Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Yaşam
Print Al

İki büyük nimet: Sağlık ve boş vakit

8 Ocak 2016 Cuma::

Sevgili Peygamberimiz (sallallahü aleyhi ve sellem) buyurdu ki: “İki [büyük] nimet vardır ki, insanların çoğu bunlarda hep aldanır. Bunlar: Sağlık ve boş vakittir.”

Yazı Boyutu : A A A A

Cenab-ı Hakk, insanlara muhtaç oldukları her türlü nimeti lütfetmiştir. O'nun, kullarına verdiği ni’metler sonsuzdur. Nitekim “İbrâhîm sûresi”nin 34. âyetinde bu husus şöyle ifâde buyurulmaktadır:

“Allah, istediğiniz şeylerin hepsinden size verdi. Eğer Allah'ın bunca nimet[ler]ini teker teker sayacak olsanız, onu kısım kısım bile sayamazsınız. Gerçekten insan çok zâlim, çok nankördür.”

“Nahl sûresi”nin 18. âyeti de bu hususu teyit etmektedir. Şöyle ki: “Hâlbuki Allah'ın nimet[ler]ini teker teker saymaya kalkışsanız, icmâlen [özet olarak] bile sayamazsınız. Muhakkak ki, Allah gafûrdur [çok bağışlayıcıdır], rahîmdir [çok merhametlidir]” buyurulmuştur.

Bilindiği gibi bu dünya, bir imtihân yeridir. Bir âyet-i kerîmede: “Her cân ölümü tadacaktır. Sizi bir imtihân olarak hayır ve şer ile deniyoruz” [Enbiyâ, 35] buyurulmuştur.

Yüce Allah, Kur'ân-ı kerîminde, Mülk sûresinin 2. âyetinde: “Amelce hanginiz daha güzeldir diye [yani hanginizin daha güzel amelde bulunacağını] imtihân edip ortaya çıkarmak için ölümü de, hayâtı da yaratan O'dur. O, azîzdir (her şeye gâliptir), gafûrdur (çok bağışlayandır)” buyurmuştur. Demek ki hayat ve ölümün yaratılmasında imtihân maksadı vardır.

Bakara sûresinin 155. âyet-i kerîmesinde de insanların imtihân gâyesi ve şekli şöyle açıklanır: "(Ey mü'minler, itâatkârı âsi olandan ayırt etmek için) and olsun, sizi biraz korku, biraz açlık, biraz da mallardan, cânlardan ve mahsullerden yana eksiltme ile imtihân edeceğiz. (Ey habîbim), sabredenlere (lütûf ve ihsânlarımı) müjdele."

Sevgili Peygamberimiz buyurmuştur ki: “İki [büyük] nimet vardır ki, insanların çoğu bunlarda hep aldanır. Bunlar: Sağlık ve boş vakittir.” [Tirmizî]

Onun için Sevgili Peygamberimiz “Akıllı kimse [akıllı Müslümân], kendisini hesâba çekip ölümden sonrası için hazırlık yapan kişidir” buyurmuştur. Yine Resûlullah (sallallahü aleyhi ve sellem) "Yarın yaparım diyenler helâk oldular" buyurmuştur.

Büyük âlim ve velîlerden İmâm-ı Rabbânî (rahmetullahi aleyh): “Vakitleri çok kıymetli ganîmet bilmelidir” buyurmuştur. Onun oğlu, yine büyük âlim ve velî Muhammed Ma'sûm Fârûkî de “Vakit keskin bir kılıç gibidir. Kıymetli ve şerefli şeylere sarf etmek gerekir” buyurmuştur.

Sevgili Peygamberimiz: “Ameller, sonlarına göre değerlendirilir” buyurmuştur. Büyük devlet ve ilim adamı, tarihçi Ahmed Cevdet Paşa’nın başkanlığındaki bir heyetin hazırladığı, bir hukuk âbidesi olan “Mecelle”de de; “Hüküm sona göre verilir” denilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.