Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Bilgi Merkezi
Print Al

Dünya Türk Girişimciler Kurultayı Yapıldı

30 Mart 2016 Çarşamba::

Kurultaydan detaylar Dünya Türk Girişimciler Kurultayı. Dışişleri Bakan Yardımcısı Koru:
"(Vizesiz seyahat) Hazirandan itibaren Türk vatandaşları için vizesiz geçiş durumu var. Bununla ilgili 72 kriter öngörülmüştü. Bunun şu an yarısı tamamlanmış durumda. Kalan 36 maddenin de yaklaşık 35-40 tanesi önümüzdeki günlerde tamamen sonlanmış olacak."

Yazı Boyutu : A A A A

" (Rusya ile uçak krizi) İlişkilerin önümüzdeki dönemde düzeleceğine olan inancımızı muhafaza etmeye devam ediyoruz."
Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, Avrupa'ya vizesiz seyahate ilişkin, Hazirandan itibaren Türk vatandaşları vizesiz geçiş durumu var. Bununla ilgili 72 kriter ön görülmüştü. Bunun şu an yarısı tamamlanmış durumda. Kalan 36 maddenin de yaklaşık 35-40 tanesi önümüzdeki günlerde tamamen sonlanmış olacak." dedi.

Ekonomi Bakanlığı, Dış Ekonomik ilişkiler Kurulu (DEİK) ve Dünya Türk İş Konseyi tarafından Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen "Dünya Türk Girişimciler Kurultayı"nda, "Bakanlar Oturumu" gerçekleştirildi.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, temscilik oranında yüzde 40 civarında bir artış gerçekleştirdiklerini, 12 yıl önce 169 olam temsilcilik sayısını 234'e çıkardıklarını belirtti.

Yurt dışında yaşayanlara yönelik bir süre önce başlattıkların "Memleketim Projesi" hakknıda bilgi veren Koru, bu kapsamda şimdi de "Memleketim Buluşmaları" düzenleyeceklerini açıkladı.

Koru, Türkiye ile Rusya arasındaki krizle ilgili soru üzerine, "Rusya biim çok önemli bir ortağımız. Mütaahhitlerimizin en fazla iş yaptığı ülke burası. Hala çok büyük işler yapılıyor orada. Dış politikamızda bir çizgimiz var. Onu muhafaza ediyoruz. Kırım'ı ilhak ettiklerinde bundan rahatsız olduğumuzu çok açık şekilde ilettik Rusya'ya. Ancak bununla ilgili kendilerine yaptırım söz konusu olunca biz farklı uygulama yaptık çünkü kendileriyle özel ilişkimiz vardı" diye konuştu.

Ancak, uçak krizinden sonra durumunun değiştiğini dile getiren Koru, şöyle devam etti:

"İlişkilerimiz gerilemeye başladı. Birçok alanda iki ülke zor bir dönem geçiriyor. Bundan sadece Türkiye değil, Rusya da ciddi zarar görüyor. Çeşitli alternatifler aramak zorunda kaldılar. Biz Rusya'ya karşı ilkeli politikamızı devam ettiriyoruz. Bundan sonra da aynı şekilde devam edeceğiz. İki ülkenin çıkarı neyse onun yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Bunu yaparken de hiçbir zaman milli menfaatlerimizden taviz vermiyoruz. Rusya girişlerde vize istiyoruz. Biz henüz vizeyi aynı şekilde kaldırmadık. Bu ilişkilerin önümüzdeki dönemde düzeleceğine olan inancımızı muhafaza etmeye devam ediyoruz."

Avrupa'ya vizesiz seyahat"

Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, Türkiye ile AB arasındaki son durumun sorulması üzerine, AB'ye karşı olan ilişkilerin, tarihin hiçbir döneminde, son 4-5 ay kadar yakın olmadığını kaydetti.

Bunun karşılıklı bir ilişki olduğunu belirten Koru, şunları kaydetti:

"Burada mülteciler konusu şüphesiz önemli bir araçtır. AB bölgede etkili olabilmek için Türkiye'nin gücüne ihtiyaç duyduğunu çok daha fazla hissetmiş durumda. Türkiye'nin, Orta Doğu konusunda AB'nin çok yakın bir ortağı olduğunu kabul etmiş durumdalar. Göçmen kriziyle ilgili varılan mutabakatta açık çek verdik. Bu düzensiz göçmenlerin engellenmesi konusunda yardımcı olmaya hazır olduğumuzu, bunun tamamen engellenmesi gerektiğini söyledik. Çünkü bu insani dışı bir durum. Mutabakat sağlandı. Göçmenleri 4 Nisan'dan itibaren kabul etmeye başlayacağız. Eş zamanlı olarak ne kadar Suriyeli alırsak aynı sayıda ve aynı gün o kadarını AB'ye yollayacağız. Bu konuda mutabakat tamdır. Gümrük Birliği son zamanlarad aleyhimizde çalışmaya başlandı. Bunun güncellenmesini istemiştik. Bu konuda da mutabakat sağlandı. Bunlarla birlikte haziranda itibaren Türk vatandaşları vizesiz geçiş durumu var. Bununla ilgili 72 kriter ön görülmüştü. Bunun şu an yarısı tamamlanmış durumda. Kalan 36 maddenin de yaklaşık 35-40 tanesi önümüzdeki günlerde tamamen sonlanmış olacak."

"Seçimlere katılımı yüzde 45 yaptık"

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı (YTB) Doç. Dr. Kudret Bülbül de kurum olarak çok önemli işler yaptıklarını söyledi.

Bülbül, kurum olarak, yurt dışında güçlü bir diaspora oluşturmak, akraba topluluklra arasında ilişki oluşturmak ve uluslararası arenada Türkiye gönüllüleri oluşturmak gibi 3 temel görevleri olduğunu dile getirdi.

Diaspora stratejisi başlattıklarını anlatarak, "Yurt dışında seçimlere katılımı yüzde 5'ten yüzde 45'lere getirdik. Bu bir dünya rekoru. Yurt dışındaki insanlarımızın kendi kimlik, kültür ve dilleriyle bunudukları toplumda var olmasını amaçlıyoruz. Bu kimliklerini koruyarak, bulundukları toplumlarda şehir kenarlarında değil şehir merkezinde, hayatın her alanında eşit katılımlarını sağlamayı amaçlıyoruz" diye konuştu.

Bülbül, Avrupa'da son dönemde artan bir ayrımcılık bulunduğunu aktararak,"Ayrımcılıkla mücadele için çeşitli programlarla başlattık. Yurt dışındaki vatandaşlarımız hayatın her alanında daha etkin olsunlar diye çalışmalar yapıyoruz. Bu kapsamda dünyanın her yerinde çeşitli programlar, etkinlikler yapıyoruz. Küreselleşme ile birlikte bir yakınlaşma söz konusu. Ancak, yakın coğrafyamızla ciddi bir kopuş var. Bunu düzeltmek adına yaptığımız çok ciddi çalışmalar var" ifadelerini kullandı.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.