Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | İnsan Kaynakları
Print Al

200 bin taşeron işçiye kadro ihtimali gündemde

20 Mart 2016 Pazar::

Çalışma Bakanlığı verilerine göre kamuda taşeron olarak çalışan yaklaşık 740 bin kişinin 200 bini 'asıl iş' niteliğindeki işlerde görev yapıyor. Yani yarın Meclis'e gelmesi beklenen düzenleme sonrası bu kişiler kamuda uzun süredir bekledikleri kadro imkanına kavuşabilir.

Yazı Boyutu : A A A A

Akşam gazetesinden Okan Güray Bülbül'ün köşe yazısında bu hafta taşeron işçilerle ilgili önemli bilgiler yer aldı.

Yazıdan önemli detaylar şöyle:

"Taşeron kullanımı İş Kanunu hükümleri doğrultusunda belirlenir. Bu çerçevede yalnızca 'yardımcı iş'lerin ve 'teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işler'in taşerona verilmesi mümkündür. Bunun dışında bir işveren asıl işin bir bölümünü veya tamamını taşerona veremez.İş Kanunu taşerona verilmemesi gereken bir işin taşerona verilmesini 'muvazaa' olarak adlandırır ve 'muvazaa'lı kurulmuş bir asıl işveren-alt işveren ilişkisinin sonucu olarak taşeron işçinin en başından beri asıl işverenin işçisi olduğu sonucuna varır.

YA MUVAZAA OLURSA...

Kamuda 'muvazaa'lı kurulmuş bir alt işveren ilişkisinin söz konusu olması halinde de aynı yaptırım geçerli olduğu için kamuda taşerona verilemeyecek bir işte çalıştırılan taşeron işçilerinin baştan itibaren kamunun işçisi olması gerekir.

Taşeron işçilerin kadroya geçirilmesi konusundaki mücadele Karayolları'nda taşeron işçi olarak çalışan işçiler adına Yol-İş Sendikası tarafından açılan davayla başladı. 2011 yılında 6 bin 417 işçi adına açılan davada, asfalt dökme işinde çalışan taşeron işçilerin asıl işi yaptıklarına karar verildi.Davalar kazanılınca bu kişilerin kadroya alınmaları için gerekli işlemler tamamlandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın verilerine göre bugün itibarıyla yaklaşık 650 bin taşeron işçisi kamu kurumlarında görev yapıyor.

Fakat bunun dışında da SGK'ya alt işveren koduyla kaydolmayan 90 bin kişinin varlığı biliniyor. Bu işçilerin yine yaklaşık 200 bininin 'asıl iş' niteliğindeki işlerde görev yaptığı tahmin ediliyor.

KAMUNUN TAVRI ÖNEMLİ

Bakanlar Kurulu'nun hazırlayacağı liste sonrası özel sektörde taşeron işçi çalıştırma konusunda atılacak olumlu adımlar hızlanacaktır. Taşeron işçiliğin amacı dışına çıkması ve taşeron işçilerin haklarının kısıtlanması sonucunu doğurması ne yazık ki özellikle iş kazaları sonrası çok canlar yaktı.

Taşeron sorununun çözümü bu anlamda sadece çalışma hayatında değil, toplumsal yaşamda da yankı uyandıracaktır. Kıdem şartı gelebilir

Hazırlanacak kanun tasarısında kadroya geçirilecek taşeron işçiler için kıdem şartı öngörülebilir. Örneğin iki yıldır aynı kamu kurumunda taşeron işçisi olarak çalışıyor olma şartı getirilebilir.6552 sayılı Kanunun yürürlük tarihi olan 11.09.2014 tarihi itibarıyla kamuda bu listedeki işler dışındaki işlerde çalışmakta olan ve belirli bir süre kıdemi olan işçilere kadro verilmesi gerçekleştirilebilir.

ÖZEL SEKTÖRDEKİLER DAVA AÇABİLİRLER

21 Mart'ta Meclis'e gelecek liste yalnızca kamuyu bağlayıcı nitelikte.

Diğer yandan alt işveren ilişkisinin kurulabilmesiyle ilgili şartlar asıl işverenin niteliklerine bağlı olduğu için bu listenin özel sektör için yalnızca yol gösterici nitelikte olacağını söylemek mümkün. Taşeron işçiler eğer taşerona verilemeyecek bir işte çalıştırılıyorlarsa, doğrudan asıl işverene dava açarak muvazaa tespiti yaptırabilirler. Bu sayede aynı işyerinde çalıştıkları işçilerin aldığı bütün sosyal ve maddi haklara kavuşabilirler.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.