Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | Kişisel Gelişim
Print Al

İş Yerinizde Bu 7 Belirti Varsa, Tehlikedesiniz

4 Ocak 2016 Pazartesi::

İşinizden Pazartesi nefret ettiğiniz kadar Cuma günü de nefret ediyor musunuz? İşe gitmekten veya herhangi bir iş arkadaşınızla birlikte olmaktan nefret ediyor musunuz? İş yerinde sürekli olarak kaygılı veya gergin misiniz?

Yazı Boyutu : A A A A

Ortamı bizi mutsuz etse bile bir iş’te çalışmaya devam ederiz. Sıcak suya atılan kurbağa misali; kurbağayı aniden sıcağa atarsanız sıçrar çıkarmış ama soğuk suya koyup yavaştan ısıtınca kaynayana kadar kalırmış ya; işte öyle.

İyi bir iş ve olumlu işyeri olarak başlayan şey zaman içinde değişebilir. Belki patron değişir, çevre değişir ve hiç farkında olmadan sular kaynamaya sizi de zehirinde haşlamaya başlayıverir.

Gergin ve mutsuzsanız etrafınıza bakıp, iş yerinizdeki toksik kültür belirtilerini gözetmenin işe yarayabileceğini söylemeliyim. Bu ikazların bazıları acil kırmızı bayraklar olabilir (örneğin yasa dışı veya iş emniyetsizliği olan yerlerde asla çalışmamalı) ancak bazıları da kolayca gözden kaçabilecek türden olabilir ve tekrar bakmayı gerektirebilir.

Ahlak veya yasa dışı işler. Bu kocaman kırmızı alarmdır. Eğer şirketin veya bireyin yaptığı bir şey meşru değilse, buna dahil olmanız gerekmiyor. Eğer uygulamalar sizin ahlak sınırlarınızı aşıyorsa – ya da düpedüz yasa dışı ise – en kısa zamanda oradan çıkın. Bir suçu izlemek de işlemek kadar sorumluluk getirir.

Fiziksel tehlike. Siz veya başkaları emniyetsiz iş koşulları nedeni ile tehlike altına sokuluyorsanız en kısa zamanda ayrılmalısınız. Hiç bir iş hayatınızı tehlikeye atmaya değmez.

Bariz haksızlıklar. Çocukken muhtemelen “kimse sana hayatın adil olduğunu söylemedi” lafını duymuşsunuzdur, ki bu genelde doğrudur. Ama iş yerinde bir derece adalet olmasını da beklemek lazımdır. Çalışanlar büyük oranda farklı muameleye tabi oluyorlarsa, iş arkadaşlarınız fikrinizi ya da emeğinizi çalıp kendilerne mal ediyorlarsa, bu son derece zehirli bir ortamın işaretidir.

Saldırgan patron veya iş arkadaşları. Herhangi bir ayrımcılık, cinsel taciz, ırkçılık, cinsiyetçilik, yaşa göre ayrım vs ‘ye maruz kalınmamalıdır. Bu aynı zamanda yüksek saldırganlık, ezici taciz, kabadayılık, tehdit, yıldırma, makul olmayan beklentiler veya basit anlayışsızlık bile olabilir.

İşlevsiz ilişkiler. Dedikodu, çeteleşme, kıymetliler, garez, arkadan konuşma, gereksiz eleştiri gibi davranışlara temel sağlayan zehirli durumlar da olabilmektedir.

Yıpratıcı ve kötü iletişim. Çok az veya hiç bilgi alamıyorsanız, sadece olumsuz bildirimleri alıyorsanız, önemli durumlarda haberleşme çevrimleri dışında bırakılıyorsanız, patron ve çalışanlar soğuk ve mesafelilerse, zehirli iş yeri hali pekişir.

Sürekli yüksek gerilim. Bazı işler diğerlerine göre fıtratından dolayı daha gerilimli olabilir, ancak ancak hiç “mola zamanı” olmaksızın sürekli gerilime tabi iseniz, ve mola alacak olduğunuzda veya gerilimi azaltmak için rahatlamaya zaman ayırdığınızda ezici tacize uğrama korkusu yaşıyorsanız, bu zehirlidir. Eğer haftada 40 saatten fazla çalışmak ve iiş/özel hayat dengenizi bozmak durumu dayatılıyorsa ayrılmayı düşünebilirsiniz.

Bazen bu sorunlara değinmek için bir üstünüze başvurabilirsiniz, ama bazen o üstünüz zaten sorunun kendisi olabilir. Müdahale veya iyileştirme önerileriniz sürekli kulak arkası ediliyorsa artık daha sağlıklı bir iş yeri arama zamanıdır. Zehirli iş yerleri ile ilgili başka bir gerçek de uzun vadede sağlıklı işyerleri kadar başarılı olamadıklarıdır.

İş yeriniz zehirliyorsa oradan çıkmalısınız.

Yazan: Bernard Marr
Kaynak: www.cvhunter.net
- See more at: https://www.cvhunter.net/blog/goster/42/Is-Yerinizde-Bu-7-Belirti-Varsa-Tehlikedesiniz?sthash.YFhtPRxV.mjjo#sthash.YFhtPRxV.n3pcPYTM.dpuf

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.