Bugün: 18 Nisan 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Bilgi Merkezi
Print Al

Petrolde iki farklı görüş

4 Ocak 2016 Pazartesi::

Petrol fiyatlarında iki farklı tahmin ortaya çıktı. Petrol fiyatlarında 2016'da analistler artış, işlemciler düşüş bekliyor.

Yazı Boyutu : A A A A

Bundan yaklaşık bir yıl önce, altı ay içinde petrol fiyatlarının yarıya inmesinin ardından, analistler 2015 yılı için fiyatlarda toparlanma beklerken, işlemciler pozisyonlarını kapatmakla meşguldü.

Daha sonra meydana gelen gelişmeler işlemcilerin haklı olduğunu gösterirken, petrol fiyatları da 2015 yılında üçte bir oranında değer kaybetti. Analistler şimdi 2016 yılı için bir toparlanma olacağı tahmininde bulunurken, işlemciler Aralık ayında rekor oranda kısa pozisyon aldılar. İki görüş arasındaki fark, analistlerin günlük 2 milyon varile kadar varabilecek olan petrol arzı fazlasına verilecek tepkiden kaynaklanıyor.

Birçok analist özellikle ABD'de başta olmak üzere petrol çıkaran şirketlerin düşük gelirler ve borçlardan dolayı üretimini düşürmeleriyle beraber 2016 yılı sonuna doğru gerçekleşecek bir fiyat toparlanmasının yıl geneli ortalamasını yukarı çekeceğini tahmin ediyor.

İşlemciler ise analistlerin 2015 yılı beklentilerinin de benzer bir mantığa dayandığını söyleyerek 2016 yılı için de bunun yanlış olacağını söylerken, petrol üreticilerinin hem uzun vadede hayatta kalmak için maliyeti düşüreceklerini hem de borçlarını ödemeye devam edebilmek için düşük fiyatlarda üretime devam edeceklerini söylüyor.

Singapur'da bulunan Strong Petroleum ham petrol işlemleri idari direktörü Oystein Berentsen, "En azından önümüzdeki iki üç yıl için (geçmişteki yüksek petrol fiyatları ile yaşanan) parti sona erdi" dedi.

Piyasaların Aralık'ta hızla düşmesi ve Brent petrolün kısa bir süreliğine 35 doların altına inerek 11 yılın en düşük seviyesini görmesinin ardından bazı analistler de tahminlerini gözden geçirecekleri sinyalleri veriyorlar.

Buna rağmen analistlerin 2016 yılında fiyat toparlanması olacağına dair beklentileri tersine çevirebilmeleri için fiyat tahminlerinde keskin düşüşler yapmaları gerekiyor. Reuters'in ulaştığı 31 analistin Brent ham petrolü için önümüzdeki yıla dair tahmin ortalaması varil başına 57.95 dolar oldu. Bu rakam şu anki değerin 20 dolar üzerinde. Ve birçok analist üretimde yapılacak kesintilerin önümüzdeki yıl piyasanın yönünü değiştireceği görüşünü devam ettiriyor.

Buna rağmen piyasa 2016 yılının sonlarına doğru bile bir toparlanma göstereceğine dair az sinyal veriyor.

Brent ham petrol vadelileri eğrisi Şubat 2016 ve Aralık 2016 arasındaki kontratlar için 7 doların altında bir artış gösteriyor. İşlemciler bunun önümüzdeki yıl bir artış için güvenin az olması anlamına geldiğini söylüyor.


Brent ve ABD ham petrollerinin varil fiyatları 2015 yılında 53.60 ve 48.76 dolar ortalamalarını tutturdular.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.