Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Yaşam
Print Al

Ömrümüzden bir sene daha gitti

4 Ocak 2016 Pazartesi::

Ömür bize bir emânettir. İnsan, yaratılışı icabı hayatı sever, ömrünün uzamasını ister. Ancak, uzun ömür, Hak teâlânın yolunda tüketilmiş ise hayırlıdır.

Yazı Boyutu : A A A A

Zaman nimeti, Allahü teâlânın bizlere en önemli lütuflarından birisidir. Zamanın önemini belirtmek için şerefli atalarımız: “Vakit nakittir/paradır” demişlerdir. Her şeyi zaman sayesinde kazanabiliriz; ama geçen zamanı geri getirmeye, hiçbir kimsenin gücü yetmez. Onun için vakit aslında paradan da kıymetlidir.

Unutmayalım ki, zaman insanlar için en büyük sermayedir. Dünya ve âhiret saâdetini kazanmak, bu sınırlı zamanı iyi kullanmaya bağlıdır. Nitekim Peygamber Efendimiz: “Nasıl yaşarsanız öyle ölürsünüz. Nasıl ölürseniz öyle haşrolursunuz” buyurmuştur...

Bu dünyada yolcuyuz. Günün birinde ebediyet âlemine göçeceğiz. Bu sebeple bir hadîs-i şerîfte; “Dünyada bir garip veya bir yolcu gibi ol; kendini kabir ehlinden say” buyurulmuştur.

Ömür bize bir emânettir. İnsan, yaratılışı icabı hayatı sever, ömrünün uzamasını ister. Ancak, uzun ömür, Hak teâlânın yolunda tüketilmiş ise hayırlıdır. Nitekim bir sahâbî, Sevgili Peygamberimize, “Yâ Resûlallah! İnsanların hayırlısı [en iyisi] kimdir?” diye sordu. Peygamber Efendimiz şöyle cevap verdi: “İnsanların hayırlısı [en iyisi], ömrü uzun olup ameli güzel olandır.” O sahâbî, “Hangi insanlar şerlidir [daha kötüdür]?” diye sorunca da, Resûlullah Efendimiz, “Ömrü uzun olup da, ameli kötü olan” [Tirmizî] buyurmuştur.

Koca bir sene [2015 yılı] bitti, yeni bir mîlâdî seneyi daha [2016 yılını] idrâk ettik. Ölüme, kabre ve âhirete biraz daha yaklaşmış bulunuyoruz. Her birimizin hayat defterinden, 3-4 gün evvel tam 365’er sayfa daha eksildi.

Biz, bir mîlâdî yılı tamamlamakla, ömrümüzden ne kadar zaman geçtiğini bir düşünelim: Tâm 8.760 sâat [yani 525.600 dakîka] gitmiş olmaktadır ve bunların artık geri dönüşü de yoktur.

Tabii ki, günümüz şartlarında takrîbî 60-70 [veya 70-80] senelik bir insan ömrü içerisinde, 1 sene çok mühim bir zaman dilimidir. Çünkü bir “Gün”: 24 sâat, 1.440 dakika, 86.400 sâniyedir.

Bir mîlâdî yılın kaç saat, kaç dakika, kaç sâniye ettiğini bulmak için, bu rakamları 365’le çarpmak lâzım. Ama şu kadarını söyleyelim ki bir yıl: 4 mevsim, 12 ay, 52 hafta, 365 gün, 8.760 sâat, 525.600 dakikadır.

Herhangi bir insanın, bu dünyaya gönderilmesi, yaratılması, aslında bir ihsândır, bir nimettir; 7 milyarlık insanlık âleminde herhangi bir insan eksik olsaydı, hiçbir şey lâzım gelmezdi. Hattâ herhangi birimizi bir hayvan olarak yaratsaydı, ne lâzım gelirdi? Binâenaleyh bizlerin, Allahü teâlâ tarafından, insan olarak yaratılması çok büyük bir nimettir.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.