlarda kullanılan programlama dili, Basic standart özellik taşımakta idi. DOS işletim sistemi ve Windows işletim sistemi en çok kullanılan sistemler arasında yerini aldı. Piyasa ortamının olgunlaşmadığını düşünerek, birbirinden farklı ürünler üreterek rakiplerini bu yol ile alt etmeyi başardı.

Odaklanma Sırrı

Microsoft sektör olarak yazılım alanında çalışmaktadır. Tüm çalışmalarını bu doğrultuda yürütmektedir. Cirosunun %90’dan fazlası yazılımdan gelmektedir. Yazılımın yanında, oyun kumanda cihazı, mouse, ses kartı gibi donanımlar da üretiyor. Ancak bu ayrıntılar yazılımı geliştirmek ve desteklemek için üretimi yapılıyor. Bill Gates, diğer şirketlerin yaptığı gibi bulunduğu faaliyet alanını genişletmiyor, tek bir işe odaklanarak başarı sağlıyor. En iyi olduğu işe odaklanarak, başarıyı daha hızlı yakalıyor.

Alçakgönüllü Yaşama Sırrı

Rakiplerinin çok zengin bir hayat sürmesi, yatlarının, arabalarının olmasına karşın, Bill Gates sade bir yaşam sürmeyi tercih ediyor. Cimri denecek kadar eli sıkı özelliği ile ön planda yer alıyor. Hatta bununla ilgili bazı ayrıtılar yer almaktadır. Bill Gates gittiği otelin park yeri pahalı olunca, uzun bir süre ücretsiz park alanı aramıştır. Kiraladığı arabayı kullanmadığı dönemler başkalarına kiralayarak gelir elde etmiştir. Ayrıca uçakların ekonomik uçuş bölümlerini tercih etmiştir. Bill Gates’in hayatı içerisinde en pahalı maddi varlığı evi olarak bilinmektedir. Fiyatı ise 60 milyon dolar civarındadır. Bu eve bu kadar para harcamasının nedeni, lüksü sevdiğinden değildir. Daha çok geleceğin evi nasıl olmalı araştırmalarını burada yapması gelmektedir. Ayrıca, Microsoft’un ürünlerini de bu evde test etmektedir.

Rakiplerinin birçok maddi varlığı bulunmaktadır. Güçlü rakipleri arasında gelen Oracle’in başkanı Lary Ellison’nun, bir yatı, uçağı ve Amerika Birleşik Devletlerinde uçuramadığı bir savaş uçağı da bulunmaktadır. Microsoft’u birlikte kurduğu en yakın arkadaşının ise maddi varlıkları dikkat çekicidir. Kurucu ortak olan Paul Allen’in yatı, uçağı, jeti ve sosyeteden birçok sevgilisi bulunmaktadır. Ayrıca düzenlediği pahalı partiler ile de tanınmaktadır. Geçen yıl parti için harcadığı rakam 100 milyon dolar olarak bilinmektedir.

Rakiplerinin birçok şeyi olmasına karşın Bill Gates’in neden kendisinin de almadığı sorulunca, bu soruya şöyle yanıt veriyor. Eğer bu ürünlere sahip olursam, öyle yaşarsam, öyle yaşama başlarım diyerek devam ediyor. Ve şimdiki kişiliğimden başka bir kişiliğe bürünürüm. Yeterince çalışamayacağını ve üretemeyeceğini ekliyor. Çalışkanlığı ve azmi ile iş dünyasında tüm engelleri aşarak lider konuma gelen Bill Gates tüm liderlik sırlarını barındırmaktadır. Çalışkanlığı ve zeki olmayı önceliğine alarak, piyasayı yakından takip ederek iş hayatında başarıyı yakalamıştır. Çalışanlarına değer vererek onları korumuş ve hatalarından ders çıkararak, eski hatalarını tekrarlamamıştır.

Thomasturkiye.com sitesinde yayınlanan tüm yazıların hakları saklıdır. Yazıların tamamının veya bir kısmının www.thomasturkiye.com adresi tıklanabilir şekilde kaynak gösterilmeden herhangi bir yerde kullanılması yasaktır. Aksi durumlarda hukuki yollara başvurulur.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.